Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 27.05.2013.

16:44

Kevin Filips, Zaha za Premijer ligu

Fudbaleri Kristal Palasa pobedili su na Vembliju Votford 1:0, u najskupljoj utakmici na svetu – finalu plej ofa Čempionšipa.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U borbi za mesto u Premijer ligi, koje je procenjeno na 90 miliona funti, posle regularnih 90 minuta bilo je 0:0, a u 105. minutu Kevin Filips je dao jedini gol iz penala.

Utakmicu je u potpunosti obeležio spektakularni Vilfrid Zaha, novi fudbaler Mančester Junajteda, koji je dominirao u svih 120 minuta i izborio penal.

Menadžer crveno-plavih iz južnog Londona Ian Holovej je u četiri sezone uveo i drugi klub u Premijer ligu, posle Blekpula 2010. Holovej je klupu Kristal Palasa nasledio u novembru, kada je klub napustio Dugi Fridman, koji se preselio u Bolton.

I dok je Fridman uspeo da probudi doskorašnjeg premijerligaša i dovede ga na prag plej ofa, sa Holovejem je dotadašnji hit sezone usporio, nestao iz borbe za prvo mesto i čak se pomučio da uopšte uđe u plej of, i to bez prvog strelca lige Glena Marija, koji je teže povređen pre dva meseca.

U ključnim trenucima pokazala se odbrana, koju predvodi kapiten Mile Jedinak, reprezentativac Australije. U tri meča plej ofa Palas nije primio nijedan gol za 300 minuta fudbala. Iako su u regularnoj sezoni primili 62 gola na 46 mečeva (najslabiji učinak među prvih 9 na tabeli), "Orlovi" sa Selhurst Parka su bili najtvrđi kada je najpotrebnije.

Pred njima je veoma težak posao u letnjem prelaznom roku, jer osim potpuno dominantnog Zahe, koji već u utorak odlazi u Mančester, i odličnog golmana Hulijana Speronija, u klubu nema nijednog igrača koji može da pravi razliku u eliti.

Votford je poslednjeg dana regularne sezone imao priliku da izbori direktan plasman, ali u poslednjih 15 minuta meča sa Lidsom nije uspeo da izbori pobedu. Oni su u polufinalu izbacili Lester, a Kristal Palas lokalne rivale iz Brajtona. Palasu je poslednjeg dana sezone čak u jednom trenutku "visio" i plasman u plej of, ali su na kraju uspeli da izbore promociju.

Ove sezone dva najslabije rangirana i najređe prenošena tima u Premijer ligi QPR i Reding zaradili su od TV prava 39,7 i 40 miliona funti, a novi ugovor koji stupa na snagu donosi povećanje prihoda za dve trećine. Na tih 60 miliona dodaju se povećana sredstva sponzora, kao i veći broj prodatih ulaznica, što je sve zajedno procenjeno na nekih 90 miliona razlike u odnosu na ono što dobijaju klubovi u Čempionšipu.

Prvo poluvreme meča nije donelo mnogo uzbuđenja, Zaha je u nekoliko navrata bio izuzetno opasan, dok je na drugoj strani pretio najbolji igrač Čempionšipa Matej Vidra, ali su golmani bili prilično mirni.

U drugom poluvremenu je bilo istinski dramatično. Palas je stvorio mnogo više prilika, a Manuel Almunija je serijom čudesnih odbrana omogućio svom timu da ostane u trci za velikom nagradom, tri spektakularne prilike imao je Vilbraham.

Na drugoj strani su momci u žutom stvorili manje očiglednih šansi, pa je Argentinac Hulijan Speroni, najbolji golman drugog ranga, retko dobijao priliku da pokaže svoje znanje.

U Palasu je priliku u produžecima dobio legendarni Kevin Filips i upravo je veteran doneo vođstvo Palasu na samom isteku prvog produžetka - Marko Kaseti srušio je Vilfreda Zahu, čija su dva gola i dovela londonski tim u finale, a sa bele tačke najiskusniji na terenu šutirao je pod prečku.

Nešto pre toga Votford je imao dobru priliku, a u drugom produžetku je dominirao i stvorio nekoliko dobrih šansi. Najbolju je u 119. minutu imao Forestijeri, koji je posle driblinga na malom prostoru šutnuo na jedini moguć način - spoljnom desnom - ali su dva defanzica Palasa bila na liniji i telima sprečila gol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve