Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 25.11.2013.

18:45

Podržavljenje: Vroclav otkupio klub

Dok se u srpskom fudbalu raspravlja o privatizaciji, jedan od najuspešnijih poljskih klubova pošao je u suprotnom smeru.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Šljonsk (Sl¹sk) iz Vroclava, šampion iz 2012. godine, od ovog ponedeljka je u većinskom vlasništvu najvećeg šleskog grada.

Gradski čelnici su pre mesec dana sklopili dogovor o otkupu 51 posto akcija od vlasnika Zigmunta Solož-Žaka, u petak je ugovor potpisan, a od ponedeljka je na snazi.

Šljonsk je posle osvajanja treće titule u klupskoj istoriji prošle sezone izgubio trku sa Legijom, a zbog finansijskih problema sada je 11. na tabeli Ekstraklase.

Njegov većinski vlasnik u prethodnih pet godina bio je Zigmunt Solož-Žak, koji je kupio telekomunikacionu kompaniju Polkomtel (14 miliona korisnika) za oko 4 milijarde evra. Uprkos toliko bogatstvu, on nije uspeo da klub spase dugova, koji je samo gradu dugovao 2.9 miliona evra.

Solož-Žak je za većinski paket akcija dobio 860 hiljada evra, uz još 4.4 miliona za otkup zemljišta, a uz raniji paket grad je sada 99-postotni vlasnik kluba.

Novi izvršni direktor kluba je Pavel Zelem, čiji prvi zadatak će biti da nađe novog sponzora ili da sa starim (enregetska kompanija Tauron) produži ugovor, koji ističe na kraju godine.

Grad će po budžetu za 2014. uložiti u klub 3.9 miliona evra, kao podsticaj i pomoć razvoju. Samo ta suma (u nju nisu uračunati normalni prihodi kluba) veća je od zbirnog godišnjeg budžeta svih timova naše Superlige smeštenih na kraju prošle sezone od 7. do 16. mesta.

Šljonsk je u sklopu priprema za EP 2012. dobio novi stadion od 42.771 mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve