Nova vest
Fudbal

Petak, 01.03.2013.

11:22

"Večitima stadion i 300 miliona €"

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić kaže da bi na nacionalnom stadionu trebalo da igraju i Partizan i Crvena zvezda.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Karadžić je pre dva dana potpisao ugovor sa kopmanijom Mejs o izgradnji novog stadiona.

Njime bi Srbija mogla da konkuriše za jednog od domaćina Evropskog prvenstva 2020. godine. Karadžić kaže da bi trebalo prodati i Zvezdin i Partizanov stadion.

"Postoji više alternativa za takav projekat. Jedna od ideja jeste i da se postojeći objekti Zvezde i Partizana prodaju zainteresovanim stranim kompanijama i da se na tim lokacijama izgradi određeni sadržaji koji bi poboljšali infrastrukturu Beograda. Lično mislim da te dve lokacije vrede najmanje 600 miliona evra. Bilo bi možda pametno razmišljati da se polovina tih sredstava vrati Zvezdi i Partizanu, proporcionalno vrednostima njihovih objekata, i da pet godina ne razmišljaju o finansijskoj konsolidaciji i radu. Da njihov posao bude okretanje svojim školama, a da ne prodaju igrače nego da prave timove za Evropu. A da polovina tih sredstava, što je oko 300 miliona, uz sredstva koja bi stigla kroz određene aranžmane te kompanije koja bi gradila stadion bude dovoljno da napravimo nacionalni stadion koji bi se reciomo zvao 'Nacionalni stadion Beograd' ili 'Nacionalni stadion Srbija', po najboljim evropskim standardima sa svim mogućim sadržajima koji takvi objekti imaju", rekao je Karadžić za Sportski žurnal.

Da li to znači da bi umesto ova dva stadiona postojao samo jedan?

"Možda na nekoj drugoj lokaciji, ili jednoj od te dve lokacije...", kaže Karadžić.

To znači da bi se oba stadiona srušila?

"Poenta je da se prodaju i pronađu modeli šta bi se radilo na tim lokacijama, normalno uz saglasnost države, a da se napravi nacionalni stadion na kome bi igrali Crvena zvezda, Partizan i reprezentacija. Prosto računato, reprezentacija sigurno godišnje ima... najmanje deset utakmica. Ako bi Zvezda i Partizan igrali u Evropi, svako od njih bi imao najmanje po desetak utakmica. To znači 30 fudbalskih manifestacija najvećeg nivoa moglo bi da se održi na tom stadionu", rekao je, između ostalog, predsednik saveza u intervjuu za "Sportski žurnal".

Karadžić za B92: "Ako neće večiti, može i Banjica"

Karadžić je tokom popodneva za B92 izneo i treću opciju.

"Ukoliko se večiti rivali ne budu saglasili sa predlogom, postoji još jedna opcija, o kojoj su pričali i investitori. Radi se o prostoru stadiona na Banjici".

Stadion fudbalskog kluba Rad imao bi i dodatne prednosti.

"Radi se o ravnom terenu, na kojem je jednostavnije izvoditi radove", kaže Karadžić, koji ponavlja da su prve dve opcije i dalje zajednički stadiona sa oba ili sa jednim od večitih rivala.

Dodatni problem sa Banjicom je u tome što glavna tribina stadiona "Petar Prvi Karađorđević" ima status istorijskog spomenika, i upravo to je u prethodnim godinama ugrožavalo planove FK Rad da rekonstruiše svoj stadion, jer se za svaku i najmanju promenu moraju konsultovati državni organi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

390 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve