Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 21.11.2013.

18:20

Šimunić plaća 3.300 evra

Hrvatsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

On je pobedu nad Islandom i plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu slavio ustaškim pozdravom "Za dom - spremni".

Šimunić će morati da plasti 25.000 kuna (oko 3.300 evra) jer je prekršio Zakon o sprečavanju nereda na sportskim manifestacijama i zbog raspirivanje rasne mržnje, prenosi Hina.

"Okrivljeni je posle utakmice odigrane na maksimirskom stadionu, uzeo mikrofon, izašao na sredinu terena, okrenuo se ka publici i uzviknuo 'Za dom', nakon čega je uzdignutom rukom pozvao publiku na odgovor, što je deo njih i učinio odgovaranjem 'Spremni', a potom sve to isto ponovio još tri puta", navodi se na sajtu hrvatskog tužilaštva.

Navodi se da je fudbaler bio svestan da pomenuta parola predstavlja službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske i da znači prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti.

Ustaški pozdrav kapitena Dinama izazvala je negativne reakcije ministra sporta, obrazovanja i nauke u vladi Hrvatske Željka Jovanovića, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA), domaćih i stranih medija.

Medjunarodna fudbalska federacija najavila je da će ispitati sve detalje incidenta na utakmici u Zagrebu i da će nakon toga doneti odluku o eventualnom pokretnju disciplinskog postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve