Nova vest
Fudbal

Sreda, 15.05.2013.

20:20

Banetova golčina za trofej Čelsija!

Fudbaleri Čelsija osvojili su Ligu Evrope, pošto su pogotkom Branislava Ivanovića pobedili Benfiku sa 2:1 (0:0) u finalu na Amsterdam Areni.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Vodeći pogodak za ‘Plavce’ postigao je Fernando Tores u 60. minutu, a izjednačio je Oskar Kardoso osam mintua kasnije iz opravdano dosuđenog penala. U drugom minutu nadoknade Ivanović je neverovatno skočio posle kornera Mate i glavom je poslao loptu u suprotni ugao za veliko slavlje i trofej Čelsija.

Do finala Lige šampiona između Bajerna i Borusije Dortmund 25. maja Čelsi će biti trenutni vlasnik trofeja u oba evropska takmičenja.

Jedan rekord postavio je i među navijačima Čelsija omraženi menadžer Rafael Benites – posle Uda Lateka, postao je prvi trener koji je sa tri različita kluba osvojio neki evropski kup (Valensija, Liverpul i Čelsi).

Neki od navijača Benfike bili su uplakani posle poraza. Kako i ne bi, pre nekoliko dana su izgubili od Porta golom u 91. minutu i tako su skoro sigurno izgubili domaću titulu, a sada su i na evrosceni poraženi golom u nadoknadi vremena.

Branislav Ivanović kaže da je tim Čelsija zaslužio slavlje, dok je Nemanja Matić rekao da ne pobeđuje uvek bolji tim.

Tok meča:

2. min. Prva šansa na meču - Almeida je centrirao, a Kardoso je glavom poslao loptu preko Čehovog gola.

6. min. Oštar start Matića na Ramiresu, ali bez posledica.

11. min. Benfika je preuzela inicijativu, Luiz je izblokirao udarac Salvija, a u napadu koji je usledio brzo posle tog Gajtan je neprecizno šutirao.

Trivia Ešli Kol igra svoje četvrto finale nekog od evropskih takmičenja - jedno je izgubio sa Arsenalom, a sa Čelsijem ima skor 1-1.

16. min. Ramires se revanširao Matiću, napravio je faul na oko 25 metara od gola Čelsija. Posle tog slobodnog udarca stvorila se velika gužva u šesnaestercu, Rodrigo Moreno bio je u izvrsnoj šansi, ali nije reagovao na pravi način.

Trivia Amsterdam je prvi put bio domaćin evropskog finala 1962. godine, kada je Benfika u finalu Kupa šampiona savladala Real Madrid sa 5:3.

27. min. Pritisak Benfike je utihnuo, Oskar je šutirao ka golu tima iz Lisabona, ali Artur brani.

30. min. Zakasneli i neoprezni start Ivanovića nad Peresom na dvadeset i pet metara iskosa sa desne strane. Kardosov šut završava u živom zidu.

Trivia Čelsi je dobio poslednjih pet susreta sa portugalskim ekipama, a izgubio je samo jedan od osam mečeva sa Portugalcima.

33. min. Šut Gajtana 'spoljnom' sa ivice kaznenog prostora, lopta završava preko gola.

38. min. Možda i najbolja šansa u dosadašnjem toku utakmice, imao ju je Čelsi. Lampard je odlično šutirao sa ivice šesnaesterca, Artur je već krenuo u drugu stranu, ali uspeo je da ispruži ruku i da izbaci loptu u korner.

Trivia Šestorica Paragvajaca igrali su u finalu nekog od evropskih takmičenja - Eulohio Martines, Re, Flejtas, Menegas, Orlando Himenes, Santa Krus i Benfikini Melgareho i Kardoso.

45. min. Do kraja poluvremena nije bilo prilika i igrači u svlačionice idu sa rezultatom 0:0. Benfika je bila bolja, držala je loptu u nogama, a Čelsi je zapretio preko Lamparda.

50. min. Benfika je ponovo bolja na startu drugog poluvremena. Niz ubacivanja u šesnaesterac, pokušaj Morena, a zatim i poništen gol Kardosa zbog ofsajda.

60. min. GOL! Čelsi vodi 1:0! Benfika je imala odličnu šansu, posle centaršuta sa leve strane Salvio je šutirao glavom, a Čeh je uhvatio loptu. Golman ‘Plavaca’ ispucao je loptu, dotakao ju je Mata, a Garaj je kiksnuo i propustio loptu. Tores je bio jači u duelu od Luisaa, imao je ‘jedan na jedan’ sa Arturom, predriblao je golmana Benfike i poslao loptu u mrežu. To je 22. Toresov gol ove sezone.

63. min. Slobodan udarac za Čelsi, 20m iskosa sa desne strane, idealno za Matu, ali Španac pogađa živi zid.

Trivia Čelsi je četvrti španski fudbaler koji je za neki strani klub dao gol u finalu evropskog takmičenja. Pre njega to je pošlo za rukom Losanu, Šabiju Alonsu i Luisu Garsiji.

68. min. GOL! Benfika je izjednačila! Kardoso je glavom uputio loptu ka golu sa ivice kaznenog prostora, ona je pogodila Aspilikuetu u ruku, a sudija Keupers pokazao je na belu tačku. Kardoso je šutirao snažno po sredini gola – 1:1.

Trivia Ovim golom Kardoso se izjednačio po broju golova u LE sa Edinsonom Kavanijem - obojica su dali po sedam. Libor Kozak iz Lacija dao je osam.

Trivia Poslednji gol iz penala u finalu Lige Evrope/UEFA kupa dao je fudbaler Valensije Visente pre devet godina.

75. min. Nekoliko minuta predaha posle burnih desetak minuta, a onda je Tores naivno pao u šesnaestercu tražeči penal. Sudija Keupers samo je odmahnuo rukom.

78. min. Štoper Garaj se povredio, u igru je ušao Žardel. To je treća, poslednja izmena na koju ima pravo trener Benfike Žorž Žesus.

81. min. Mudar udarac Kardosa 'punom' sa dvadesetak metara, ali Čeh izbacuje loptu u korner. Posle njega lopta pada pred Kardosa, ali on ju je loše zahvatio.

Trivia Tores je dao devet golova u evropskim takmičenjima ove sezone. Samo su Levandovski (12) i Ronaldo (10) dali više.

86. min. Ramires je lepo prošao po desnoj strani, ali ga je Žardel izblokirao pravovremenim klizećim startom.

88. min. Kakav šut Lamparda! Sa oko 25m kapiten Čelsija uputio je snažan udarac sa mnogo efea, ali lopta je zatresla prečku.

92. min. GOL! Branislav Ivanović za titulu Čelsija!!! Fantastičan gol reprezentativca Srbije! Posle kornera Mate Ivanović se kretao unazad, ali je uspeo izvanredno da zahvati loptu glavom i da je u visokom lûku pošalje u suprotni ugao.

94. min. Umalo da Ivanović za minut prevali put od junaka do tragičara. Posle dubinske lopte srpski štoper loše je intervenisao, lopta mu je prošla kroz noge, ali Kardoso nije uspeo da postigne gol.

Benfika (4-3-3): Moraeš – Almeida, Melgareho (Džon 66), Garaj (Žardel 78), Luisao – Peres, Moreno (Lima 66), Matić – Gajtan, Salvio, Kardoso.
Čelsi (4-2-3-1): Čeh – Aspilikueta, Kol, Ivanović , Kejhil – Lampard, Luiz – Ramires, Oskar, Mata – Tores.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d