Nova vest
Fudbal

Petak, 15.11.2013.

10:13

Ko će u Brazil, Ronaldo ili Ibra?

U petak su na programu prvi mečevi baraža za plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu, a u centru pažnje svakako je meč u Lisabonu između Portugala i Švedske.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images

U Kijevu igraju Ukrajina i Francuska, a sastaju se još Island i Hrvatska, odnosno Grčka i Rumunija.

Na stadionu Benfike videćemo jedne od najboljih fudbalera današnjice, sa jedne strane biće Kristijano Ronaldo, a sa druge Zlatan Ibrahimović, igrače koji su od početka sezone zajedno postigli 24 gola – Portugalac 16, Šveđanin osam.

"Ponekad jedan igrač može da reši utakmicu. Ali zadatak selektora je da individualni talenat stavi u službu celog tima“, rekao je selektor Portugala Paulo Bento.

"Moramo da ispravimo greške koje smo pravili. Plej-of je kao dva finala. Potpuno se razlikuje od mečeva u grupnoj fazi i to će biti dve fantastične utakmice“, rekao je Zlatan Ibrahimović.

Portugal je kvalifikacije završio na drugom mestu grupe iza Rusije, dok je Nemačka u C grupi bila ispred Švedske.

Drugoplasirana ekipa iz A grupe, reprezentacija Hrvatske, prvi meč odigraće na gostovanju Islandu. Ukoliko se naš zapadni sused plasira na Mundijal, Hrvatski nogometni savez nagradiće svoju reprezentaciju sa 500.000 evra.

Kapiten Darijo Srna rekao je da njegova reprezentacija, ali i cela država živi za plasman u Brazil.

"Nažalost, nismo uspeli direktno da se kvalifikujemo, ali Hrvatska je mala zemlja koja živi za uspešan rezultat i za odlazak u Brazil. Ne postoji veća motivacija za svakog igrača, svi smo 'unutra' i svesni smo šta nas čeka."

Otežavajuća okolnost za gostujuće fudbalere u Rejkjaviku biće loše vreme koje je ih je dočekalo po dolasku na Island, a kiša se očekuje i tokom samog meča.

"Island je u blagoj prednosti jer je naviknut na ovakve vremenske uslove, ali mi ćemo se prilagoditi. Neće to biti nikakav alibi, na terenu je 11 protiv 11 i moramo da pokažemo svoj najbolji fudbal, koliko to teren bude dopuštao. Protivnika maksimalno poštujemo, imaju snažan karakter, ali verujemo u sebe i ispunjavanje selektorovih zadataka“, dodao je Srna.

Zanimljivo će biti i u dvomeču Ukrajine i Francuske. Ukrajina je kvalifikacije završila sa bodom manje od Engleske, a Francuska je imala tri manje od Španije.

Frank Riberi smatra da je njegovoj ekipi mesto u Brazilu.

"Za mene je veoma važno da se kvalifikujemo. Ukrajina ima dobar tim, ali Francuska mora da se plasira na Svetsko prvenstvo. I mi imamo dobru ekipu i obe utakmice moramo dobro da odigramo. Neće biti lako, ali moramo da pobedimo", rekao je fransuski reprezentativac.

Ukrajinski reprezentativac Marko Dević ističe da je Francuska jedna od najboljh svetskih reprezentacija.

"Verujem u naš tim, ali moram da budem realan i priznam da su Francuzi favoriti. Njihovi igrači igraju u najjačim ligama i klubovima i veoma dobro znamo da igramo protiv jednog od najboljeg tima na svetu."

U Atini će se sastati Grčka i Rumunija. Selektor domaćih fudbalera veruje u svoj tim.

"Ekipa je puna samopouzdanja, igrači neće dati 100 posto svojih mogućnosti, već 200, i to će nam omogućiti da napravimo razliku“, rekao je Fernando Santos.

Bosna i Hercegovina i Grčka imale su po 25 bodova u G grupi, ali su se izabranici Safeta Sušića direkto plasirali zahvaljujući boljoj gol razlici. Rumunija je imala devet bodova manje od Holandije u grupi D.

Revanš mečevi su na programu u utorak 19. novembra.

Baraž za Svetsko prvenstvo:

Island – Hrvatska (20h)
Portugal – Švedska (20.45h)
Ukrajina – Francuska (20.45h)
Grčka – Ruminija (20.45h)

Kompletnu najavu utakmica baraža pročitajte u našoj rubrici 'Teme'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve