Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 18.11.2013.

21:56

Ko su poslednji putnici za Brazil?

U naredna tri dana saznaćemo poslednje putnike na Svetsko prvenstvo u Brazilu, a u centru pažnje su očekivano revanši baraža u Evropi.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Posle prvih mečeva nijedan od timova nije došao do prednosti da može da se kaže da su sigurni putnici na SP, što garantuje dosta uzbuđenja u utorak.

Sigurno najzanimljiviji duel igra se u Sulni, gde Švedska dočekuje Portugal, posle poraza u prvom meču sa 1:0. Pod nogama gori Francuskoj koja ima 0:2 iz Kijeva, Grčka brani 3:1 u Rumuniji, dok Hrvatska i Island nastavljaju od 0:0-.

Susret u Švedskoj je centru pažnje zato što se zna da odlučuje i o tome ko se neće naći na Svetskom prvenstvu u Brazilu, Kristijano Ronaldo ili Zlatan Ibrahimović.

Upravo Ronaldo je bio strelac jedinog gola u Lisabonu prošlog petka, pa Portugalci uprkos tome što se revanš igra u Švedskoj u duel ulaze kao favoriti.

"Bićemo i taktički i mentalno spremni za sve što nas čeka. Znamo da je pred nama 90 minuta patnje da bismo ispunili naš cilj i došli do mesta u Brazilu“, rekao je selektor Portugala Paulo Bento.

Selektor Švedske Erik Hamren rekao je da i dalje veruje u plasman na Svetsko prvenstvo i da će se njegovi izabranici boriti do kraja.

"Borićemo se do samog kraja. Voleo bih da rano postignemo gol, možda i dva, ali nećemo stvarati nervozu ako to uopšte i ne učinimo u prvom poluvremenu. Očekujem tešku utakmicu, Portugal je dobar tim, ali sigurno je da moramo da odigramo bolje u napadu nego što je slučaj bio u Lisabonu“, naglasio je Hamren.

Prednost posle prvog meča imaju i Grčka protiv Rumunije, od 3:1, i Ukrajina protiv Francuske, od 2:0. Jedino je duel Islanda i Hrvatske završen bez golova.

Ukrajinci su na neki način u prvom susretu napravili iznenađenje, ne toliko zbog trijumfa, već zbog načina na koji su došli do njega. Sada ih čeka teško gostovanje u Parizu i zbog toga ističu da su svesni da ništa još nije gotovo.

"Francuska je jedan od najboljih timova u Evropi. Svesni smo da nas čeka težak meč, napašće nas od prvog minuta, ali ćemo mi pokušati da odbranimo prednost koju imamo“, rekao je ukrajinski fudbaler Ruslan Rotan.

Francuzi, s druge strane, ističu da će dati sve od sebe da dođu do preokreta i mesta u Brazilu.

"Moramo da damo sve od sebe da bismo odigrali dobro i prošli dalje. To znači da ćemo morati da učinimo pravi preokret. Iskreno, iznenadili su nas Ukrajinci, koji je igrao sa svim svojim potencijalom, ali je pružio prosečnu igru. Ali, mi smo sada potpuno fokusirani na revanš, sigurno je da nas čeka velika borba“, rekao je selektor ’trikolora’ Didije Dešam.

Veliku prednost posle prvog meča ima i Grčka, koja je sa 3:1 slavila protiv Rumunije u Atini. Međutim, Grci najavljuju identičan pristup i u revanšu.

"Idemo u Bukurešt, kao da je prvi meč završen bez golova. Idemo na pobedu. Znamo da će nas oni napasti od prvog minuta, mi ih poštujemo, ali ih se ne bojimo“, istakao je grčki fudbaler Konstantinos Mitroglu.

Rumuni imaju nepovoljan rezultat iz prvog susreta, ali misle da mogu da pruže dovoljno dobru igru da bi pobedili Grke.

"Mi smo u prvom susretu Grcima poklonili treći gol. Takve stvari više ne smeju da nam se ponavljaju. Dobro smo se pripremili za revanš, a s obzirom na okolnosti, nemamo šta da izgubimo. Zato idemo na sve ili ništa“, rekao je selektor Rumunije Viktor Piturka.

Fernando Santoš, selektor Grčke, s druge strane, ističe da nije ništa gotovo, uprkos tome što mnogi već vide njegov tim u Brazilu.

"Biće ovo potpuno drugačija utakmica od one u Atini. Moramo da sačuvamo prednost, ali se nećemo braniti. Rumuni če napadati, a naš cilj je da ih onemogućimo da kontrolišu utakmicu“, naglasio je Santoš.

Island i Hrvatska su iznenađujuće u prvom susretu igrali bez golova. Hrvati jesu u prednosti zbog domaćeg terena, ali Islanđani ističu da vrebaju svoju šansu.

"Sada su šanse 50-50. Imali smo dobre prilike u prvoj utakmici i spremni smo za borbu u revanšu. Mislim da smo odigrali dobro u prvom meču, odmorili smo se i verujemo u čudo“, rekao je golman Islanda Kari Arnason.

Islandski mediji su pre nekoliko dana objavili da su se hrvatski fudbaleri opijali posle prve utakmice i tako naljutili selektora Nika Kovača.

"Da li stvarno veruje da su pili? Verujete, znate. Svaka čast vašem hotelu i gostoprimstvu. Mislio sam da ste gospoda sa severa, ali očigledno niste. Sada sam još više siguran da niko nije ni dotakao alkohol“, rekao je Kovač.

Kovač se potom okrenuo i fudbalu i dao svoju prognozu pred revanš koji se igra na „Maksimiru“.

"Prednost je na našoj strani zato što igramo kod kuće. Kako sam gledao trening, video sam u očima svojih igrača žar i želju za plasmanom u Brazil. Dosta toga ne moramo da promenimo, imali smo veliki posed lopte, bili smo dominantnija ekipa, dok je Island dugim loptama pokušavao da dođe do realizacije. Kako ne bih bio uveren da ćemo proći? Zato sam i preuzeo reprezentaciju“, istakao je Kovač.

U utorak se igraju i revanši završne runde afričkih kvalifikacija. Gana je pred gostovanje Egiptu gotovo sigurno obezbedio plasman, posle trijumfa sa 6:1 u prvom meču. Mnogo zanimljiviji će biti duel između Alžira i Burkine Faso, pošto gosti trenunto imaju prednost od 3:2.

Poslednje putnike za Brazil saznaćemo u sredu. Urugvaj je gotovo sigurno već završio posao, posle trijumfa sa 5:0 nad Jordanom na gostovanju, dok je sličan slučaj i sa Meksiko, koji gostuje Novom Zelandu posle trijumfa sa 5:1.

Baraž evropskih kvalifikacija:
Švedska – Portugal 0:1 (20.45)
Hrvatska – Island 0:0 (20.15)
Rumunija – Grčka 1:3 (20.00)
Francuska – Ukrajina 0:2 (21.00)

Revanš završne runde afričkih kvalifikacija:
Egipat – Gana 1:6 (17.00)
Alžir – Burkina Faso 2:3 (19.15)

Baraž petoplasiranih iz južnoameričkih i azijskih kvalifikacija:
Urugvaj – Jordan 5:0 (sreda, 24.00)

Baraž četvrtoplasiranog u CONCACAF i pobednika kvalifikacija u Okeaniji:
Novi Zeland – Meksiko 1:5 (sreda, 7.00)

Ekipe koje su već obezbedile plasman na Svetsko prvenstvo 2014:
Brazil, Japan, Australija, Iran, Južna Koreja, Holandija, Italija, SAD, Kostarika, Argentina, Belgija, Švajcarska, Nemačka, Kolumbija, Rusija, Bosna i Hercegovina, Engleska, Španija, Čile, Ekvador, Honduras, Obala Slonovače, Kamerun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve