Nova vest
Fudbal

Utorak, 25.06.2013.

19:33

UEFA: Žestoke kazne Turcima

Evropska fudbalska unija izrekla je drastične suspenzije turskim velikanima Fenerbahčeu i Bešiktašu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vicešampion Fener propustiće dva nastupa u evrokupovima, uz još jednu sezonu uslovne suspenzije.

Bešiktaš, koji je Superligu Turske završio na trećem mestu, neće igrati u narednoj sezoni Lige Evrope. Oba kluba kažnjena su zbog nameštanja u domaćim takmičenjima.

Šokirani predsednik Bešiktaša Fikret Orman najavio je žalbu, na koju klubovi imaju pravo u naredna tri dana.

UEFA je pre dve nedelje saopštila da je završena istraga protiv Bešiktaša i Fenerbahčea zbog skandala sa nameštanjem od pre dve godine. U pitanju su mečevi šampionata 2010/11, koji je Fener završio kao prvak.

Pod istragom je i finalna utakmica kupa Turske te godine, koju je Bešiktaš odigrao sa Istanbul Bijikšehirom. Meč je završen 2:2, a boljim izvođenjem penala pehar je pripao Bešiktašu.

Oštre kazne prete bivšem potpredsedniku crno-belih Serdalu Adalu i treneru Tajfuru Havutčuu, koji bi mogli da dobiju i doživotne zabrane bavljenja fudbalom.Njihov slučaj vraćen je inspektoru turske policije, koji je vodio slučaj završen 15.mesečnimzatvorom za obojicu, a odluka će biti doneta kada inspektor pošalje dopunjeni slučaj. Pod istragom su i tri čelnika Fenerbahčea.

Fenerbahče je već bio suspendovan iz Evrope u sezoni 2011/12, dok Bešiktaš zbog finansijskih problema nije igrao prošle godine.

Fenerova kazna odnosi se na prve dve sezone u kojima izbori mesto u evrokupovima, a u slučaju da načini novi prekšaj u narednih pet godina dodala bi se još jedna sezona suspenzije.

Ako žalbe dva kluba ne budu prihvaćene, umesto Fenera u Ligu šampiona ide četvrtoplasirani Bursaspor, u Ligu Evrope išao bi petoplasirani Kajzerispor, a šansu bi mogao da dobije i šestoplasirani Kasimpaša.

Na dnevnom redu bila je i kazna za Steauu, ali je šampion Evrope iz 1986. zbog olakšavajućih okolnosti dobio uslovnu jednogodišnju kaznu, koja će biti aktivirana u slučaj novog prestupa u narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve