Nova vest
Fudbal

Sreda, 04.12.2013.

15:36

Borovčanin: Sport sportistima

Državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin smatra da je neophodno uvesti novi model finansiranja sportskih klubova.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

On smatra da bi na taj način bio sprečen uticaj političara u oblasti sporta, a svoje ideje izneo je na Međunarodnom sajmu “Ekonomija sporta”.

"Novi model finansiranja u sportu omogućiće podizanje kapaciteta klubova i saveza i svaki sektor će biti profesionalizovan”, rekao je Borovčanin.

Ne samo u pravno - normativnoj, već i marketinškoj sferi, koja doprinosi popularizaciji i stavljanju u prvi plan sportista. Poruke koje šalje sport moraju da budu afirmativne, moramo da izbaciti prepucavanje političara preko medija, jer to odbija one koje žele da pomognu sportu”, dodao je Borovčanin.

On je naglasio da nejasna svojinska strukura može da bude kočnica u privatizaciji srpskih klubova.

"Danas je nemoguće prekinuti finansiranje sporta od strane javnih preduzeća, ali je neophodno uvesti red i jasne i transparentne kriterijume, da se ne bi dešavalo da glavni kriterijum bude snaga političara koji sedi u Upravnom odbobru nekog kluba. Bitno je da napravimo jasan pravni model kako sport ne bi došao u situaciju u kojoj je pre 10 godina bila privreda prilikom privatizacije i druga javna preduzeća koja su završila u stečaju", upozorio je Borovčanin.

Nekadašnji bokserski šampion je podsetio da je ministarstvo omladine i sporta pokrenulo projekat evidencije sportskih klubova u Srbiji na koji se do sada odazvalo 80 odsto sportskih društava.

"Moramo da napravimo bazu čega su oni vlasnici, u nekim slučajevima to su udruženja građana, a tu je teško definisati stvari. Neki klubovi postoje više od 50 godina. Pod privatizacijom ne podrazumevam da neko kupi stadion i pretvori ga u šoping centar, potrebno je izdvojiti privatizaciju sportskih klubova od privatizacije sportske infrastrukture", zaključio je Borovčanin.

Pored njega, na Sajmu su govorili Dragan Džajić, Duško Vujošević, Ivan Ćurković i Branislav Simović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve