Nova vest
Fudbal

Utorak, 17.09.2013.

16:16

Kameron podržao navijače Totenhema

Britanski premijer Dejvid Kameron smatra da navijačima Totenhema imaju pravo da sebe zovu “Ješama”.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Totenhem je klub koji je tradicionalno povezan sa jevrejskom zajednicom u Londonu.

Vređani decenijama zbog toga, oni su još šezdesetih uzvratili ponosnim prihvatanjem tog identiteta, iako među navijačima velika većina nema jevrejsko poreklo.

Navijači “Spursa” sebe zovu “Ješama” (Yids), što je u opštoj komunikaciji politički nekorektan i neprihvatljiv izraz.

Zbog toga je nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava pokrenula kampanju da se taj nadimak zabrani.

Kameon smatra da treba jasno razgraničiti to kada navijači sami sebe zovu na taj način od čestih situacija kada ih drugi zbog mržnje tako zovu.

On smatra da bi trebalo da se dozvoli da se i dalje nazivaju "Ješama", jer nisu motivisani mržnjom prema drugim zajedniicama.

Fudbalska asocijacija Engleske (FA) je nedavno upozorila navijače Totenhema sa bi mogli da budu procesuirani, ukoliko nastave sa upotrebom tog nadimka.

"Postoji razlika između navijača Totenhema koji sebe tako nazivaju i onih koji žele da nekoga uvrede tim nazivom. Govor mržnje mora da bude procesuiran, ali samo ukoliko je motivisan mržnjom", rekao je Kameron za "Jevrejsku hroniku".

Slični primeri preuzimanja pogrdnog naziva zabeleženi su u američkoj crnačkoj kulturi, a u ovim krajevima isto se dogodilo sa navijačima Crvene zvezde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve