Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 14.03.2013.

14:49

Maradona: 'Božija ruka' donela papu

"Ista ruka donela je mojoj zemlji veliku sreću 1986. godine, a sada nam je donela i papu", rekao je legendarni Dijego Armando Maradona.

Izvor:

Autor:

Default images

'El Pibe' je na Mundijalu 1986. postigao sigurno najčuveniji gol u istoriji svetskog fudbala, kada je rukom savladao golmana Šiltona i doneo veliku radost svojoj zemlji.

"Ne mogu da vam opišem koliko sam srećan i oduševljen, a verujem da i narod Argentine deli moje oduševljenje", stoji u pismu koji je Dijego poslao novom papi, iz svog štaba u Dubajiu.

Maradona je na pomenutom meču s Englezima vodio i mali lični rat, zbog sukoba njegove domovine oko Foklandskih ostrva. Najčuvenija 'desetka' svetskog fudbala je na tom meču, pored kontraverznog pogotka, postigla i zvanično najlepši gol u istoriju fudbala, kada je vukao loptu 50 metara i bukvalno se ušetao u gol Šiltona.

"Svi u mojoj domovini se sećaju gola Englezima 1986, a sada nam je ta ista ruka donela i argentinskog papu", smatra Dijego.

Opšte je poznato da Maradona i Englezi nisu u dobrim odnosima. To se najbolje vidi u činjenici da Dijego nikada nije naučio njihov maternji jezik, kao i da nije želeo da se upozna s princom Čarlsom, kada ga je ovaj svečano pozvao u Bakingemsku palatu.

"Bila je to malo Maradonina glava, a malo "Božija ruka", rekao je Maradona, te 1986. godine.

Ipak, Engletzi su morali da progutaju svoj ponos i tako naslovna strana "Sana" sadrži sliku novog s podignutom rukom i naslovom "Božija ruka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve