Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 25.11.2013.

11:08

"Za dom spremni“, šta kažu u HR?

Hrvatski mediji različito reaguju na povike „Za dom spremni“ i „hajmo ustaše“ na splitskom Poljudu u meču Hajduka i Osijeka.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Tportal donosi nadnaslov “desni ekstremizam“, a u tekstu između ostalog piše: No, dok još i postoje neki argumenti koji skandiranje 'za dom spremni' mogu svrstati pod neznanje i neopreznost, za vikanje 'ajmo, ajmo, ajmo, ustaše' nema opravdanja. A i njega se moglo čuti na Poljudu. I to ne prvi put“.

"Jutarnji list“ konstatovao je sramno navijanje i napisao da je ono bilo orkestrirano.

"S tribina se tokom utakmice moglo čuti: 'Za dom, spremni.' Nisu to bili pojedinačni povici nego orkestrirano navijanje celog stadiona. Sa severa bi krenulo "Za dom", pa bi sa istoka odgovarali 'Spremni!". Onda bi sa zapada začuo se aplauz. I refren: 'Ajmo, ajmo ustaše...'. Pa klicanje: 'U boj, u boj".

“Večernji list“ zauzeo je vrednosno neutralan stav prema skandiranju.

"Inače, na Poljudu se okupilo respektabilnih desetak hiljada gledalaca, a veliki deo njih uključio se u aktuelni trenutak hrvatskog fudbala. Tako se u 26. minutu sa severa začulo ’za dom’, dok je istočna tribina otpozdravljala sa ’spremni’, a čulo se i 'ajmo ustaše".

Na njihovom, neutralnom tragu nalazi se i sajt dnevno.hr, portal sportnet.hr ignorisao je ceo događaj, a index.hr bio je konkretan u osudama.

„Torcida je sramotnim skandiranjem izrazila podršku hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću. Uskoro se pridružio celi stadion, pa dok je sever vikao ’Za dom’, istočna tribina uzvraćala je sa "spremni". Navijanje je propraćeno aplauzom, nakon čega bi usledio refren ’Ajmo, ajmo ustaše i "u boj, u boj’. Hajduk bi tako mogla očekivati nova rigorozna kazna“, piše Indeks.

Indeks prenosi i izjavu predsednika Hajduka Marina Brbića.

"To je stvarno katastrofa, moramo osuditi to skandiranje. Ne, ne može se pravdati vikanje ’ajmo, ustaše’, tome nije mesto na našem stadionu i voleo bih da se na Poljudu navija samo za Hajduk", rekao je Brbić.

Oštra je bila i splitska “Slobodna Dalmacija“, možda i najoštrija od svih.

„Za razliku od Šimunića, Torcida nije ostavila prostora sumnjama kako se možda radi o ljubiteljima opere Nikole Šubića Zrinskog, već se nakon ’Za dom spremni’ sa 'severa' zaorilo 'ajmo, ajmo ustaše", piše "Slobodna Dalmacija" i dodaje:

"Da apsurd bude veći, Torcida je pre tih skandiranja podigla transparente na kojima su citirani stihovi iz pesme 'Tomislav' Vladimira Nazora, koji je između ostalog bio istaknuti antifašista. ’Susjede, dom si na svojemu gradi...’ jedan je od Nazorovih stihova koji su podignuti u čast 22-godišnjice pada Vukovara, ali oni nemaju nikakve veze sa skandiranjima koja su potom usledila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

4 h

U fokusu

Vidi sve