Nova vest
Fudbal

Nedelja, 15.12.2013.

13:27

Ovako su nameštali Šapina i Cvrtak

Posle tri godine istrage, desetine prisluškivanih poziva i stotina razgovora sa osumnjičenima o nameštanju tužilaštvo BIH dobilo je su potrebnu dokumentaciju.

Izvor: B92, FTV, sport.ba

Autor:B92, FTV, sport.ba

Default images

Kako dalje navodi Federalna televizija, tri osobe figuriraju kao glavni osumnjičeni – Nedžad Selimović, Mate Budimir i Živko Budimir.

Policijska istraga počela je u oktobru 2010. godine kada je u Tužilaštvo BiH dobilo dokaze Iz Bohuma, da je nekoliko bosanskih klubova umešano u nameštanje mečeva – kako u nacionalnom šampionatu, tako i u inostranstvu.

Na listi nemačkih istražitelja nalazili su se Slavija iz Istočnog Sarajeva, Travnik, Posušje, Orašje i Laktaši, a radi se o brojki od oko tridesetak mečeva.

Ključan čovek u kompletnom mehanizmu bio je Mario Cvrtak, nemački državljanin poreklom iz Linva. Osim njega, u papirima se najviše pominju imena Turčina Deniza Celika i Tune Akbulata i Ante Šapine, ali i nekoliko osoba na vodećim pozicijama u bosanskim klubovima. To su bivši predsednik i trener Travnika Dževad Bećiragić i Nedžad Selimović, zatim Mate i Živko Budimir, bivši premijerligaški sudija Mevludin Efendić, ali i igrači Travnika, Orašja, Laktaša i Posušja.

Kako sve to praktićno funkcioniše pokušali su da objasne ljudi iz Bohuma: Šapina zove Cvrtka i pita ga koju opkladu da položi. Cvrtak najpre sačeka da vidi kako će se utakmica razvijati. Šapina mu šalje SMS: “Upravo za takve situacije si ih i platio. Neka sada stisnu zube i reše sve kako treba”. Cvrtak Šapini javlja da ga okrene u 79. minutu. Šapina, za to vreme, u Londonu uplaćuje opklade u visini od 40.000 eura.

I onda, kao po pravilu, u poslednjim trenucima susreta Vinterthur postiže sedmi gol, a Šapina čestita na dobitku od 82.000 evra. U razgovoru s Dejanom A, Cvrtak je kasnije potvrdio da je u poluvremenu s golmanom Travnika dogovorio da pusti još najmanje tri gola.

Šapina i Cvrtak uvek su dogovarali posebnu taktiku za meč koji nameštaju. Cvrtak predlaže da se igračima isplati oko 5.000 evra, a Šapina se slaže. Ali za vrieme utakmice, kladioničari saznaju da susret nije u ponudi azijskih kladionica, pa se trener Travničana javlja Cvrtku da su dobro stigli kući – stoji, između ostalog, u dosijeu tužilaštva iz Bohuma.

Nedžad Selimović danas je trener u Angoli, a u leto 2009. godine bio je na klupi Travnika. Te godine je njegov klub otputovao na pripreme u Švajcarsku, gde su odigrali pet prijateljskih utakmica.

Svaka od tih utakmica, kako se tvrdi u izveštaju policije, bila je nameštena. Put je organizovao tadašnji predsednik Dževad Bećiragić, koji je u međuvremenu preminuo. Na putu je bio i bivši sekretar kluba Smail Hodžić. Zvanično, nije želeo da priča pred kamerama, a nezvanično, tvrdi da rezultati utakmica nisu bili nameštani.

Celu operaciju u Švajcarskoj osmislio je Ante Šapina, koji je, u međuvremenu, već osuđen u Nemačkoj zbog nameštanja mečeva. Ideje su u delo sprovodili Mario Cvrtak i njegovi pomagači iz Slovenije, Dragan Mihelič i Dejan A. Prva utakmica odigrana je 24. juna 2009. godine. Jang Bojs je trujumfovao protiv Travnika (5:0), ali je posao propao jer nije bilo moguće kladiti se uživo.

