Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 22.05.2014.

12:17

Benfika 'prokleta' još 49 godina

Na današnji dan 1963. godine počelo je Benfikino "prokletstvo" porazom od Milana u Kupu evropskih šampiona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Benfika je nedavno izgubila u finalu Lige Evrope od Sevilje, što je portugalskom klubu bio osmi poraz u evropskim finalima od te 1963. godine.

Posle poraza u Torinu, ponovo su pokrenute priče o kletvi koju je na taj klub bacio Bela Gutman. Mađarski trener je tada napustio lisabonski klub i rekao da Benfika "ni za 100 godina neće osvojiti neki evropski trofej".

Bela Gutman je sa klupe predvodio Benfiku sa kojom je osvojio dve uzastopne titule prvaka Evrope, 1961. i 1962. godine. Posle pobede nad Real Madridom, Gutman je tražio povišicu, ali ga je uprava kluba odbila.

Već naredne godine Benfika je branila titulu prvaka Evrope. Tog 22. maja Benfika je na Vembliju bila favorit protiv Milana.

Meč je počeo dobro po portugalski klub, pošto je poveo u 18. minutu golom Euzebija. Benfika je imala nekoliko prilika da duplira prednost, ali u tome nije uspela.

Potom su kola krenula nizbrdo. Milan je počeo da napada, a u svojim redovima je imao tajno oružje - Brazilca Hosea Altafina, koji je za samo desetak minuta preokrenuo rezultat.

To je bio prvi poraz Benfika u evropskim finalima. Posle toga su usledili porazi od Intera, Mančester Junajteda, Anderlehta, PSV-a, ponovo od Milana, Čelsija i na kraju od Sevilje pre nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve