Nova vest
Fudbal

Utorak, 22.07.2014.

12:19

Kako će igrati Advokatova Srbija?

Dik Advokat je novi selektor Srbije. Sada se svi pitaju kako će naš nacionalni tim igrati pod Holanđaninom?

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pa, kao svi Holanđani, Advokat forsira formaciju 4-3-3, ali defanzivnu verziju te formacije zbog čega je često kritikovan.

Dobra stvar po Advokata ali i naš tim je što je nekoliko igrača iz sadašnjeg tima Srbije igralo u holandskoj ligi. Srbija ima idealne igrače za taktiku 4-3-3 i to baš za defanzivnu varijantu te formacije koju Advokat forsira.

Advokat ima nadimak ’Mali general’ zbog niskog rasta i autoritativnog ponašanja, a često je u prošlosti bio u sukobu sa medijima zbog izbora igrača (na to smo navikli). Kritikovan je i da ne želi da uvrsti nove igrače u tim, kao i da njegove ekipe igraju previše defanzivno.

Nekadašnji napadač Rusije Dmitri Bulikin optužio je Advokata da od reprezentacije te zemlje pravi svoj privatni tim jer ga nije pozvao na Evropsko prvenstvo 2012. iako je bio najbolji strelac holandske lige sa 21 golom.

Čak i njegovi igrači su ga kritikovali, pa se tako Roman Pavljučenko žalio da Advokat ima ’svoje’ igrače koje forsira u prvom timu. Advokat je međutim uvek tvrdio da ga ne zanima kakvu sliku stvara u javnosti i da ga samo zanimaju rezultati koje pravi.

Svoju Holandiju je 1994. godine odveo do četvrtfinala na Mundijalu i polufinala na Evropskom prvenstvu 2004. godine.

Najviše uspeha imao je u Rusiji gde je sa Zenitom osvojio prvu titulu tog kluba u Rusiji, a zatim i Kup UEFA. Sa reprezentacijom te zemlje se lagano plasirao na EURO 2012. godine. Na samom turniru nije imao uspeha iako je u prvom meču pobedio Češku sa 4:1. Remi sa Poljskom (1:1) i poraz od Grčke (1:0) značili su da Rusi ne prolaze grupu.

Advokatov prvi cilj biće plasman na EURO 2016. godine, zbog toga je i doveden. Naš nacionalni tim nalazi se u grupi I zajedno sa Jermenijom, Portugalom, Danskom i Albanijom. Srbija kvalifikacije za EURO počinje 11. oktobra u gostima protiv Jermenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve