Nova vest
Fudbal

Sreda, 16.01.2013.

20:30

CSKA sprema fuziju sa Liteksom

Čelnici bugarskih fudbalskih klubova CSKA iz Sofije i Liteks iz Loveča razgovarali su o mogućem fuzionisanju radi uštede.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

To je bugarskim medijima potvrdio predsednik CSKA Dimitar Borisov.

"Pregovori sa vlasnikom Liteksa Grišom Gančevim biće nastavljeni. Spajanje dva kluba nije lako. Nije poznato da li će se to dogoditi sada ili na leto, ali verovatno će se dogoditi", rekao je Borisov nacionalnoj agenciji BTA.

Međutim, zvaničnik Bugarske fudbalske unije naveo je da do fuzionisanja klubova ne može doći u toku sezone, dok predstavnici Liteksa iz Loveča nisu dali komentar na tu temu.

"Lično sam umoran, CSKA me koštao mnogo živaca. Napravili smo mnogo grešaka u upravljanju klubom i nadam se da ćemo izvući pouke iz njih", dodao je Borisov, koji je jedan od vlasnika najuspešnijeg bugarskog kluba sa 31 titulom i 20 trofeja nacionalnog kupa.

CSKA je jedan od mnogih bugarskih klubova suočenih sa velikim materijalnim problemima, a u nastojanju da ispune administrativne, pravne i finansijske uslove utvrdjene pravilima UEFA. Čelnici "armejaca" na udaru su zagriženih navijača, koji su ih optužili za nekompetentnost i pozvali da podnesu ostavke.

Gnevne pristalice CSKA u septembru su postavile blokadu na putu protestujući protiv vlasnika kluba i čak pozvali bugarsku vladu u pomoć. CSKA je dva puta igrao u polufinalu Kupa šampiona (1966/67 i 1981/82) i jednom u polufinalu Kupa kupova (1988/89), ali je bez nacionalne titule od 2008, kada su postali jedini klub u istoriji Bugarske koji nije poražen u celoj sezoni.

U sezoni 2008/09. zabranjeno mu je učešće u Ligi šampiona pošto nije ispunio uslove za licenciranje, a trenutno je četvrti na tabeli prvenstva Bugarske sa 29 bodova iz 15 utakmica.

Liteks je iz Loveča, grada od 40.000 stanovnika, udaljenog oko 150 kilometara severoistočno od prestonice Sofije. Otkako ga je 1996. godine kupio Gančev, jedan od najbogatijih bugarskih biznismena, taj klub je osvojio četiri titule državnog prvaka i četiri trofeja kupa.

Trener Liteksa trenutno je jedan od najboljih bugarskih fudbalera u istoriji, bivši reprezentativac i igrač Barselone Hristo Stoičkov. Oni su ispred CSKA samo zahvaljujući boljoj gol-razlici, ali su obe ekipe verovatno ispale iz trke za titulu – Ludogorec vodi sa 38 bodova, Levski ima bod manje.

Dugogodišnja potpuna dominacija klubova iz Sofije (do sada ukupno 70 titula završilo u glavnom gradu, 16 u ostatku zemlje) prekinuta je stvaranjem bogatih klubova iz malih gradova, kakvi su Liteks i branilac titule Ludogorec. Tako se prvi put u istoriji dogodilo da tri puta u nizu titula završi izvan prestonice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve