Nova vest
Fudbal

Subota, 26.07.2014.

12:12

„Crnci – igrači koji jedu banane“

Favorit za predsednika Italijanske fudbalske federacije Karlo Tavekio rasistički je govorio afričkim igračima, nazvavši ih fudbalerima "koji jedu banane".

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Italija je doživela debakl na Mundijalu u Brazilu, kada je eliminisana u grupnoj fazi takmičenja, baš kao i na prehodnom šampionatu 2010.

Mnogi u Italiji ovakav scenario povezuju sa činjenicom da veliki broj neevropskih fudbalera igra u Italiji, tako da je baza za izbor reprezentacije sužena.

Tavekio je na letnjoj skupštini Italijanskih amaterskih liga rekao da bi Italija trebalo da preduzme slične korake kao Engleska, koja dopušta fudbalerima da igraju "samo ako su profesionalci".

"Ovde umesto toga imamo situaciju da oni koji su do juče jeli banane odjednom postaju prvi igrači Lacija", rekao je 71-godišnji Tavekio i dodao da u Engleskoj morate prvo da pokažete šta znate i da imate svoj CV.

Upitan u vezi sa rasističkim komentarima koji se tiču afričkih fudbalera Tavekio je rekao da se ne seća da li je baš upotrebio reč "banana", ali da je svakako mislio na nedostatak profesionalizma.

On je ponudio izvinjenje svima koji su njegove reči protumačili kao uvredu.

Tavekio je favorit u trci za izbor predsednika FIGC 11. avgusta, u kojoj učestvuje i bivši italijanski reprezentativac i igrac Milana Demetrio Albertini.

Obojica su trenutno potpredsednici FIGC.

Bitka za kontrolu FIGC započela je pošto je dosadašnji prvi čovek italijanskog fudbala Đankarlo Abete podneo ostavku posle neuspeha Italije na Mundijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

4 h

U fokusu

Vidi sve