Nova vest
Fudbal

Sreda, 13.03.2013.

19:47

Minhen se tresao, Isko junak Malage

Fudbaleri Bajerna iz Minhena i Malage poslednji su učesnici četvrtine finala Lige šampiona.

Izvor: N. Đorđević

Autor:N. Đorđević

Default images

Iako je bio u podređenom položaju, Arsenal je slavio 2:0 u Minhenu, ali je ostao na korak od šokantnog preokreta. Žiru u trećem i Košćelni u 86. minutu doneli su dramu, ali je Bajern ipak prošao zahvaljujući 3:1 u Londonu.

Malaga je strpljivom igrom iskoristila prednost fudbalera više i sa 2:0 uspela da nedoknadi minus jednog gola protiv Porta. Talentovani Isko bio je strelac prvog i asistent kod drugog gola Santa Krusa.

U četvrtfinalu igraće Real Madrid, Barselona i Malaga iz Španije, Bajern Minhen i Borusija Dortmund iz Nemačke, Juventus iz Italije, Pari Sen Žermen iz Francuske i Galatasaraj iz Turske.

Žreb za četvrtinu finala Lige šampiona na programu je u petak u podne u Nionu i neće biti dirigovan.

Liga šampiona, osmina finala:
Malaga - Porto 2:0 (1:0) -- (ukupno 2:1)
Bajern Minhen - Arsenal 0:2 (0:1) -- (3:3)

Utorak:
Šalke - Galatasaraj 2:3 (0:1) -- (3:4)
Barselona - Milan 4:0 (2:0) -- (0:2)

Prošle nedelje:
Borusija Dortmund - Šahtjor Donjeck 3:0 (2:0) -- (5:2)
Mančester junajted - Real Madrid 1:2(0:0) -- (2:3)

Juventus - Seltik 2:0 (1:0) -- (5:0)
Pari Sen Žermen - Valensija 1:1 (0:0) -- (3:2)

Pirova pobeda Arsenala

Pre meča u Minhenu, retko ko je verovao da Arsenal ima bilo kakve šanse na "Alijanc Areni". Ipak, izabranici Arsena Vengera su posle samo tri minuta vodili u Nemačkoj.

Volkot je s desne strane odlično uposlio Žirua, kome nije bilo previše teško da je zakuca u gol. Bajern je od tog trenutka preuzeo inicijativu i stvorio nekoliko solidnih šansi, ali nisu uspeli da savladaju Fabijanskog.

Do kraja prvog dela igre nije bilo previše prilika, da bi Bajern krenuo od starta drugih 45. minuta iz sve snage. 'Tobdžije' su čekale svoju šansu iz kontre i uspeli su da dođu to nje, ali je linijski sudija neopravdano signalizirao ofsajd.

Mogli su Bavarci da dođu do izjednačenja preko Robena, ali je Holanđanin previše vukao loptu i traljavo šutirao, a kada se činilo da se rezultat neče menjati usledio je šok.

Kasorla je odlično izveo korner u 86. minutu, a Košćeli se odlično snašao pored Van Bujtena i Dantea i uspeo da savlada Nojera. Nemački reprezentativni čuvar nije želeo da dâ loptu igračima Arsenala, pa je došlo do gužve u samoj mreži.

Ostalo je pet minuta do kraja meča, ali gosti iz Londona nisu mogli do istorijskog podviga i plasmana u narednu fazu. Može se reći da se Bajern provukao u narednu fazu, a ako budu igrali kao protiv Arsenala nemaju previše šansi za trofej i "Vembli".

Engleska je tako ostala bez predstavnika u najboljih osam Lige šampiona, što se poslednji put dogodilo u sezoni 1995/96.

Malaga za istoriju

Malaga slavi fenomenalnog Iska, ali i iskusnog Manuela Pelegrinija. Imali su Andalužani protiv sebe i tradiciju, Porto je izbacio prethodnih šest timova s Iberiskog poluostrva, i rezultat. Ali, uspeli su da se izdignu i trijumfuju sa 2:0 i tako se kao debitanti nađu u najboljih osam.

U prvih pola sata nije bilo previše 'fudbala'. Igra se uglavnom odvijala na sredini terena uz veliki broj oštrih startova, što se, nešto kasnije, pokazalo kao pogubno za Porto.

Domaći su prvi krenuli ofanzivnije i imali nekoliko šuteva iz daljine, ali je Helton bio na visini zadatka.

Prvi gol viđen je dva minuta pre isteka poluvremena. Antunješ je probio po desnoj strani, dodao loptu do Iska, koji je sa nekih 25 metara šalje u dalji rogalj gola. .

Posle odmora 'Zmajevi' su preuzeli kontrolu, da bi Stiven Defur napravio medveđu uslugu svojoj ekipi. On je, iako je imao žuti, neoprezno startovao i prosto počistio Tulalana, i tako zaradio put u svlačionicu.

Od tog trenutka, Malaga je totalno preuzela kontrolu i krenula na 'prolaz', a može se reći da je trener Pelegrini povukao ključan potez. On je u 73. minutu izvukao Baptistu i uveo Roke Santa Krusa, da bi Paragvajac samo četiri minuta kasnije doneo veliko slavlje na "La Rosaledi".

Junak meča, Isko je izveo korner i pogodio Santa Krusa u čelo, a iskusni Paragvajac je samo prosledio u desni uglo Heltonovog gola.

Čileanac na klupi Malage je tako uspeo i drugog debitanta u LŠ da uvede u četvrtfinale, posle ekipe Viljareala i čuvenog polufinala na "El Madrigalu" sa Arsenalom.

Koliko je Isko ključan za igru Malage, najbolje svedoči podatak da je učestvovao u sedam golova svoje ekipe ove sezone, postigavši četiri i namestišvi tri.

Andalužani su se plasmanom u četvrtinu finala pridružili Realu i Barseloni. Španska Primera će tako imati tri predstavnika u završnici, što se poslednji put dogodilo u sezoni 2002/03.

Tok mečeva:

Sastavi timova:

Bajern:
Nojer, Dante, Van Bujten, Lam, Ćavi Martínes, Roben, Miler, Alaba, Luis Gustavo, Kros, Mandžukić
vs.
Arsenal: Fabijanski, Gibs, Mertesaker, Košćelni, Dženkinson, Arteta, Ramzi, Rosicki, Kasorla, Volkot, Žiru.

Malaga: Vili, Games, Veligton, Demikelis, Antunješ, Tulalan, Hoakin, Itura, Isko, Saviola, Baptista
vs.
Porto: Helton, Danilo, Mangala, Sandro, Otamendi, Gonzales, Mutinjo, Fernando, Defur, Martínes, Varela.

Minhen - 86. minut - GOL - Evo drame na "Alijanc Areni". Kasorla je odlično izveo korner, a Košćelni se najbolje snašao između Van Bujtena i Dantea i poslao loptu u gol. Nakon gola, Nojer nije želeo da da loptu igračima Arsenala, pa je došlo do gužve u samoj mreži.

Minhen - 78. minut - ŠANSA - Mogao je Arsenal do 2:0. Kasorla je predivno spojio Žervinja, koji je nešto ranije zamenio Volkota, s golom na pet metara, Žervinjo je uspeo da se provuče pored Van Bujtena, ali nije imao snage da ćušne loptu u gol.

Malaga - 77. minut - GOL - Odličan instinkt Pelegrinija. Uveo je Santa Krusa umesto neprimetnog Baptiste u 73. minutu, da bi Paragvajac samo četiri minuta kasnije postigao gol, iz prvog kontakta s loptom! Isko je izveo korner, a Santa Krus se izvio preko Otamendija i poslao loptu u desni ugao gola.

Minhen - 67. minut - Nastavlja Bajern s pritiskom. Roben je vukao loptu 40 metara i izbio sam pred Nojera. Čini se da je previše vukao loptu i izgubio snagu, da bi pod pritiskom defanzivaca koji su ga sustizali, traljavo šutirao u bliži ugao. U korneru koji je usledio posle šanse, izbila je velika gužva u pet metara, ali igrači Bajerna nisu uspeli da je ubace u gol.

Minhen - 55. minut - Bajern je krenuo iz sve snage u nastavku. Imali su Bavarci nekoliko pokušaja, prevashodno preko Krosa i Robena, ali nisu uspeli da savladaju Poljaka. Arsenal se opredelio da čeka šansu iz kontre i dočekao je. Rosicki je poveo jednu kontru, da bi lopta stigla do usamljenog Volkota na 25. metara od gola, ali je sudija, neopravdano signalizirao ofsajd. Stiče se utisak da je tim iz Londona oštećen.

Trivia - Isko je još jednom pokazao zašto je ubedljivo najbolji pojedinac u redovima Malage. On je zaslužan za pet golova Andalužana - 3 data i dve asistencije.

Malaga - 49. minut - CRVENI - Oštra igra se obila Portugalcima o glavu. Defur je počistio Tulalana, a već je bio opomenut, tako da mu je sudija samo pokazao put u svlačionicu. Do sada je na meču viđeno čak sedam žutih kartona, a Porto vodi sa 5.2.

Malaga - 43. minut - GOL - Prizvali smo gol u Španiji. Ituro je, s pozicije desnog beka, proigrao Iska na nekih 22-23 metra od gola, reprezentativac Španije je povukao korak, da bi je poslao u raklje daljeg uglo

Trivia - Poslednji španski tim koji je pobedio Porto bio je Real Madrid, oktobra 2003. u Portugalu 3:1.

Malaga - 36. minut - ŠANSA - Napokon uzbuđenje. Antunješ je posle odbitka iz kornera natrčao na loptu, na nekih 25 metara ukosa s leve
strane i poslao pravu raketu pod prečku, ali je Helton odličnom paradom izbacio u korner.

Trivija - Porto može da se osloni na Heltona, jer je Brazilac, uz Đanluiđija Bufona, najviše puta uspeo da sačuva svoju mrežu.

Malaga - 31. minut - Nema previše uzbuđenja u Andaluziji, ali zato dosta nervoze. Nakon pola časa igre, sve se uglanom odvija na sredini terena, ali je zato viđeno čak pet žutih kartona i previše oštrih startova.

Mihen 10. minut - ŠANSA - Mogao je Bajern do izjednačenja nakon sedam minuta. Posle kornera, lopta je došla do usamljenog Luisa Gustava, na nekih 12-13 metara od gola Fabijanskog, ali je on loptu, iz prve, poslao preko gola.

Trivia - Žiru je golom u Minhenu postao vlasnik najbrže datog gola u nok-aut fazi LŠ, u istoriji Arsenala. Ipak, više može da je postigao gol za svoj tim posle 497 minuta posta.

Minhen 3. minut - GOL! Arsenal je sjajno počeo utakmicu i ranim golom podgrejao nade da može da napravi veliki preokret i plasira se u narednu fazu. Volkot je sjajno ubacio loptu sa desne strane, a francuski reprezentativac Olivije Žiru je zakucao u praznu mrežu Bavaraca - 1:0.

Trivia -
Malaga želi da zadrži nepobedivost u Evropi. Oni su do sada odigrali osam mečeva na "Rosa Gardenu", ostvarivši osam pobeda i četiri poraza, dok su na osam mečeva sačuvali mrežu.

Trivia - Bajern samo jednom nije uspeo da sačuva prednost iz prvog meča u 22 odigrana meča.

Trivia - Andalužani će pokušati da postanu 31. španski tim, od ukupno, koji je uspeo da nadoknadi minus od jednog gola iz prvog meča. S druge strane, Porto se oslanja i na tradiciju, jer su poslednjih šest dvomeča protiv Španaca rešili u svoju korist.

Trivia - Englezi će, ukoliko Arsenal ispadne, ostati bez predstavnika među najboljih osam, prvi put od 1996. godine. A, ako se u obzir uzme i činjenica, da je Norič (UEFA kup 1993. godine 2:1) jedini klub iz Engleske koji je slavio u Minhenu, od ukupno 19 ekipa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve