Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.05.2014.

17:26

Osvajač LE od sledeće sezone u LŠ

Nagrade za osvajanje Lige Evropa svake godine su veće, a organizatori su istakli da će to povećati i interesovanje za to takmičenje u narednim sezonama.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Od sledeće sezone osvajač Lige Evrope će biti nagrađen direktnim plasmanom u Ligu šampiona u narednoj sezoni.

Tako je finalna utakmica između Sevilje i Benfike u sredu uveče bila je poslednja koja je akterima donosila samo novac, i to znatno manji nego što zarađuju učesnici LŠ.

"Uvođenjem ove nagrade postoji osećaj da će klubovi ozbiljnije shvatiti Ligu Evropa", rekao je direktor marketinga Evropske fudbalske unije (UEFA) Gi-Loran Epstin.

Očekivani porast nagradnog fonda za 20 odsto od 2015. godine takođe bi trebalo da pomogne u porastu imidža tog takmičenja.

Asocijacija evropskih klubova objavila je da je više od 200 ekipa članova tog udruženja srećno sa Ligom Evropa.

Međutim, udruženje priznaje da je potrebno da se zatvori "veliki finansijski jaz" između Lige šampiona i drugog po važnosti takmičenja, koji trenutno iznosi oko milijardu evra razlike.

Sevilja je pobedom nad Benfikom zaradila oko 14 miliona evra, dok je donja granica za samo učešće u LŠ oko 7,5 miliona evra.

"Moramo da budemo pragmatični, Lige Evropa nije Liga šampiona", naveo je Epstin.

UEFA smatra da je interesovanje engleskih klubova za Ligu Evropa prilično negativno, ali Epstin je kazao da "veruje da će se to promeniti", pošto je Čelsi prošle godine osvojio ovo takmičenje.

Kada se radi o italijanskim klubovima, veruje se da oni kroz dobre rezultate u Ligi Evropa mogu da povrate četvrto mesto koje će iz nacionalnog prvenstva voditi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

4 h

U fokusu

Vidi sve