Dva dana kasnije Cvrtak i Mihelić u kladionici u Aziji ulažu 70.000 evra na utakmicu Travnik – Sion. Cvrtak sređuje da Travničani pola sata odigraju maksimalno i po mogućnosti daju jedan gol. U drugom poluvremenu najbolji igrači sjest će na klupu i Travnik mora primiti još najmanje četiri gola. Plan uspijeva: dobit iznosi oko 90.000 eura posredstvom Šapine i 80.000 eura posredstvom Miheliča.

3. juli 2009. Servet – Travnik 1:3

Kada su se Travničani vratili iz Švajcarske, u gradu su počele priče o nameštaljkama. Travnička novinarka Ada Lepara prva je napisala članak u kojem je tvrdila da je rukovodstvo tima znalo za nameštanje, kao i da im je zbog toga plaćen put i pripreme. Posle toga, počele su da joj stižu pretnje.

Tadašnji trener NK Travnika se jako naljutio, na konferenciji je rekao da ga je stomak zaboleo od mojih pitanja. Napustio je salu, a potom se vratio. Onda mi je zaprietio urednikom sportske rubrike, glavnim urednikom, direktorom i vlasnikom novina, da bi mi zapretio da ću dobiti otkaz”, kaže Lepara.

Pomoćnik Ante Šapine Mario Cvrtak organizovao je i finansirao put Travnika u zemlju satova i čokolade. Cvrtak je, takođe, osigurao da za Travnik igraju dva igrača koja je imao pod svojom kontrolom. Kako navodi tužilaštvo iz Nemačke, a prenosi sport.ba, oni su na ovoj kombinaciji bili 'dobri' 200 hiljada evra

Treća osoba s policijskog spiska je Živko Budimir iz Posušja. Umešan je u istragu o nameštanju utakmica Premijer lige BiH, u kojima su glavne role imali igrači i rukovodstvo Slavije i Travnika. U pitanju je utakmica između Travnika i Slavije, zatim utakmica iz augusta 2009. godine između Travnika i Zrinjskog, koja je završena - 3:3.

Ipak, nisu se nameštale samo utakmice lige Bosne i Hercegovine. Sumnjiva je i utakmica Kupa UEFA između Slavije i danskog Olborga, koja je završena pobedom Slavije - 3:1.

"Iz navedenih telefonskih razgovora proizilazi da su Živko Budimir, Ante Šapina i Mario Cvrtak imali dobre kontakte sa upravom FK Slavija Sarajevo. Postaje jasno da su sva tri okrivljena pokušala da ishod igre izmanipulišu na način da ostvare planirane ilegalne profite iz klađenja. Bosanci u ovom slučaju nisu pali na planove o manipulaciji zbog toga što je ekipa imala realnu šansu da se plasira u UEFA Kup i zbog toga što su joj bili potrebni bodovi iz ovog susreta", stoji u dosijeu tužilaštva iz Bohuma, a navodi dalje sport.ba.

Ključna osoba u pomaganju Budimiru i Cvrtku bio je Slavko Tošović, nekadašnji predsednik Slavije. Njega je bivši Visoki predstavnik u BIH Pedi Ešton 2004. godine smenio sa svih političkih dužnosti.

Tošović se sumnjiči da je pokušao da namesti i rezultat utakmice između Slavije i slovačkih Košica u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Živko Budimir, kao i Smail Hodžić, nije želeo o ovome da razgovara pred kamerama FTV. Trenutno živi na relaciji Posušje – Švajcarska, a na pitanje o svojoj ulozi u nameštanju spornih utakmica samo je kratko rekao – to su budalaštine.

Ante Šapina je u Nemačkoj osuđen na pet godina zatvora. Istu je zatvorsku kaznu dobio i njegov najbliži saradnik Mario Cvrtak, a na zatvorske kazne osuđena su i dvojica Turaka. Procesuiranje odgovornih u BiH se još uvek čeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve