Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 07.10.2013.

00:00

"Orlovi" se raspucali po Evropi

Protekle nedelje srpski internacionalci bili su veoma efikasni u Evropi, postigli su 13 golova.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Junak proteklih sedam dana bio je Filip Đorđević koji je nastavio golgetersku seriju u Francuskoj sa dva gola u pobedi Nanta. Sjajan je bio i Zoran Tošić golom i asistencijom u Ligi šampiona za CSKA.

Debitantski gol u Ligi 1 postigao je Miloš Krasić (Bastija), svoj prvenac u sezoni dao je Nikola Žigić (Birmingem), dok je Rišairo Živković doneo pobedu Groningenu.

Strelci su bili još Đorđe Lazić (Ukrajina), Nenad Adamović (Belorusija), Marko Momčilović (Rumunija), Marko Milinković (Slovačka), te Dušan Brković, Nikola Trajković, Nemanja Andrić (Mađarska).

Engleska: Nemanja Vidić iza sebe ima jednu od najgorih sedmica u Mančester Junajtedu. Uspeo je u četiri dana na namesti dva gola rivalima, ali je njegov tim ipak ostao neporažen u dva meča. Prvo je remizirao u LŠ sa Šahtjorom, iako je vodio na poluvremenu, a Vidić je na meču imao čak 20 uspešnih startova, sedam više od kompletnog tima iz Donjecka.



Nekoliko dana kasnije Junajted je preokrenuo u Sanderlendu na 2:1, nakon što je u prvom poluvremenu ponovo kapiten dodao loptu rivalu za gol.



Aleksandar Kolarov nije dobio šansu u debaklu Sitija protiv Bajerna, protiv koga se nije proslavio Matija Nastasić, posebno kod trećeg gola u duelu '1 na 1' sa Arjenom Robenom. Naši reprezentativci su igrali u subotu u Premijer ligi, Kolarov je ovaj put očekivano dobio mesto startera, dok je Nastasić šansu dobio od 34. minutu nakon povrede Kompanija. Kolarov je meč završio u 58. minutu nakon sudara sa zemljakom.

Čelsi je bio ubedljiv u Bukureštu, a siguran u odbrani bio je Branislav Ivanović koji je bez i jednog faula sačuvao svoj gol. Kapiten Srbije nije bio toliko uspešan u nedelju, ali je Čelsi ipak stigao do nove pobede u Premijer ligi sa 2:1.

Nikola Žigić konačno je dobio šansu u Birmingemu i odmah je iskoristio. Ušao je kao zamena u 57. minutu, a već u 69. postigao gol, u svom stilu glavom je lobovao golmana. Nažalost, samo je ublažio poraz od Boltona.



Italija: Nenad Tomović igrao je poslednjih pet minuta u Dnjepropetrovsku, u velikoj pobedi Fiorentine u Ligi Evrope.

Od srpskih fudbalera na terenu je bio samo Dušan Basta koji je odigrao svih 90 minuta za Udineze. Sa druge strane, Adem Ljajić (Roma), Uroš Radaković (Bolonja), Boško Janković (Verona), Ivan Radovanovi ć (Atalanta), Nikola Maksimović (Torino) i Vlada Avramov (Kaljari) su sa klupa gledali mečeve svojih timova.

Španija, Portugalija: Miroslav Đukić nastavio je seriju uspeha sa Valensijom pobedom nad Kubanjom 2:0 u Ligi Evrope. Aleksandar Pantić sa klupe posmatrao ubedljivi Viljareal.

'Srpska' Benfika se nije proslavila u Parizu u Ligi šampiona, pa ni naši internacionalci. U prvoj postavi tima iz Lisabona igrala su trojica Srba, Nemanja Matić, Ljubomir Fejsa i Filip Đuričić. Lazar Marković je na poluvremenu zamenio Đuričića, dok je od 66. zaigrao i Miralem Sulejmani.

Naši se nisu istakli ni tokom vikenda, Lazar Marković se povredio posle 25 minuta, Nemanja Matić je dobio žuti nedugo potom, Filip Đuričić nije zaigrao, dok dok Miralem Sulejmani i Ljubomir Fejsa nisu ni bili u protokolu.

Nemačka: Neven Subotić i Borusija su konačno sačuvali mrežu, i to u LŠ protiv Olimpika. Međutim, nekoliko dana kasnije u Bundesligi 'milioneri' su i pored apsolutne dominacije poraženi od imenjaka u Menhengladbahu. Subotić je odlično igrao, ali nije uspeo da sačuva mrežu svog tima nakon što je Humels dobio crveni karton.

Francuska: Filip Đorđević blista u Ligi 1. U subotu je bio dvostruki strelac protiv Evijana, a prvi gol postigao je već u 12. sekundi. Naš reprezentativac sada ima pet golova u ligi.

Miloš Krasić igra sve veću ulogu u sastavu Bastije, a u petak je postigao i svoj prvi gol za tim sa Korzike, u ubedljivoj pobedi nad Lorijanom. Vujadin Savić gledao je sa klupe preokret Makabija protiv njegovog Bordoa, kao i ubedljivu pobedu svog tima u Ligi 1 tokom vikenda.



Uroš Spajić odigrao je ceo meč za Tuluz, koji je sa 1:0 savladao Nicu, u čijem sastavu se našao Nemanja Pejčinović. Akter utakmice bio je i Pavle Ninkov, ušavši u sastav pobedničkog tima u 74. minutu.

Beneluks: Mladi Rišairo Živković ušao je u 70. minutu, a već u sledećem dao gol za pobedu Groningena pobedu nad AZ Alkmarom 2:1. Filip Kostić je zaradio žuti karton u tom meču, dok je Nemanja Gudelj kao i nekoliko dana ranije u LE odigrao svih 90 minuta za goste. Dušan Tadić odigrao je ceom meč u minimalnoj pobedi koja je Tvente odvela na prvo mesto.



Aleksandar Mitrović se vratio u tim Anderlehta i startnu postavu, ali je promašio penal u 24. minutu. Naš napadač imao je šansu da izjednači protiv Olimpijakosa koji je na kraju slavio 3:0. Luka Milivojević nije zaigrao u Briselu, kao ni u nedelju u novom porazu šampiona na svom terenu, ovaj put u Župule ligi od Kortrajka, za koji je ceo meč odigrao Nebojša Pavlović.

Ex SSSR i Turska: CSKA je u Sankt Peterburgu stigao do prve pobede u LŠ, a junak meča na Petrovskom bio je srpski reprezentativac Zoran Tošić. On je bio direktno odgovoran za dva, a indirektno za jedan gol. Tošić je golom i asistencijom doneo preokret CSKA u prvom poluvremenu, a potom 'naterao' Čehe da postignu autogol.



Međutim, već u nedelju Tošić se uklopio u sivilo CSKA koji je poražen od Dinama. Odličan u gradskom derbiju bio je Marko Lomić koji je dugim loptama pravio velike probleme "armejcima" u odbrani.

Marko Rodić ostao je na klupi u porazu Volge od Amkara, kao i Aleksandar Luković u novoj pobedi Zenita, te Nemanja Nikolić u remiju Rostova.

U pobedi Krasnodara nad Uralom učestvovao je Nemanja Tubić, na klupi pobedničke ekipe bio je Dušan Anđelković, dok se sa suprotne strane našao Milan Vještica.

Strelac u Ukrajini bio je Đorđe Lazić, on je posle sjajnog driblinga u petercu zatresao mrežu velikog Dinama, ali je njegov Metalurg doživeo katastrofu u Kijevu sa 9:1.



Nenad Adamović je umalo bio junak Dinama u derbiju sa BATE-om u Belorusiji, deset minuta pre kraja pogodio je za izjednačenje u Borisovu, ali je domaćin slavio pogotkom u petom minutu nadoknade vremena.

Genčlerbirli je zakucan za dno tabele u Turskoj nakon poraza od Sivasa, Duško Tošić i njegova odbrana su kapitulirali dva puta, dok Radosav Petrović nije doneo mnogo ulaskom na teren pola sata pre kraja meča.

Srđan Mijajlović je do 74. minuta bio na terenu u ekipi Kajzerispora, gde Robertu Prosinečkom preti otkaz posle novog poraza. I drugi klub iz Kajzerija, Ericespor poražen je sa 1:0, a Bojana Jorgačevića savladao je grk Teofanis Gekas.

Ostali: Marko Momčilović bio je strelac za Pandure na Dragau, ali je Pasoš Fereira ipak osvojila bod u LE. Naš internacionalac odigrao je i ceo meč, ali ovaj put bez gola, u trijumfu u rumunskom prvenstvu. Sa druge strane, Bojan Golubović doneo je bod Cehlaulu, protiv Dinama u Bukureštu.



Aleksandar Simčević i Bojan Šaranov podelili su bodove u duelu Šahtjora i Makabi Haife u LE. Šaranov je primio dva gola u Karagandiju. Miloš Krstić igrao je poslednjih 20 minuta u poraz u Tuna u Genku. Milo Karišik nije igrao u pobedi Slovana nad Eštorilom.

Marko Milinković postigao prvi od dva gola Slovana u Senici, što je njegov drugi gol u sezoni. Milinković je u 45. minutu doneo prednost svom timu.



Miroslav Radović bio je najagilniji, ali nije uspeo da pomogne Legiji da izbegne poraze od Apolona u LE, te Visle u poljskom prvenstvu.

Dušan Brković doneo je bod Debrecenu protiv Paksa, golom u 79. minutu u Mađarskoj.



Strelci u bili i naši internacionalci u Đeru. U pobedi od 4:1 po gol su daoli Nikola Trajković i Nemanja Andrić. Fenomenalan pogodak postigao je Trajković, koji je pobegao rivalima iz odbrane gostiju, te iskoristio ispucavanje svog golmana. Bio je to gol za 2:0.



Samo dva minuta kasnije sjajan gol postigoa je i Andrić. Trajković mu je poslao dugu loptu na levu stranu, on je brzo stigao do koznenog prostora gde je prevario jednog rivala, a onda loptu poslao u donji levi ugao.



Nemanja Rnić je u prošlom kolu bio strelac protiv Rapida, a proteklog vikenda je dobio crveni karton u pobedi Volfsbergera.

Tragičar je bio Miroslav Marković u Kupu Češke, on je promašio penal za Zbrojovku Brno u šestom minutu protiv Žižkova, koji je dva minuta pre kraja stigao do pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve