Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.01.2013.

17:50

Milan Vilotić uživa u Grashoperu

Srpski fudbaler Milan Vilotić prebrodio je probleme koji su ga pratili u Crvenoj zvezdi i poslednjih pola godine uživa u sjajnim igrama za Grashoper.

Izvor: B92, sem

Autor:B92, sem

Default images

Vilotić je jedan od najboljih igrača tima iz Ciriha koji je od tima iz zone ispadanja postao konkurent za titulu u Švajcarskoj.

Njegov tim ima prednost od četiri boda u odnosu na Bazel i Sent Galen, dobre igre 26-godišnjeg štopera nisu prošle nezapaženo, jer se su se pojavile informacije da su za njega zainteresovani Inter i Lacio.

"Što se tiče prelaznog roka, moram da kažem da sam po prvi put posle nekoliko godina, potpuno van stresa. Potpisao sam ugovor sa Grashoperom na tri godine i već u ovoj prvoj sezoni imam šansu da dođem do svog cilja, a to je titula. S obzirom na to, u razgovoru sa menadžerom, odlučili smo da do juna budemo koncentrisani na obaveze u Grashopersu. Što se tiče novinskih natpisa iz prethodnih dana, upoznat sam sa time i mogu samo da kažem da mi veoma gode, ali mislim da sam realan i da sam svestan da za svaki korak unapred u karijeri mora mnogo stvari da se poklopi i konkretno moram da nastavim sa napretkom u igri", rekao je Vilotić.

Srpski defanzivac je objasnio i koliki je napredak klub napravio u odnosu na prethodnu sezonu, kao i koliki je bio njegov uticaj na dobre igre Grashopera.

"Grashopers je prošle sezone primio 66 golova i da Ksamaks nije izbačen iz lige, a Sionu oduzeto 36 bodova, klub bi bio u drugoj ligi. U ovih šest meseci uspeli smo da vežemo devet pobeda i među njima, na sedam uzastopnih nismo primili gol i time smo oborili rekord lige", objasnio je Vilotić.

Vilotić je istakao mu nije bilo potrebno puno vremena da se prilagodi švajcarskom fudbalu.

"Mislim da je period privikavanja vrlo brzo i dobro prosao. Grashoper je prošle sezone imao najlošiji rezultat u istoriji i pred kraj te sezone došlo je do promena u klubu. Nova uprava je angažovala tri nova fudbalera, među kojima sam i ja, sa željom da klub krene polako da se vraća tamo gde pripada, a to je borba za trofeje. Otkad sam stigao, predstavljali su me kao veliko pojačanje, pa mi je to dosta olakšalo poziciju i dalo prostor za lakšu adaptaciju. Osnovna razlika između švajcarskog i srpskog fudbala je u tome što je ovde sve posvećeno vrlo brzoj igri. Infrastruktura im je odlična, pogotovo nakon organizacije Evropskog prvenstva i liga je dosta napredovala, pogotovo u poslednjih 5-6 godina. Kao dokaz toga, sledeće godine prvak države direktno ide u Ligu šampiona", objašnjava Vilotić.

Srpski fudbaler dodao je i da nije bilo problema u komunikaciji.

"Sa komunikacijom nisam imao i nemam problem. U klubu, kao i u celom gradu, veliki broj ljudi govori i engleski jezik. Mada sam odmah po dolasku krenuo na časove nemackog jezika koji mi za sada, pa mogu da kažem, dobro ide", rekao je Vilotić.

Defanzivac Grashopera smatra da je švajcarska liga svakako jača od srpske, a da nije mnogo udaljena od ostalih, jačih evropskih liga.

"Mislim da je švajcarska liga korak ispred naše lige, a jedan korak iza najjačih evropskih liga. To je i čini savršenom ligom za mene i ako budem uspeo ovde da se dokažem, biću spreman za naredni korak u karijeri", veruje Vilotić.

26-godišnji štoper je bio član Crvene zvezde iz koje je otišao uz dosta pompe i za koju smatra da može da se stabilizuje i da osvoji titulu ove sezone, uprkos tome što Partizan ima prednost.

"I dalje sam veliki navijač i optimista sam po pitanju stabilizacije kluba, što je glavna stvar. Verujem da ekipa ove godine može da osvoji titulu" smatra Vilotić.

Vilotić je rekao da mu porodica i prijatelji najviše nedostaju, ali da ima dosta prilika da bude sa njima.

"Iz Srbije mi najviše nedostaju porodica i prijatelji, naravno. Verenica Tijana trenutno završava doktorske studije u Beogradu, a i radi na fakultetu, tako da još uvek ne može da bude non-stop sa mnom ovde, ali svake nedelje uspeva da dođe na bar dva-tri dana. Sreća je da svaki dan postoje dva leta Beograd - Cirih i stvarno ih maksimalno koristim, što da mi dođe društvo, što i da ja dođem pa makar bio dan ili dva u Beogradu, kada god mi se ukaže prilika", kaže Vilotić.

Vilotić je istakao da kontakt sa ostalim srpskim fudbalerima uglavnom održava tokom zajedničkih utakmica.

"Nemam neki kontakt sa ostalim našim fudbalerima koji su ovde, osim kada se vidimo na utakmicama. Drago mi je da se Mrđa oporavio, Kristić je takođe tokom prvog dela sezone imao problema sa povredama, ali mislim da ce obojica imati uspešan ostatak sezone", veruje Vilotić.

Srpski fudbaler nije krio optimizam ni po pitanju nacionalnog tima, dodavši da veruje da će ipak biti potrebno i malo sreće u kvalifikacijama za Brazil 2014.

"Mislim da moramo da budemo realni što se tiče reprezentacije, ali isto tako treba da pružimo maksimalnu podršku savezu i selektoru, kao i svim igračima koje selektor pozove. Pratim reakcije i novinara i javnosti na rezultate u ovim kvalifikacijama i mogu da kažem da se ne slažem sa negativnim komentarima. Imamo dosta vrhunskih fudbalera, sa velikom talentom i mislim da ako nas sreća bude poslužila u pravom trenutku, opet ćemo se radovati uspesima reprezentacije", zaključio je Vilotić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve