Nova vest
Fudbal

Petak, 25.01.2013.

21:44

Laković: Želimo organizaciju EP

Generalni sekretar FSS Zoran Laković potvrdio je za B92 da će se Beograd kandidovati za organizaciju Evropskog pevenstva 2020. godine.

Izvor: VN AG

Autor:VN AG

Default images

UEFA je u petak objavila da će se EURO 2020. igrati u 13 zemalja, a da će svaki domaćin učestvovati sa jednim stadionom.

„Sigurno je da smo mi kao Fudbalski savez Srbije izuzetno zainteresovani za jedan ovakav poduhvat i projekat“, rekao je Laković za B92.

„Mi smo ako se sećate još prošle godine na godišnjoj skupštini zacrtali kao jedan od prioritetnih ciljeva FSS u narednom višegodišnjem periodu proglasili izgradnju ili rekonstrukciju pravljenja nacionalnog stadiona. Povod za takav cilj je bila i ta informacija koju smo imali još od prošle godine da će se UEFA opredeliti da se Evropsko prvenstvo 2020. godine igra na 13 stadiona širom Evrope. Mi kao i svi ostali nacionalni savezi smo podržali taj projekat i sigurno je da svi imamo ogormnu želju da Beograd kao glavni grad bude u jednoj ozbiljnoj konkurenciji za organizaciju Evropskog prvenstva. Osim izgradnje nacionalnog stadiona sve druge preduslove grad Beograd već sada ima, a mogu da kažem da će do 2020. infrastruktura koja se zahteva od strane UEFA siguran sam lako može ispuniti. Tu se pre svega misli na hotelske kapacitete, kapacitet aerodroma, drumove, železnicu... Ono što je nama gorući problem jeste nacionalni stadion i sigurno da će FSS u narednom periodu a imamo dovoljno vremena, obaviti ozbiljne razgovore i sa predstavnicima grada Beograda i sa predstavnicima vlade republike Srbije kako bi prezentivali ovu ideju i eventualno zajednički ušli u taj poduhvat.“

Ono što je veoma važno, a što je Laković rekao je da će prednost u odabiru 13 gradova imati zemlje koje u poslednjih nekoliko decenija nisu imale priliku da organizuju velike fudbalske mečeve.

„Ono što mogu da kažem jeste da su standardi koji su postavljeni što se tiče stadiona vrlo rigorozni. Frapantan podatak, ali to je podatak koji smo mi na našim komisijama analizirali, je da trenutno postoji veoma mali broj stadiona koji uslove UEFA ispunjavaju. Neki naravno treba malo da investiraju a neki moraju da grade kompletno nove stadione. Ono što ja ekskluzivno mogu da kažem, jer sam bio deo tog tima, jeste da je intencija i gospodina Platinija i njegovih saradnika da sve zemlje koje nisu bile u mogućnosti da ugoste ili finale Lige šampiona, Lige Evrope, Superkupa ili Evropsko prvenstvo u poaslednjih 30-ak godina da upravo oni imaju na neki način prednost prilikom odabira tih 13 gradova. Takođe mogu da kažem i da su brojne zemlje u regionu već napravile određene korake. U Bukureštu je izgrađen nov stadion, u Budimešti se takođe gradi, imamo informaciju da će se i u Sofiji graditi. Ono što ja mogu da kažem da sigurno i Beograd ukoliko svi zajedno uz pomoć i vlade RS i grada Beograda budemo zainteresovani da se možemo naći i u toj konkurenciji.“

Još uvek nije poznato kakve su tačno propozicije, ali UEFA je već saopštila da će svaki grad koji dobije organizaciju biti domaćin barem četiri meča na Evropskom šampionatu.

„Pravilnik odabira i samog funkcionisanja Evropskog prvenstva se još uvek radi, u fazi je izrade, a ono što će UEFA gartantovati je minimum četiri meča po grupi. Znači dva u grupi i eventualno osmina ili četvrtfinaleukoliko se ispune uslovi kapaciteta. UEFA je već objavila koji su kapaciteti potrebni. Mis mo insistirali na našoj radnoj grupi da se uključe i ostale zemlje koje bi izgradile stadion ali ne znaju šta da rade sa stadionom kapaciteta 50.000 mesta, pa će se napraviti izuzetak za dva grada od 30.000 mesta. UEFA znači u ovom trenutku garantuje minimum četiri utakmice uz izuzetak da će se finalna utakmica ili takozvani luksuzni paket (dva polufinala i finale) igrati na jednom stadionu gde je kapacitet minimum čini mi se 70.000 mesta.“

Uefa će u septembru 2014. godine odlučiti o organizatorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve