Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 14.03.2013.

23:02

LE: Tores i Sise junaci Engleza

Fudbaleri Čelsija, Njukasla, Fenerbahčea, Lacija i Benfike obezbedili su prolaz u četvrtfinale Lige Evrope u mečevima koji su se igali od 21.05h.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Najzanimljivije je bilo na Stamford Bridžu, gde je Čelsi u drugom poluvremenu golovima Terija i Toresa savladao Steauu 3:1 i tako nadokandio zaostatak iz prvog meča (0:1).

Njukasl je golom Papisa Sisea u trećem minutu nadoknade savladao Anži 1:0 (prvi meč 0:0). Tako su uz Totenhem, koji se provukao u Milanu, Čelsi i Njukasl jedini engleski klubovi u Evropi.

Posle pobede u Češkoj 1:0, Fenerbahče je remizirao sa Viktorijom Plzenj 1:1, a Lacio je het-trikom Kožaka dobio Štutgart kod kuće 3:1 i ukupnim rezultatom 5:1 ide dalje. Nakon trijumfa na svom terenu 1:0, Benfika je savladala Bordo i u Francuskoj (3:2).

Liga Evrope, osmina finala:
Fenerbahče – Plzenj 1:1 (1:0)
Udžan 45 - Darida 60
Bordo – Benfika 2:3 (0:1)
Dijabate 74, Žardel 90 (ag) - Žardel 30, Kardoso 75, 90+1
Njukasl – Anži 1:0 (0:0)
Sise 90+3
Lacio – Štutgart 3:1 (2:0)
Kozak 6, 8, 87 - Hajnal 62
Čelsi – Steaua 3:1 (0:1)
Mata 33, Teri 58, Tores 71 - Kirikeš 45

ranije:
Rubin – Levante 2:0 (0:0)
Rondon 100, Djadjun 112
Zenit – Bazel 1:0 (0:2)
Vitsel 30
Inter – Totenhem 4:1 (0:3)
Kasano 20, Palasio 52, Galas 75 (ag), Adebajor 96, Alvares 110

*u zagradi su rezultati prvih mečeva

Čelsi je duže držao loptu u nogama u prvih dvadesetak minuta, ali je delovao prilično jalovo i rumunska ekipa je delovala opasnije iz kontranapada. Najbolju šansu za goste imao je Rusesku u 13. minutu, koji je imao situaciju ’jedan na jedan’ sa Čehom, ali je golman Čelsija spasao svoj tim.

U 33. minutu ’Plavci’ su došli do prednosti – akciju je započeou Luiz, usledio je dupli pas Mate i Ramiresa, a španski fudbaler je desnom nogom poslao loptu kroz noge golmana Tatarusanua i, uz malo sreće, ona je završila u mreži.

Domaći su posle gola zaigrali nešto bolje, povezali su nekoliko akcija, ali dočekao ih je hladan tuš u 45. minutu – Tores je očajno reagovao posle kornera, Čeh je odbranio udarac Tanasea, ali je Kirikeš iz neposredne blizine zakucao loptu u gol (1:1).

Gosti se jesu povukli u drugom poluvremenu, ali nisu odustali od kontri kojima su sprečavali Čelsi da napadne sa više igrača. Ipak, u 58. minutu ’Plavci’ postižu drugi gol posle uigrane akcije iz prekida – centrirao je Mata, a Džon Teri je glavom poslao loptu u mrežu.

Iako Steaua nije delovala naivno, ipak je Čelsi u tim trenucima držao konce igre, a nova nagrada za upornost došla je u 71. minutu. Mata je po zemlji dodao loptu do Azara na ivici šesnaesterca, on ju je propustio do Toresa, koji posle driblinga levom nogom šalje loptu u suprotnu ’malu mrežu’ – 3:1. To je bio prvi gol španskog centarfora u Ligi Evrope ove sezone.

Ono što je uradio dobro, Tores je ’uprskao’ u 86. minutu. Azar je iznudio penal, a ’El Ninjo’ je pogodio prečku i ostavio Steauu u životu. Srećom po njega i sve navijače. Čelsi je do kraja meča kontrolisao situaciju na terenu i prošao je u četvrtfinale.

Srpski reprezentativac Branislav Ivanović nije bio u kombinaciji za tim ’Plavaca’.

Na duelu Njukasla i Anžija čekalo se na gol više od 180 minuta. U bukvalno poslednjoj akciji na meču na severu Engleske, u trećem minutu nadoknade, Papis Sise je posle idealnog centaršuta Marvoa glavom postigao pobednosni gol.

Interesantno je da ’Svrake’ nisu primile gol na četiri uzastopne evropske utakmice, prvi put od sezone 1969/1970. i Kupa sajamskih gradova.

Igrao se poslednji minut prvog poluvremena kada je Fenerbahče poveo protiv Viktorije Plzenj na svom terenu golom 19-godišnjeg Saliha Udžana. Asistent je bio Kristijan i češkom timu bila su potrebna dva gola za prolaz dalje.

Jedan su postigli u 60. minutu, a strelac je bio 22-godišnji Vladimir Darida. On je posle dodavanja Kovarika primio loptu na ivici šesnaesterca, a potom je ju poslao u donji desni ugao Demirelovog gola.

Do kraja promene rezultata nije bilo i turski tim plasirao se među osam najboljih timova u Ligi Evrope.

U Rimu se i pre meča znalo da će Lacio u četvrtfinale, pošto je u Nemačkoj dobio Štutgart sa 2:0. Isti rezultat stajao je na semaforu već posle osam minuta revanša, a oba gola dao je 23-godišnji Libor Kozak. U 62. minutu Hajnal je dao gol za ’švabe’, da bi konačnih 3:1 postavio Kozak na tri minuta do kraja.

U 30. minutu meča na stadionu „Šaban Delmas“ Benfika je došla do vođstva protiv Bordoa – Ola Džon je centrirao, a Žardel je dobio vazdušni duel sa Karasoom i poslao je loptu u mrežu.

S obzirom na rezultat iz prvog meča, Francuzima su bila potrebna još tri gola za prolaz. Uspeli su da izjednače u 74. minutu, kada je Dijabate posle duge lopte Enrikea primio loptu i savladao je Artura.

Radost Žirondinaca jedva da je potrajala i jedan minut, a Oskar Kardoso je postigao gol nakon što je lepo prevario Enrikea (2:1).

U nadoknadi vremena videli smo još dva gola – prvo je Žardel autogolom izjednačio na 2:2, a Kardoso je ponovo minut kasnije imao odgovor za trijumf Benfike i u revanšu.

Srpski fudbaler Nemanja Matić odigrao je ceo meč za tim iz Lisabona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve