Nova vest
Fudbal

Subota, 07.12.2013.

12:27

Grupa H – najgora u istoriji SP?

Žreb za grupe na Svetskom prvenstvu u Brazilu nije nam doneo klasičnu grupu 'smrti', ali smo možda dobili najgoru grupu u istoriji Mundijala.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

U Grupi H nemamo ni jednu selekciju koja je među favoritima za titulu, a najozbiljniji tim je Belgija.

Njoj će glavni konkurent za plasman u osminu finala biti Rusija, dok će iznenađenje pokušati da naprave Južna Koreja i Alžir.

Belgija je ujedno i najbolje plasirana selekcija od pomenute četiri na rang listi FIFA, trenutno je 11, Rusi su 22, Alžir 27, a Južna Koreja 54.

Prosečan plasman grupa na FIFA rang listi:
Grupa A – 24,3
Grupa B – 21
Grupa C – 20,3
Grupa D – 14,3
Grupa E – 22,8
Grupa F – 26,3
Grupa G – 11,3
Grupa H – 28,3

"Crveni đavoli" (Belgija) su 11 puta bili učesnici Mundijala, a najveći uspeh im je polufinale i četvrto mesto 1986. godine u Meksiku. Poslednji veći uspeh je osmina finala 2002.

Četvrto mesto je najveći uspeh i Rusije, ali daleke 1966. godine u Engleskoj, dok su na poslednja dva na kojima su učestvovali, 1994. i 2002. takmičenje završavali u prvoj fazi.

Alžir, koji predvodi Vahid Halilhodžić nikad nije prošao grupnu fazu, kao ni pre četiri godine u JAR, dok je Južna Koreja bila četvrta kao domaćin 2002. godine.

Selektor Rusije Fabio Kapelo uopšte ne smatra da je dobio laku grupu, ali je zadovoljan njegov napadač Aleksandar Kokorin.

Videćemo kako će se snaći sa kilometražom. U svakom slučaju, dovoljno dobre zabave garantuju sastavi ostalih grupa, posebno A, B, D i G.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

11 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d