Nova vest
Fudbal

Subota, 07.12.2013.

00:41

SP 2014: Zanimljiva geografija

Kao nikada do sada geografija će igrati ogromnu ulogu na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ogromna država (preko osam i po miliona kvadratnih kilometara) veća je za trećinu nego cela Evrope bez Rusije, a domaćini se nisu libili da u organizaciju uključe gradove iz udaljenih krajeva zemlje.

Klimatske razlike su ogromne, posebno kada je na južnoj polulopti zima, a njen vrhunac je u doba prvenstva. U tim danima razlika između Manausa i Porto Alegrea ili Kuritibe je tridesetak stepeni.

Neverovatno je da je FIFA dozvolila da neki timovi prelaze 5 ili 6 puta veće distance od drugih, pogotovo kada se imaju u vidu tolike razlike u klimi. S obzirom na raspored 12 gradova domaćina izvesno je da se mogla sprovesti koncentracija u regione, čime bi se sprečilo da pojedini timovi provedu kompletne dane u putu.

Uključivanje i inače fudbalski nerazvijenih Manausa i Kujabe, koji su od svih ostalih gradova udaljeni između 1000 i 3200 kilometara (osim deonice Kujaba – Brazilija, nešto kraće od 900km) predstavlja posebnu logističku noćnu moru.

Ako znamo da trougao Manaus - Natal - Porto Alegre ima obim od 9074 kilometra, a da čak i iz njega pomalo iskaču neki od domaćina, jasno je da svako ko želi na prvenstvo treba dobro da se spremi na psihičkom i fizičkom planu.

Pakleni raspored Hrvatske

Odličan primer za ono što očekuje učesnike ovog šampionata je sudbina hrvatske reprezentacije, koja otvara Svetsko prvenstvo mečom sa domaćom selekcijom, zatim leti u srce amazonske džungle, u Mister Noov Manaus, na meč sa Kamerunom, da bi grupu završila u Resifeu, na severnom primorju.

Sa desetak stepeni u vreli i vlažni tropski pakao, a zatim na toplu i vetrovitu obalu mora nedaleko od ekvatora, a na tom putu preleteće više od 6000 kilometara. Najdirektnijom vazdušnom linijom Manaus je od Sao Paula udaljen 2690, Resife 2836 kilometara, a znamo da avioni ipak ne lete baš direktno.

Da stavimo to u kontekst poslednjeg meča Hrvatske u grupi, onog sa Meksikom. El Tri će početi utakmicom sa Kamerunom u Natalu, preseliti se niz obalu do Fortaleze i onda se vratiti do Resifea, preletevši za sve to vreme oko 1000km.

Sve vreme u prvoj fazi Meksikanci će provesti u istom regionu, u istoj klimi, i sasvim je jasno da će i bazu smestiti u toj zoni (inače omiljenoj za primorski turizam u Brazilu). U takvim okolnostima raspored može da igra ozbiljnu ulogu u raspletu grupe A.

Klima u tropsko-suptropskoj državi takođe radi protiv svih evropskih timova. Ponovo na primeru Hrvata jasno je da će Sao Paulo sigurno više prijati domaćem Brazilu, a tropski Manaus selekciji Kameruna.

Moglo je bolje

Neće se namučiti samo Hrvati. Selekcija Bosne i Hercegovine ide u daleku i mističnu Kujabu između mečeva u Riju i Salvadoru, pa ih očekuje oko 4000 kilometara u avionu,

Urugvajci se šetaju od Fortaleze do Sao Paulo, pa nazad u Natal, ukupno preko 5000km, ali bar može da se smesti na severu. Prioritet bi im onda bilo prvo mesto, koje bi ih ostavilo u obližnjem Resifeu, dok bi sa druge pozicije morali opet u osmini finala na let od 2500km do Rija, pa ako i to dobiju još jednom nazad u Fortalezu…

Urusi bi tako mogli da do četvrtfinala probiju 10 hiljada kilometara puta, a sigurno su bili zadovoljni što im se turnir igra u prvom susedstvu.

Sama ideja da će Engleska i Italiji igrati usred džungle, u Manausu, već je dovoljno bizarna, kada na to dodate da se zbog tropske vrućine meč igra u večernjem terminu u najzapadnijem gradu prvenstva, znači da će početi 3 sata posle ponoći po našem vremenu.

Sličan dualizam kao Hrvati i Meksikanci imaće selekcije Nemačke i SAD, ali ovog puta će u treći meč povlašćena ući evropska ekipa. Nemci svoje mečeve prve faze igraju u Salvadoru, Fortalezi i Resifeu, sa samo malo većim rastojanjem nego Meksiko.

Amerikanci su su pogrešno izračunali da ih čeka put od 8866 milja (oko 14250km), ali ni dobrih 6000 na liniji Natal – Manaus – Resife nije nimalo prijatno, posebno kad ih na poslednjoj stanici dočekaju vrlo sveži Jogijevi igrači.

U celoj priči ni sami Brazilci ne prolaze baš spektakularno, jer u grupi lete oko 4500 kilometara od Sao Paula do Fortaleze, pa do Brazilije.

Zadovoljstvo svoje vrste mogu da osete navijači Obale Slonovače – dve od tri utakmice u grupi oni će odigrati u Fortalezi i Resifeu, koji su od Abidžana udaljeni manje od 4000 kilometara. Porto Alegre je, na primer, samo malo bliži tim gradovima.

Izabrane najkraće distance između gradova-domaćina:
Manaus – Fortaleza 2385km
Manaus – Porto Alegre 3133km
Manaus – Kujaba 1454km (najbliži grad Manausu)
Manaus – Resife 2836km
Manaus – Brazilija 1524km
Porto Alegre – Natal 3174km
Manaus – Natal 2767km
Resife – Natal 254km
Natal – Fortaleza 453km
Manaus – Sao Paulo 2690km
Sao Paulo –Fortaleza 2370km
Fortaleza – Resife 630km
Kujaba – Salvador 1916km
Kujaba – Rio de Žaneiro 1576km
Fortaleza – Brazilija 1876km
Natal – Abidžan 3676km
Natal – Lisabon 5630km

Ekstremne razdaljine velikih gradova u Evropi:
St Peterburg – Lisabon 3618km
Atina – Oslo 2606km
Dablin – Istanbul 2955km
Gdanjsk – Donjeck 1498km

Udaljenost od Beograda:
Beograd – London 1692km
Beograd – Madrid 2029km
Beograd – Moskva 1714km
Beograd – Stokholm 1624km
Beograd – Kairo 1891km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve