Nova vest
Fudbal

Subota, 19.04.2014.

03:12

Od ludačke završnice do promocije

Finiš fudbalske sezone donosi dramatične momente širom sveta, a Fudbalska liga Engleske poznata je po neverovatnim završnicama.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Svi se sigurno sećate poslednjeg kola Premijer lige 2012, kada su Džeko i Aguero golovima u sudijskoj nadoknadi doneli titulu Mančester Sitiju posle 44 godine.

Sećate li se ludačkih završnica prošle sezone u drugoj i trećoj engleskoj ligi, sa promašenim penalima i golovima na suprotnoj strani?

 

Priča je počela u Ligi 1 poslednjeg dana regularne sezone, kada je Brentford ugostio Donkaster i nadao se jednom bodu, koji bi ih poslao u viši rang. U sudijskoj nadoknadi imali su penal, koji je promašio Marčelo Trota, da bi na drugoj strani u kontri Džejms Kopindžer dao gol i odveo Doni u Čempionšip. Da trauma za navijače "pčela" iz Londona bude veća, Brentford je zatim u plej ofu ispao od Jouvila i ostao u trećem rangu.

Ako ste mislili da je to sve za 2013, koju nedelju kasnije u rangu iznad dogodila se vrlo slična stvar. U revanšu polufinala plej ofa Lester je na gostovanju u Votfordu dobio penal duboko u sudijskoj nadoknadi. U tom trenutku zbirni rezultat bio je 2:2 i gol je vodio "Lisice" u Premijer ligu. Entoni Nokert je šutirao, a Manuel Almunija odbranio i taj, i još jedan pokušaj posle odbitka. Da to ne bude sve pobrinuo se Troj Dini, koji je zakucao loptu u mrežu i odveo Votford u finale (gde ih je pobedio Kristal Palas).

Navijači Brentforda i Lestera nisu dugo morali da leče srce. Lester je tokom cele sezone dominirao u Čempionšipu i još pre dve nedelje obezbedio povratak u Premijer ligu posle 10 godina, a verovatno će osvojiti i titulu u drugom rangu.

Brentford do titule nije mogao, jer su Vulvsi daleko odmakli, ali su na Veliki petak obezbedili drugo mesto, koje takođe vodi u Čempionšip. "Pčele" su kod kuće pobedile Preston 1:0, Vulvsi su im pomogli savladavši Roderam 6:4 (uz dva gola u nadoknadi), a Lejton je poražen u Kroliju 2:1, pa sada Brentford u odnosu na najbliže rivale ima 10 bodova prednosti, tri kola pre kraja.

Klub sa zapadnog kraja Londona igraće u drugom rangu posle 21 godine, a ima ozbiljne ambicije da ugrozi status svojih prvih suseda, Fulama i Kvins Park Rendžersa. Koliko su te ambicije ozbiljne reći će vam podatak da su igrači za promociju podelili bonus od milion i po funti, daleko najveći u istoriji trećeg ranga.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve