Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 01.08.2013.

20:38

Srbija na krovu Evrope!!!

Srpski fudbaleri postali su prvi put prvaci Evrope, pošto su u finalu šampionata 'Starog kontinenta' za igrače do 19 godina pobedili Francusku sa 1:0.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Titulu 'orlićima' doneo je Andrija Luković golom u 57. minutu, posle sjajne asistencije Aleksandra Mitrovića.

Pored Lukovića, epitet junaka zaslužuje Predrag Rajković, koji je više puta spasao gol našeg tima, pošto su Francuzi posle primljenog gola preuzeli potpunu inicijativu.

Izabranici Ljubinka Drulovića postigli su najveći uspeh srpskog fudbala, pošto pre ove generacije 'orlića' nijedna naša selekcija nije bila šampion Evrope.

Titulu Srbiji doneli su: Predrag Rajković, Petar Golubović, Slobodan Urošević, Sergej Milinković-Savić, Nikola Antić, Aleksandar Filipović, Ognjen Ožegović, Dejan Meleg, Uroš Đurđević, Marko Pavlovski, Andrija Luković, Stefan Čupić, Mijat Gaćinović, Aleksandar Mitrović, Miloš Veljković, Milan Vojvodić, Aleksandar Čavrić, Nemanja Maksimović.

U stručnom štabu bili su selektor Ljubinko Drulović, treneri Nenad Divac, Đorđe Vasić, Milan Đuričić i Nenad Cvetković, trener golmana Goran Cvetković, tim menadžer Igor Gačić, lekar Željko Ćurčić, fizioterapeut Dejan Toševski i ekonom Đorđe Otović.

Vođe srpske delegacije na šampionatu u Litvaniji bili su direktor reprezentativnih selekcija Savo Milošević i njegov pomoćnik Mitar Mrkela.

Drugo poluvreme

'Orlići' su odlično ušli u drugi period igre, stvarali su šanse, a ona prava stigla je u 57. minutu. Tada je Mitrović sjajno asistirao Lukoviću, koji je loptu smestio u gol za vođstvo našeg tima - 1:0.

Posle greške Francuza u odbrani, Mitrović je uspeo da se izbori za loptu uz samu aut liniju i odlično asistira Lukoviću koji je bio na ivici peterca i zatresao je mrežu 'petlova'.

Posle gola 'orlića', Francuzi su preuzeli inicijativu, a prilike su se ređale prilike. Šanse su imali Inu i Benzija, dva puta, ali je Rajković tri puta bio veoma siguran.

Sjajne odbrane srpskog golmana nisu pomele francuske fudbalere, koji su nastavili sa napadima, ali nikako nisu uspevali da nađu put do mreže 'orlića'. S druge strane, naši igrači su jedva prešli centar od gola Lukovića.

Francuzi su do kraja meča imali još nekoliko izglednih prilika, ali je svaki put Rajković bio sjajan i Srbija je na kraju prvi put postala prvak Evrope.

Prvo poluvreme

Za razliku od polufinala sa Portugalom, pred duel sa Francuskom, orkestar je intonirao „Bože pravde“. Podsetimo, pred pošlu utakmicu intonirana je himna „Hej Sloveni“, što je zbunilo ’orliće’, koji su potom bez muzičke pratnje otpevali pravu himnu.

Prvih desetak minuta oba tima provela su u ispitivanju snaga protivnika, a prvu šansu imali su Francuzi, u deveto minutu, kada je Žan šutirao pored stative. Mitrović je dva minuta kasnije šutirao previsoko, pa pravih prilika nije ni bilo u tim trenucima, pošto se uglavnom igralo na sredini terena.

Naš tim je dosta napadao u narednim minutima, prednjačio je Mitrović, ali nije bilo veće opasnosti po gol Francuza. U 19. minutu dosuđen je slobodan udarac sa oko 20 metara za 'petlove', ali je lopta sigurno završila u Rajkovićevim rukama.

Francuzi su od tada više napadali, sjajnu šansu imao je Marsijal sa 20 metara, ali je lopta završila iznad gola. Već u sledećem napadu Đurđević je šutirao pravo u golmana 'petlova'.

Pavlovski je u 36. minutu izveo slobodan udarac sa oko 20 metara, ali su naši igrači u kaznenom prostoru loše reagovali i Francuzi su se bez problema odbranili. Odmah su pokušali preko Ikokoa, ali je usledio još jedan promašaj. Do kraja poluvremena, bilo je prilika na obe strane, ali nijedne ozbiljnije, pa je ostalo 0:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

472 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve