Nova vest
Fudbal

Sreda, 12.02.2014.

18:05

Haiti prvi rival Kosovu!

Fudbalska reprezentacija Kosova igraće prvi zvanični međunarodni meč protiv Haitija 5. marta, najverovatnije u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Ovu vest prenele su svi reletantniji kosovski mediji, među kojima su Koha Ditore i državna televizija Kosova, koja prenosi izjavu čelnika FS samoproklamovane republike Agima Ademija.

"Imam čast i zadovoljstvo da najavim da će Kosovo igrati prvu međunarodnu prijateljsku utakmicu 5. marta na Kosovu", rekao je potpredsednik FS Kosova

Iako Ademi nije mogao da potvrdi gde će utakmica biti odigrana, drugi potpredsednik FSK Bekim Hadžiju je rekao da će to gotovo sigurno biti stadion "Adem Jašari" u Kosovskoj Mitrovici koji se trenutno renovira.

"Pozivam sve navijače da podrže Kosovo i pomognu nam na putu ka članstvu u UEFA i FIFA", rekao je Hadžiju.

Kosovo je prvi meč želeo da igra protiv reprezentacije Jamajke, ali je ova karipska zemlja odustala zbog straha od nemira na Balkanu, poučeni sukobima u BiH.

Predstavnici FS srpske pokrajine su želeli da prvi međunarodni meč odigraju protiv Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, ali je FIFA uvela određena ograničenja Kosovu odobrivši mu da igra prijateljske utakmice.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković nije bio dostupan za komentar, kao ni predsednik FS Kosova Fadilj Vokri.

Kosovo je već neko vreme tražilo potencijalnog rivala i našlo ga je u selekciji koja je 1974. učestvovala na Svetskom prvenstvu, ali od tada nije imala uspehe na međunarodnom planu.

Haiti je trenutno 79. tim na FIFA listi, a u kvalifikacijama za SP ove godine ispao je u drugoj fazi, posle poraza od Antigve i Barbude. Tokom 2013. idigrali su 10 mečeva, 8 su izgubili, 1 dobili (Trinidad i Tobago), a igrali su nerešeno sa Italijom.

Fudbaleri sa Haitija igraju širom sveta, od Martinika i Islanda do Bangladeša i Malezije. Od poznatijih liga Žan Soni Alsena igra u Petrolulu iz Ploještija, Donald Gerije u Visli iz Krakova, a dvojica u Švajcarskoj – Kim Žagi (Arau) i Kervens Belfor (Sion).

Vodi ih Mark Kola, bivši šef omladinske škole PSŽ i trener Remsa. Tim je preuzeo ove godine.

Za Kosovo bi tog dana mogli da nastupe Samir Ujkani (Palermo), Ljorik Cana (Lacio), Džerdan Šaćiri (Bajern), Granit Džaka (Gladbah), Valjon Behrami (Napoli), Fatos Bećiraj (Dinamo). Ko će zaista moći da se pojavi, s obzirom na obaveze u trenutnim selekcijama, videćemo za tri nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve