Nova vest
Fudbal

Petak, 15.11.2013.

20:00

Minimalac Portugala, Francuska 0:2!

Reprezentacije Grčke, Ukrajine i Portugala nalaze se blizu plasmana na Svetsko prvenstvu u Brazilu, posle prvih mečeva baraža.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Portugal je u derbiju plej-ofa stekao minimalnu prednost protiv Švedske, golom Kristijana Ronalda glavom u finišu meča u Lisabonu.

Pred senzacionalnim plasmanom nalazi se Ukrajina koja je savladala lošu Francusku 2:0 u Kijevu! Najubedljivija bila je Grčka sa 3:1 nad Rumunijom, kojoj gol iz Pireja daje nadu. Golova nije bilo samo na Islandu, gde Hrvati nisu iskoristili igrača više.

Junak prvih mečeva bio je Kostas Mitroglu, koji je bio dvostruki strelac za Grke. Duel Ronalda i Ibrahimovića nije ispunio očekivanja, Portugalci su dobro čuvali Šveđanina koji prvih pola sata jedva primio loptu, dok je Ronaldo u finišu konačno uspeo da ubegne svojim čuvarima.

Francuska je ponovo razočarala, odigrala je očajno u Ukrajini koja je kontrolisala ritam meča od prvog do poslednjeg minuta i stekla zaslužena dva gola prednosti. Nadamo se da se u revanšu u San Deniju neće ponoviti neregularnosti od pre četiri godine.

Pomalo su razočarali i Hrvati, koji su otišli na Island da ne prime gol, ali su propustili da kazne grešku rivala i sa igračem više obezbede mesto u Brazilu.

U našoj rubrici teme možete se bolje upoznati sa ekipama koje se bore za mesto na Mundijalu u Brazilu.

Baraž za Svetsko prvenstvo:
Island – Hrvatska 0:0
Skulason crveni karton 50'

Od početka duela bilo je jasno da ni jedan tim ne želi da rizikuje da primi gol, pre svega Hrvati, koji su u prvom poluvremenu bili za nijansu konkretniji. Početkom drugog Island je preko Fibogasona imao šansu da pobede, nakon čega je ostao sa igračem manje. Usledio je žestok pritisak Hrvata, pokušavali su Srna iz prekida, Olić sa distance i iz kaznenog prostora, ali je Halorson uspeo da sačuva svoj gol.

Grčka – Rumunija 3:1 (2:1)
Mitroglu 14, 67, Salpingidis 21 – Stanču 19

Meč od koga se očekivalo najmanje dao je najviše. Čak tri gola u prvih 20 minuta oduševila su ljubitelje fudbala, a Grci su konačno ostvarili pobedu sa više od jednog gola razlike. Blistao je Kostas Mitroglu koji je dva puta savladao Bogdna Lobonta. Ipak, gol Bogdana Stančua daje Rumunima realnu nadu pred revanš na njihovom terenu.

Meč na Jorgos Karaiskakisu obeležila je solidna predstava dva tima koja su igrala poprilično otvoreno za svoj standard. Nakon eksplozivnih prvih 20 minuta i gola prdnosti za Grčku, domaćin je kontrolisao meč u nastavku i imao nekoliko šansu da dotuče rivala. Međutim, samo je Mitroglu iskoristio jedno od 3-4 sjajne šanse i doneo domaćinu solidnu zalihu.

Portugal – Švedska 1:0 (0:0)
Ronaldo 82

Svi su mnogo više očekivali od meča na Lužu. Prvo poluvreme nije donelo skoro ništa, po jednu polušansu na obe strane, sa ibrahimovićem i Ronaldom u drugom planu. U istom ritmu nastavljeno je u drugih 45 minuta, do 70. minuta nije bilo uzbuđenja, a onda su Nani i Ibra imali po šansu, ali su se istakli golmani Isakson i Patrisio.

Ipak, Švedska je izgubila snagu i koncentraciju u finišu meča. Ronaldo je iskoristio svoju fantastičnu fizičku spremnost i prelomio meč. Jedno od brojnih krilnih akcija domaćin je iskoristio u 82. minutu, a Ronaldo je mrežu zatresao na pomalo neočekivan način u ovom duelu, glavom iz peterca.

Ukrajina – Francuska 2:0 (0:0)
Zozulja 61, Jermonelko 82p

Ukrajina će sigurno imati simpatije svih ljubitelja fudbala u revanšu. Tim Mihaila Fomenka je u potpunosti nadigrao Francusku koja je ponovo razočarala svoje navijače. Domaćin je ceo meč kontrolisao igru, bio mnogo konkretniji i na kraju stekao veliku prednost.

Odolevali su "trikolori" motivisanom domaćinu do poslednjih pola sata, ali nisu imali snage da se potpuno odbrane. Sjajni Zozulja probio je led što je pokrenuo i tim Didijea Dešama, ali Nasri ne koristi šansu da veoma brzo izjednači.

Ukrajina nije želela da čuva minimalnu prednosti, pokušala je da je u nastavku poveća i u tome uspela. Košjelni im je poklono penal, a dar je iskoristio Jermolenko za velikih 2:0. Revanš će putem televizije gledati Košjelni i Kučer, zbog crvenih kartona.

Tok mečeva:

Rejkjavik: U zemlji leda i vatre nije bilo izrazitih gol šansu u prvih 20 minuta meča, iako je Hrvatska zapretila već u drugom minutu, kada Mandžukić nije stigao loptu na drugoj stativi posle pasa Eduarda kroz peterac.

Domaćin je brzo uzvratio preko Finbogasona i Gudmundsena, ali defanzivci Hrvatske dobro intervenišu. Hrvati su imali više loptu u svom posedu, nisu uspeli da probiju vezni red domaćina koji je igrao disciplinovano u sredini, dok su centaršuti sa leve strane završavali u rukama Halorsona.

Usledilo je nekoliko 'praznih' minuta pa jedan ozbiljniji napad domaćina po levoj strani, Gunarson je dobio loptu na drugoj stativi gde je bio sam, ali je očajno reagovao i levom nogom je izbacio iz kaznenog prostora. To je bilo sve u siromašnom prvom poluvremenu, Hrvati očigledno čekaju kiks rivala, verovatno svesni i da bi im 0:0 bio odličan rezultat pred revanš.

Atina, Lisabon, Kijev: Počela su i preostala tri meča, Portugal ima 70% posed lopte protiv Švedske u prvih 15 minuta, Frncuska i Ukrajina su po jednom zapretili jedni drugim, dok u Pireju očekivano skoro da nije bilo šuteva u duelu Grčke i Rumunije.

Atina: Međutim, prvi gol pao je upravo u Pireju, sjajni Kostas Mitroglu je zatresao mrežu Rumuna na asistenciju Dimitrisa Salpingidisa. Domaćin je iskoristio prvi prekid. Iako je faul bio poprilično daleko od gola, Salpingidis je poslao loptu u kazneni prostor, a centarfor Olimpijakosa se sjajno snašao na desnoj stativi i glavom zatresao mrežu.

Ali, samo četiri minute kasnije Rumunija je izjednačila, Grčka je primila prvi gol nakon sedam mečeva. Tamo gde se očekivalo najmanje golova napadači su najefikasniji. I Rumuni su do gola stigli iz prekida. Momak koji je napravio faul za gol domaćina, Gabrijel Torje, poslao je centaršut u kazneni prostor Grčke, a tamo Bogdan Stanču najbolje skočio i loptu glavom zakucao u mrežu.

Meč u Pireju kao da prkosi svoj statistici. Već u 21. minutu Grčka je ponovo povela. Vasilis Torosidis je fantastično proigrao asistenta prvog gola Salpingidisa u kaznenom prostoru, ovaj je izašao sam na golmana Bogdana Lobonta i poslao loptu u donji levi ugao.

Rejkjavik: Island je početkom drugog poluvremena propustio sjajnu šansu da povede, a onda je ostao sa igračem manje. Alfred Finbogason bio u sjajnoj poziciji posle centaršuta u 48. minutu, ali je slabo šutirao glavom i loptu poslao pored desne stative. Samo dva minuta kasnije Hrvatska je dobila vetar u leđa. Olafur Skulason je startovao nad Ivanom Perišićem koji je krenuo sam ka golu i dobio direktan crveni karton. Šut Daria Srne zaustavio je domaći golman.

Lisabon: U derbiju baraža Portugal je prvi zapretio, Žoao Mutinjo je odigrao sjajnu solo akciju, prevario nekoliko rivala i ušao u kazneni prostor, ali nije imao pravu završnicu, šutirao je pored stative. U istom minutu zaoretila je i Švedska, Mikael Lustig je bio u sjajnoj poziciji u šesnaestercu, ali je i on loptu poslao pored okvira gola.

Skandinavci su se potom oslobodila početnog pritiska domaćina, te nakon 15-ak minuta mirne igre zapretili preko Sebastijana Larsona. Iskusni vezni igrač je dobio sjajan pas u kazneni prostor i imao "1 na 1" sa Ruijem Patrisiom, ali golman Portugala fantastično reaguje i brani njegov šut uz desnu stativu.

Kijev: Iako autsajder, Ukrajina kontroliše meč u Kijevu, Francuzi su samo jednom zapretili domaćinu koji je imao najbolju šansu za gol polovinom prvog dela igre. Centaršut na oko 11 metara od gola stigao je do Edmara Edmara koji je nadskočio odbranu gostiju i šutirao glavom, ali lopta odlazi pored leve stative.

Rejkjavik: Nakon isključenja Skulasona Hrvatska je krenula po gol. Olić je prvi zapretio sa 25 metara, potom je Perišić gađao donji desni ugao ali je intervenisao Halorson, koji je minuta kasnije zaustavio i šut Olića posle centaršuta Eduarda.

Lisabon: U petom minutu drugog dela Ronaldo je imao novu sjajnu šansu, prvi je stigao na odbijenu loptu i snažno šutira, ali je najskuplji igrač sveta šutirao preko gola.

Lisabon: Krajem poluvremena Portugal je imao dve sjajne šanse da pobede. Prvo je Kristijano Ronaldo posle brze reakcije u kaznenom posle kornera šutirao glavom za malo iznad prečke, da bi dva minuta kasnije štoper Švedske u poslednjem trenutku stigao da izblokira šut Eldera Poštige posle sjajnog prijema lopte.

Kijev: Do isteka prvih 45 minuta nije bilo uzbuđenja ispred golova, Ukrajina je nastavila da kontroliše ritam meča, Francuzi su zatvorili sve prilaze svom golu i čekali kiks domaćina, verovatno zadovoljni i sa 0:0 u Kijevu.

Rejkjavik: Hrvati su propustili novu šansu pet minuta pre kraja. Centaršut iz sredine u šesnaestercu je glavom prihvatio Eduardu i spustio loptu na ivicu kaznenog prostora, Mandžukić je šutirao iz prve, ali pored gola. Ostalo je 0:0 pred revanš u Zagrebu u utorak.

Kijev: I u drugom poluvrmenu Ukrajina je bila bolja od Francuske, domaćin je mučio goste sjajni prodorima po bokovima, a Loris je najviše posla imao posle akcije Konopljanke. Pola sata pre kraja meča na Olimpijskom stadionu domaćin je zasluženo poveo. Roman Zozulja je dobio loptu u šesnaestercu i izašao sam na Lorisa koga je savladao šutem u donji levi ugao. Samo dva minuta kasnije isti igrač je umalo duplirao vođstvo, ali je njegov snažan šut izblokiran.

Atina: Grčka je blizu Brazila! 23 minute pre kraja meča u Pireju domaćin je stekao dva gola prednosti. Ponovo je strelac bio Mitroglu. Sjajno ga je proigrao Kacuranis, a ovaj veoma preciznim udarcem poslao loptu uz desnu stativu za velikih 3:1 za Grčku. Heleni su u prethodnih deset utakmica u kvalifikacijama dali ukupno 12 golova.

Lisabon: Polovinom drugog dela oba tima su imala po gol šansu. Prvo je Nanijev šut iz kaznenog prostora sjajno zaustavio Isaksona, a samo minut kasnije je na drugoj strani Patrisio sprečio Ibrahimovića da šokira Luž.

Kijev: Tek nakon primljenog gola Francuzi su se pokrenuli i u 65. minutu prvi put ozbiljno zapretiti. Samir Nasri je odlično prihvatio loptu u kaznenom prostoru, šutirao nisu po sredini gola, ali je Pjatov sjajno reagovao.

Atina: Dve sjajne šanse imali su Grci posle trećeg gola, prvo je Kacuranis izblokiran, da bi minut kasnije Lobont zaustavio šut usamljenog Mitroglu koji je gađao donji desni ugao.

Lisabon: Kako se bližio kraj meča Portugal je bio sve opasniji po gol Švedske, da bi osam minuta pre kraja Isakson konačno bio savladan. Jedna od brojnih akcija po levoj strani konačno je urodila plodom za domaćina, Migel Veloso je ubacio loptu u peterac gde je Kristijano Ronaldo konačno bio uspešniji od čuvara i glavom obradovao domaće navijače.

Kijev: Ukrajina je pred senzacionalnom pobedom, Francuska ima deža vu. Domaći tim je osam minuta pre kraja utakmice poveo sa velikih 2:0! Loran Košjelni je pokušao da oduzme loptu rivalu u kaznenom prostoru, ali je loše reagovao i udario po nogama, pa je Ukrajina dobila penal. Andrij Jermolenko je bio siguran realizator najstruže kazne, zakucao je loptu od prečku.

Košjelni neće igrati u revanšu jer je u finišu meča reagovao amaterski i prostački i dobio crveni karton. S druge strane u istoj situaciji je Aleksandar Kučer, koji je u nadoknadi vremena dobio drugi žuti.

Revanš mečevi igraju se za četiri dana u Stokholmu, Parizu, Bukureštu i Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve