Nova vest
Fudbal

Sreda, 23.04.2014.

11:43

Ukinuta suspenzija Barseloni!

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) objavila je da je suspenzija o zabrani transfera fudbalskom klubu Barselona ukinuta do konačne odluke povodom žalbe.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Barselona je kažnjena 18-mesečnom suspenzijom dovođenja igrača, zbog kršanja pravila o transferima maloletnih fudbalera.

FIFA je na zvaničnom sajtu objavila da će Katalonci moći da dovode igrače u letnjem prelaznom roku, nakon odluke o suspenziji koja je doneta početkom aprila.

Ovo ne znači da je kazna potpuno ukinuta, već je samo stavljena na "čekanje" i neće se odnositi na naredna dva prelazna roka, kako je prvobitno bilo rečeno.

„Fudbalski klub Barselona uložio je žalbu pred Apelacionim komitetom FIFA, protiv odluke Disciplinskog komiteta FIFA da sankcioniše klub za prekršaje koji se odnose na međunarodne transfere i registraciju igrača mlađih od 18.Zajedno sa žalbom, klub je zahtevao da istom bude odobreno i suspenzivno dejstvo.

U tom smislu, predsednik Apelacionog komiteta FIFA Leri Musendsen uzeo je u obzir sankcije usmerene protiv kluba – od složenosti materije, datuma početka sledećeg perioda registracije (1. jul 2014. godine), i činjenice da Apelacioni komitet FIFA nije u stanju da donese odluku o glavnom problemu dovoljno rano, tako da je žalba upućena pre nego što je predmet otišao Sudu za arbitražu u sportu i ponovo je razmatrana pre početka sledećeg prelaznog roka. Shodno tome, predsednik Apelacionog komiteta FIFA smatra da je žalba podneta od kluba dovoljna da se dodeli suspenzivno dejstvo.

S obzirom na to šta je sve navedeno, predsednik Apelacionog komiteta FIFA uverava da će ispravni i adekvatni žalbeni postupci biti pokrenuti, a da će se u isto vreme poštovati sva prava kluba“, stoji u zvaničnom saopštenju FIFA.

Barselona je kažnjena i novčano sa 450.000 švajcarskih franaka, a tom prilikom dobila je rok do 90 dana da reguliše status svih maloletnih igrača.

FIFA je sa pola miliona franaka kaznila i Fudbalski savez Španije (RFEF) zbog istog kršenja pravila, te mu dala rok od godinu dana da reguliše svoj sistem međunarodnih transfera maloletnih fudbalera.

Izrečena zabrana FIFA nije uticala na već dogovorene transfere Barselone, kao što je dolazak Alena Halilovića iz zagrebačkog Dinama.

Iz kluba su najavaili da će se žaliti, a takođe su izneli i 14 razloga za takvu odluku. Mnoge tačke tog saopštenja odnose se na činjenicu da su pravila doneta da bi maloletni igrači bili tretirani na način na koji se to čini upravo u Barseloni. Takođe, ne zaboravlja se činjenica da je FIFA više puta za Barseloninu omladinsku školu isticala da je najbolja na svetu. Od trenutka kada je istraga počela, nijedan igrač koji je umešan u celu situaciju nije igrao na nekom zvaničnom meču.

Pod istragom FIFA našlo se nekoliko maloletnih igrača koji su registrovani za Barselonu i igrali su za taj klub između 2009. o 2013. godine. Ni FIFA, ni Barselona nisu potvrdile identitete igrača zbog kojih je izrečena kazna. Međutim, prošlog meseca prvi čovek FIFA Sep Blater nagovestio je kaznu za Blaugranu zbog šestorice mladih igrača, a to su Li Seung Vu, Paik Seung-Ho i Jagn Gjeolhi iz Južne Koreje, Francuz Teo Šendri, Bobi Adekanje iz Nigerije i Kamerunac Patris Sousija.

Ipak, ukidanjem zabrane Katalonci će moći da urade ono što im je neophodno, a to je rekonstrukcija tima. To je najavio i predsednik Đozep Marija Bartomeu i dodao da će celim projektom rukovoditi sportski direktor Andoni Zubizareta.

Ekipu na kraju sezone sigurno napuštaju dugogodišnji kapiten Karles Pujol i rezervni golman Pinto, dok teško povređenom Viktrou Valedesu ističe ugovor.

Dolazak golmana Borusije Menhengladbah Mark-Andre Ter Štegena ponovo će biti moguć, pošto je prvobitno otkazan.

Nefudbalske stvari oko kluba uticale su i na same igrače, pa su oni u samo desetak dana ostali bez šanse da sezonu završe sa trofejom. Barselona je trenutno treća u Primeri, tri kola pre kraja trke, sa četiri bodova manje od vodećeg Atletiko Madrida i verovatno je da će bez pehara ostati prvi put od sezone 2003/04.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d