Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 25.11.2013.

17:48

Kijan Prins: Sećanje na heroja

Mladi engleski fudbaler Kijan Prins proslavio bi u ponedeljak 23. rođendan, da nije ubijen braneći slabijeg dečaka od napada.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prins je imao samo 15 i po godina, kada ga je godinu dana stariji dečak na smrt izbo nožem, jer se umešao u tuču.

Kijan Prins igrao je za kadete Kvins Park Rendžersa i smatran je vanserijskim talentom, a klub je planirao da mu godinu i po kasnije ponudi profesionalni ugovor.

Tragični incident se dogodio 18. maja 2006. ispred školske kapije, gde je napadač Hasan Hanad, izbeglica iz Somalije, napao manjeg dečaka. Prins se umešao u obračun, posle čega se Hanad okrenuo i četiri puta ga ubo u ruku i grudi. Pomoć je stigla prekasno, pa je Prins izdahnuo tri sata kasnije u bolnici.

Ispostavilo se da je napadač pokušavao da ispuni uslov za ulazak u somalijsku bandu koja je operisala u tom delu Londona i u koju je moguće ući tek posle napada nožem. U mesecima koji su prethodili ubistvu Hanad je teško povredio jednu i nožem pretio drugoj devojčici, a zbog pretnji upućenih nastavnici bio je kažnjen. Sud ga je osudio an doživotnu robiju.

Sećanje na Kijana Prinsa u londonskom klubu čuva se tako što se nagrada za najlepši gol bilo kojeg igrača QPR u sezoni zove njegovim imenom.

Kijanov otac Mark, raniji bokserski šampion, pokrenuo je 2007. Fondaciju Kijan Prins, čiji je zadatak borba protiv maloletničkog nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve