Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 01.08.2013.

18:06

Poraz Zvezde u Odesi 3:1

Fudbaleri Crvene zvezde izgubili su od Černomoreca u Odesi 3:1 u prvom meču treće runde kvalifikacija za Ligu Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Golove su postigli Rijera u 32. i Đa Đeđe u 37. minutu. Posle 14 minuta u drugom delu smanjio je Savićević. U 78. minutu Antonov je sa bele tačke vratio Černomorecu dva gola prednosti.

Revanš se na Marakani igra za sedam dana. Uz tri primljena gola, loša vest za navijače Zvezde je povreda Nikole Mijailovića, koji je igru napustio u prvom poluvremenu.

Zvezda je u Odesi igrala mnogo bolje u napadačkoj fazi nego prethodnih nedelja u mečevima sa IBV, ali su naivnost i dekoncentracija odbrane omogućili Ukrajincima dovoljno prilika da do vrha napune Bajkovićevu mrežu. To što se u Beograd crveno-beli vraćaju sa dostižnih 1:3 pre svega je posledica skromnog kvaliteta ukrajinskog kluba, i na tome se može graditi nada u pobedu koja bi odvela srpsku ekipu u narednu rundu.

Bez pomoći glavnog trenera i prvog asistenta, bez ijednog od trojice pojačanja u odbrani dovedenih u prethodnih nedelju dana, crveno-beli na kraju mogu da smatraju i da su oštećeni, jer danski sudija Ken Hansen nije imao ujednačen kriterijum - u dva navrata je oćutao prilično realne penale za Zvezdu (Kasalica u prvom, Savićević u drugom poluvremenu), da bi na kraju domaćinu poklonio jedanaesterac, koji ga stavlja u bolji položaj.

U prvih pola sata beogradski klub je igrao bolje, napadao posebno po lveom boku, gde je raspoloženi tandem Mijailović - Savićević pravio velike probleme odbrani Černomoreca, ali i kada bi stvorio šansu, propuštao bi je.

Onda je usledilo dramatičnih deset minuta, od prvog primljenog gola, kada je odbrana ispala, Krneta loše intervenisao, a Sito Rijera zakucao pod prečku, preko drugog gola, kada je ponovo Đa Đeđe rutinski iskoristio slabosti pri postavljanju ofsajd zamke, sve do povrede Mijailovića, umesto kojeg je ušao Mladenović (koji će ponovo biti najslabiji na terenu).

Na poluvremenu situacija je zaista izgledala katastrofalno za beogradski klub, ali su ulazak Daude umesto Pečnika i izlazak Ninkovića na krilo doneli veliku promenu. Posle 15 minuta u nastavku ta dva igrača učestvovala su u kombinaciji koju je rutinski iskoristio jedan od najmlađih u timu Vukan Savićević.

Golman i odbrana su slabiji deo i u ukrajinskom timu, što se pokazalo nekoliko puta tokom durgog dela, ali Zvezda to nije umela da iskoristi. Domaćin je preuzeo inicijativu, ali nije uspeo da poveća prednost sve do 77. minuta, kada je odbrana crveno-belih opet dopustila da se lopta odbija neometano po šesnaestercu, sve dok start Vešovića Hansen nije okarakterisao kao penal. Samo pet minuta ranije istovetni start na centru (Antonov na Krneti) nije procenjen kao prekršaj, a u nastavku te akcije samo je ofsajd sprečio Černomorec da postigne gol.

Do kraja Zvezda je opet imala priliku da smanji, ali je i domaćin mogao da poveća prednost. Černomorec je posle 90 minuta igre definitivno mnogo bliži prolasku u četvrto kolo, a beogradskom klubu bi moralo da se poklopi mnogo kockica da bi ozbiljnije na Marakani ugrozio ovih 1:3, pre svega u odbrani.

Ovog puta jedan srpski klub je prošao bez crvenog kartona (mada do kraja dvomeča ima još bar devedeset minuta), ali je dobio četiri žuta, što je neobično, s obzirom da nije bilo mnogo oštrih startova ni nesportskog ponašanja. Ukrajinci, s druge strane, nijednom nisu kažnjeni kartonom, a suđeno im je samo faulova, nijedan u opasnoj zoni pred njihovim golom.

Černomorec: Bezotosnji, Berger, Fontaneljo, Anderson Santana (Vanđeli 86), Kutas, Kovalčuk, Gaj, Bobko, Rijera (Prijomov 80), Đa Đeđe, Antonov (Samodin 80).

Crvena zvezda: Bajković, Lazić, Krneta, Mijailović (Mladenović 45), Vešović, Milijaš, Kovačević, Pečnik (Dauda 46), Ninković, Savićević, Kasalica (Milunović 86).

1:0 Rijera 32', 2:0 Đa Đeđe 37', 2:1 Savićević 59', 3:1 Antonov 78'p

Drugo poluvreme

Posle dobrih pola sata i petnaestominutnog sumraka, Zvezda u drugom delu igra sa još jednim novim igračem - posle Mladenovića (zamenio u nadoknadi prvog povređenog Mijailovića) u igru će i Dauda, umesto Pečnika.

Pravo s centra Zvezda je u šansi, ali akciju seku sudije zbog ofsajda. Sudija je komotno mogao da pokaže na belu tačku, jer je Savićević pri šutu koji je prethodio ofsajdu očigledno dobio udarac.

Opasnu akciju Černomoreca seče Savićević, odličnim vraćanjem. Đa Đeđe je ostao na zemlji. Bivši igrač PSŽ i NIce je odigrao ključnu ulogu u oba gola, ali je kod svakog kontakta pao.

Ken Hansen u 52. minutu dodeljuje žuti karton Kasalici koji je pao u šesnaestercu posle jednog mlakog starta odbrane. Ukrajinci u proseku padaju po terenu na svakih pet minuta, ali još nisu upisani u beležnicu.

Teren u ODesi ostavlja dosta prostora za kontre, što sada domaćini dobro koriste - od jedne akcije u svom šesnaestercu brzo su stigli do šuta na Bajkovićev gol, golman Zvezde siguran.

U 59. minutu Vukan Savićević smanjuje - Zvezda je osvojila loptu na sredini, poslao je loptu pred gol Ninković, Dauda mudro propustio do usamljenog Savićevića, koji rutinski šalje udarac pored same staive - 2:1.

U sledećem napadu opet odbrana Zvezde ispada, ali igrači Černomoreca nemaju koncentracije.

Ninković je ponovo poslao loptu Daudi, njegov šut blokira jedan od defanzivaca u plavo-crnom. Zvezda odmah uzima loptu, ali umesto akcije usledio je neprecizan šut Milijaša sa 30 metara.

Posle nekoliko minuta Zvezdine inicijative Ukrajinci ponovo preuzimaju kontrolu.

Vukan Savićević, najbolji u Zvezdi danas, preti udarcem sa 25 metara, brani golman Černomoreca.

Ofsajd zamka sačuvala je Zvezdu posle jedne opasne kontre započete sumnjivim startom Antonova na centru. Za 70 minuta fudbala čvrsti Ukrajinci napravili su samo 6 faulova, Zvezdi je dosuđeno 15.

U 77. minutu penal za Černomorec i to komičan - posle duela sa Vešovićem Santana je pao, a Hansen uradio ono štio u proseku radi na svakoj 12. utakmici - dao penal domaćinu. Antonov je bio siguran - 3:1. To je drugi penal protiv Zvezde na gostovanjima, teško je proceniti koji je nerealnije dosuđen. Penal je suđen protiv Zvezde i prošle sezone na poslednjem gostovanju u Bordou.

Istovremeno počinje nered i na tribinama.

Posle dve neiskorišćene situacije pred golom Černomoreca sledi trominutna pauza da Černomorec izvrši duplu izmenu - izašli su strelci Rijera i Antonov, ušli Prijomov i Samodin.

Slede izmene na obe strane, Milunović ulazi umesto Kasalice, Vanđeli umesto Santane.

Nadoknada traje 4 minuta, u prvom je Fontaneljo neometano šutirao posle slobodnog udarca iz dubine, pored gola.

Meč je završen pobedom Černomoreca 3:1.

Prvo poluvreme

U prvim minutima borba na centru. U Zvezdi je najbolje počeo Mijailović, ponovo odličan u prodoru.

Sito Rijera imao je prvu priliku u 5. minutu, Lazić je napravio grešku kod korner zastavice, ali centaršut koji je usledio Španac nije uhvatio dobro.

U 10. minutu Bobko je odložio loptu za Gaja, ali je šut doskorašnjeg igrača Šahtjora bio neprecizan i lako ga je blokirala Zvezdina odbrana.

U 16. minutu Savićević je poslao visoku dijagonalu pred gol, Bezotosnji je ispustio loptu, a zatim udario u Kasalicu, ali je sudija Ken Hansen iz Danske dao Zvezdi samo korner, iz kojeg nije bilo ničeg.

Za razliku od prethodnog sudije Hansen nema naviku da često vadi kartone i pokazuje na belu tačku.

To nije uspelo da sačuva Marka Vešovića od kartona za vrlo oštar start na Santani, ali se kod centaršuta koji je usledio Bajković dobro snašao i pritom iznudio i faul.

U 26. minutu fantastična prilika za Kasalicu - Vukan Savićević je protrčao po levom krilu i idealno centrirao, a Užičanin sa osam metara šutirao veoma neprecizno.

Nekoliko minuta Zvezdinog presinga na celom terenu, očigledno je da rival nije baš prejak.

Ukrajinski trener je pobesneo na odbranu, koja je ostavila Ninkovića na šutu, lopta prolazi pored stative.

Onda ni iz čega Zvezda prima gol - Đa Đeđe je uleteo iza odbrane, njegov lob nije ušao u gol zahvaljujući interevenciji Krnete, koja nije bila dovoljno dobra - u nastavku akcije Sito Rijera zakucao sa peterca pod prečku, na dodavanje Antonova - 1:0.

Minut i po kasnije Pečnik je ušao u šesnaesterac, imao otvorenog Kasalicu, ali je petljao i upropastio odličnu priliku.

U sledećem minutu žuti karton dobija i Mijailović. Oba beka su upisana u prvih 35 minuta.

Kasalica ne uspeva da pod kontrolu stavi loptu u prostor u 37. minutu.

Već u sledećem napadu Zvezdina odbrana opet lako ispada, Đa Đeđe uleće u prostor i Bajković ne stiže da ga blokira - 2:0.

Zvezda je sad u ozbiljnom problemu - posle pola sata dobrog fudbala primila je dva gola početničkim greškama odbrane.

Do kraja poluvremena nikakvih uzbuđenja nije bilo, ali je izvesno da zbog povrede meč neće nastaviti Mijailović. Umesto njega u igru je ušao Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

311 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

11 h

U fokusu

Vidi sve