Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 21.03.2013.

13:21

Zagreb: Kraj predigre, obračun u 18

Reprezentacija Srbije u petak od 18 časova na Maksmiru igra sa Hrvatskom meč kvalifikacija za SP. Budite uz B92 i pratite sva dešavanja iz minuta u minut.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vesti, komentare, reakcije povezane sa velikim balkanskim derbijem moći ćete da pročitate na ovom mestu sve do povratka srpske delegacije u zemlju.

Proteklih nedelja, a posebno dana obe selekcije su bile pod lupom javnosti, svako je iznosio svoje viđenje meča u Zagrebu, selektori su ostali zagonetni što se tiče sastava, ali će sve biti jasno u petak u 18:00.

U petak uveče ekipe iz naše grupe imaće iza sebe polovinu kvalifikacija za SP 2014. u Brazilu. Ako Srbija tog dana izgubi u Maksimiru, priča će biti gotova - Hrvati će bežati 9 bodova, Belgijanci eventualnom pobedom u Skoplju takođe.

Ako igramo nerešeno, ispred našeg tima biće vrlo težak zadatak, dostići veliki zaostatak (6 protiv Hrvata, 5/6/8 protiv Belgijanaca) u malom broju utakmica. Čak ni pobeda ništa ne garantuje, samo otvara jasan put kojim bi naš tim mogao da stigne bar do baraža.

Uprkos tome, meč u Maksimirskoj 128, na istočnoj strani Zagreba, izazvao je potpunu euforiju, ne samo u dva velika balkanska rivala. Prethodnih dana na ovim stranama i u preostala dva naša medija mogli ste da vidite da se za utakmicu sprema i dijaspora širom planete, ali i ceo region. U pripravnosti su i balkanska dopisništva svih vodećih svetskih kuća.

20.45 200 novinara na treningu Srbije

Fudbalska reprezentacija Srbije odradila je poslednji trening pred utakmicu u petak. Trening je trebalo da bude otvoren za javnost, ali su čelnici fudbalskog saveza Hrvatske u dogovoru sa zagrebačkom policijom odlučili da iz bezbednosnih razloga ne dozvole dolazak navijača.

Oko 200 novinara i gostiju iz Srbije moglo je prvih 15 minuta da posmatra vežbanje izabranika Siniše Mihajlovića, a zatim su svi morali da napuste stadion.

Prethodno su trening pred 5.000 navijača odradili hrvatski reprezentativci i to na stadionu fudbalskog kluba Zagreb.

18.39 Hrvatski tim se nazire, aplauz za Orlove

Srpski tim dočekali su aplauzi na terenu Maksimira, gde ih je gledalo oko 200 novinara i zvaničnika.

Hrvati su trening obavili nešto ranije, a na osnovu podele na trening meču moguće je proceniti i ko će da igra, i napašće nas slavonski tandem, a obojica su postigla po jedan gol u pobedi crvenih 2:0.

U jednom timu bili su verovatni starteri: Pletikosa, Srna, Šimunić, Ćorluka, Strinić, Rakitić, Vukojević, Modrić, Kranjčar, Olić, Mandžukić

Na suprotnoj strani bili su: Subašić, Vida, Lovren, Šildenfeld, Badelj, Kovačić, Eduardo, Samir, Petrić, Kalinić, Jelavić.

Ćorluka je posle 20 minuta napustio trening, ako je u pitanju ozbiljna povreda kandidati za popunu su Lovren, Vida i Šildenfeld.

17.33 Miha: Dosta se promašili

Siniša Mihajlović spremio je iznenađenje za petak, dalo bi se zaključiti po učinku novinara.

Mihajlović je na konferenciji za novinare krenuo da otvara ceduljice sa pokušajima novinara da pogode startnih 11 za meč.

"Tri netačna", izgtovorio je selektor. "Četiri... Možda su to za vas iznenađenja, za mene nisu... Pet".

"I ne znam otkud vam to da oni više žele pobedu".

Selektor se kratko osvrnuo i na verbalni duel sa ljudima iz Partizana.

17.04 Srbi pred medijima, Hrvati na terenu

Hrvatski tim počeo je poslednji trening pred utakmicu, daleko od očiju srpskih novinara. Većina ih je bila zainteresovana da prisustvuje, ali čelnici HNS to nisu dozvolili. Umesto srpskih novinara sa igračima je Ćiro Blažević.

Na drugoj strani grada srpski fudbaleri su stigli na stadion Maksimir, gde je nekoliko minuta posle 17 časova počela konferencija za novinare.

Interesovanje je ogromno. Oglasio se i Ante Gotovina, koji je rekao da sigurno neće izvesti početni udarac. Kao da je neko i pomslio da bi to bilo moguće.

Organizatori su isprobavali semafor, dobro radi, a u probnoj akciji pokazao je 5:2 za domaćina. Scenario nije moguć, jer je jedan gol za Srbiju dao Miralem Sulejmani, koji nije ni doputovao u Zagreb.

Dobru najavu seniorima dali su igrači do 17 godina hrvatske reprezentacije, koji su na startu završne faze kvalifikacija za EP pobedili Španiju 3:2. Vatreni su vodili 3:0, ostali bez dva igrača zbog crvenih kartona, ali su sačuvali pobedu.

16.26 Konsultacije kod premijera

Predsednik HNS Davor Šuker i selektor Igor Štimac pozvani su na razgovor sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

"Imam odgovornost za bezbednost uoči velikog dvoboja na Maksimiru. Sastanak nije sazvan zbog UEFA već zbog hrvatskih građana", rekao je Milanović.

"Fudbal je zbližavanje, sve ćemo napraviti da ne bude niti jedan incident", rekao je Šuker, na šta je premijer dodao:

"Apelujem na navijače! Sutra će biti hiljade ljudi na stadionu, a ako čujete da vas nešto vređa nadglasajte pesmom ili zviždukom".

Tokom popodneva predsednik Hrvatske Ivo Josipović trrebalo bi da ugosti čelnike dva fudbalska saveza Tomislava Karadžića i Davora Šukera.

15.20 Srbi paralizovali Zagreb

Namrgođeni Mihajlović paralizovao Zagreb, navode hrvatski mediji.

Srpska reprezentacija sletela je na Pleso, posle čega je autobusom prebačena u hotel, a za to vreme bili su zatvorene mnoge ulice u hrvatskom glavnom gradu.

Posle kraćeg boravka u hotelu igrači će na Maksimir, gde ih u 17 časova čeka konferencija, a u 18 časova trening u vreme odigravanja meča.

14.15 Policija: Srbi, ne nasedajte na provokacije

Autobus sa novinarima iz Srbije od graničnog prelaza je konstantno imao pratnju policijskog automobila. Na ulasku u Zagreb obezbeđenje "sedme sile" iz Srbije pojačano je i sa nekoliko policijskih motora, kombija i pripadnicima specijalne policije.

Na naplatnoj rampi pred Zagrebom u autobus je ušao policajac koji je srpske novinare zamolio da "zbog sopstvene bezbednosti ne nasedaju na eventualne provokacije".

13:30 Srpski novinari stižu u Zagreb

Prođena je naplatna rampa na bivšem autoputu Bratstva i jedinstva. Autobus lagano ulazi u grad i svi se radujemo, jer ćemo Vladimira Đorđevića čuti nešto posle 14.30 u emisiji Sa terena na našem radiju.

U međuvremenu nastavite da šaljete svoje verzije Mihajlovićevog tima za petak.

Danas u 17h Mihajlović će se obratiti medijima, a sat kasnije, u vreme meča, Srbija će održati trening na Maksimiru. Tribine ipak neće biti otvorene za javnost.

13.25 A šta smo sve čitali i slušali prethodnih dana?

Legenda jugoslovenskog fudbala i druga "Zvezdina zvezda" Dragoslav Šekularac rekao je u intervjuu za "Jutarnji list" da će "staviti celu imovinu" na pobedu Hrvatske.

Bivši trener Crvene zvezde Robert Prosinečki rekao je da je Hrvatska favorit i da je napad Srbije "tanak".

Hrvatska policija spremna je da prekine utakmicu na Maksimiru, u slučaju masovnog navijačkog skandiranja koje podstiče na mržnju, npr. "Ubij Srbina".

Ekstremna desničarska Hrvatska stranka prava Ante Starčević tražila je zabranu ulaska srpskom selektoru Siniši Mihajloviću.

Sportska redakcija B92 spremila vam je dve teme - o potencijalnim sastavima timova, kao i o starom rivalstvu i svađi Siniše Mihajlovića i Igora Štimca.

Ivica Kralj, koji je 1999. godine branio na Maksimiru za tadašnju SR Jugoslaviju, kaže da ga cela situacija pred meč podseća na onu od pre 14 godina.

Svetske kladionice procenjuju da je Hrvatska apsolutni favorit u predstojećem okršaju. A pred meč na Maksimiru ponovo je pokrenuta i tema regionalne fudbalske lige.

Selektor Hrvatske Igor Štimac rekao je da ne oseća tenziju uoči utakmice sa Srbijom i da "niko ne može da kaže da je Srbija bolja od Hrvatske".

Reprezentativac Srbije Ivan Radovanović izjavio je da će ’orlovi’ 'izginuti' na terenu i da se nada da će proraditi "srpski inat". Radosav Petrović rekao je da se niko iz nacionalnog tima ne plaši duela sa Hrvatskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

223 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d