Nova vest
Fudbal

Nedelja, 20.04.2014.

20:25

Ajaks primio pet komada, Zvoleu kup

PEC Zvole osvojio je Kup Holandije, prvi put u klupskoj istoriji, pobedivši Ajaks rezultatom 5:1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Spektakularna utakmica na roterdamskom De Kojpu svakako je najsvetliji trenutak kluba iz grada od 120.000 stanovnika koji do sada nije imao nijedan značajan sportski uspeh.

Golove za Zvole postigli su Rajan Tomas i Gijon Fernandez po dva i Fan Polen, strleac za Ajaks bio je Rikardo van Rejn.

Kup Holandije igra se od 1898. godine, Zvole ga je osvojio prvi put ove godine, skoro 104 godine od osnivanja. Jedan od 'predaka' današnjeg kluba, PEK iz Zvolea, igrao je finale Kupa 1928. godine i izgubio od ekipe RCH iz Hemstedea, 2:0. Drugo finale za Zvole je iz 1978. godine, tada je posle produžetaka, slavio Tvente, 3:0.

I treće finale u vek i kusur dugačkoj istoriji Zvolea počelo je loše, u drugom minutu Ajaks je poveo, strelac je bio Van Rejn, a slavlje navijača najvećeg holandskog kluba izmaklo je kontroli i izazvalo dvadesetominutni prekid utakmice.

Kao da su drugi ljudi izašli na teren posle toga, ekipa Rona Jansa je delovala spremno i odlučno, tim koji vodi Frank De Bur počeo je da se bruka od prvog kontakta sa loptom.

Prvi junak velike večeri Zvolea, devetnaestogodišnji Novozelanđanin Rajan Tomas šutirao je u 8. minutu, lopta promenila pravac posle kontakta sa jednim od igrača Ajaksa, Vermer savladan za 1:1.

Četiri minuta kasnije posle pokušaja Fan der Verfa Tomas pogađa za senzacionalno vođstvo autsajdera.

Senzacija postaje potpuna već posle pola sata igre, Gijon Fernandez, momak poreklom sa ostrva Kurakao, pokazao je da može puno na stadionu na kojem su ga 'precrtali' i pozajmili Zvoleu. Fudbaler Fejenorda je, posle dve loše sezone u Roterdamu postigao 13 golova ove sezone a onda je 14. i 15. praktično odlučio pobednika holandskog kupa.

U 22. minutu Mokotjo ga je ostavio samog sa Vermerom, pogodio je, u 34. je pokazao koliko je jak u skoku za 4:1.

Iako se u nastavku očekivala ofanziva Ajaksa koji u prvom delu nije odigrao ništa samo jedan gol je viđen, peti za Zvole u 49. minutu. Postigao ga je kapiten Fan Polen.

Do kraja je rezultat mogao da se menja, fudbaleri Ajaksa su pokušavali da napadnu a igrači Zvolea propuštali 'zicere'. Iako su njihovi navijači u nekoliko navrata skandirali 'Deset, deset' i pet golova u finalu kupa su više nego što su očekivali.

Ajaks je ove sezone praktično već odbranio titulu prvaka, biće ovo 33. slavlje u istoriji kluba a 19. kup navijači iz Amsterdama čekaće još neko vreme. Navijači Zvolea koji su uspeli da ispune polovinu roterdamskog stadiona slaviće i prvi trofej i prvi plasman u Evropu od postanka PEC Zvolea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve