Nova vest
Fudbal

Sreda, 05.12.2012.

20:50

LŠ: Prošli Juve, Seltik i Galata

Sve tri nepoznanice su rešene – Juventus, Seltik i Galatasaraj u poslednjem kolu obezbedili su plasman u osminu finale Lige šampiona.

Izvor: SO MN

Autor:SO MN

Default images

’Stara dama’ je savladala Šahtjor u Donjecku sa 1:0 i takmičenje završava na prvom mestu grupe E ispred Ukrajinaca.

Galatasaraj je dobio Bragu u gostima 2:1, pa Klužu nije pomogao ni trijumf nad Junajtedom u Mančesteru 1:0. Benfika uprkos brojnim šansama nije savladala kominovani tim Barselone (0:0), pa je Seltik obezbedio prolaz dalje pobedom nad Spartakom kod kuće 2:1.

Grupa E: Šampion Evrope ispao!

Šahtjor – Juventus 0:1
Kučer (ag) 56
Čelsi - Nordšeland 6:1
Luiz 38 (pen), Tores 45, 56, Kejhil 51, Mata 63, Oskar 71 - Džon 46

Čelsi, koji je pod vođstvo Rafe Benitesa do ovog meča dao samo jedan gol, bio je superioran na početku meča sa Nordšelandom, ali su gosti iz Danske u 32. minutu bili vrlo blizu vođstva.

Kejhil je igrao rukom u šesnaestercu i sudija je svirao penal, ali je Čeh odbranio udarac Stokholma. Samo tri minuta kasnije videli smo penal zbog igranja rukom i na drugoj strani – Azar je prišao lopti i šutirao, ali je Hansen odbranio i izbio loptu u korner.

Ludilo na Stamford Bridžu nastavilo se u 38. minutu, kada je dosuđen novi penal za Čelsi – ovoga puta šutirao je David Luiz i pogodio je gornji levi ugao za 1:0. To je drugi put istoriji LŠ da su viđena tri penala u jednom poluvremenu, prethodni put to se dogodilo na meču Real Madrid - Dinamo Kijev 2000. godine.

Pre nestvarne serije od tri penala najbolje šanse imali su Tores i Mozes dve. Španski centarfor napokon je razbio maler u 45. minutu - njegov prvi pokušaj odbranio je Hansen, ali lopta se odbila tačno kako je Tores želeo i zatresao je mrežu za 2:0.

Već na početku drugog poluveremena Nordšeland stiže do gola – Džošua Džon je prebacio Čeha za pogodak posle samo 21 sekunde igre u nastavku.

Ipak, posle samo pet minuta Čelsi stiže do novog gola - Mata je izveo slobodni udarac sa leve strane, a Kejhil je bio najviši u skoku i glavom je pogodio gornji levi ugao za 3:1. Goleada se nastavila, pošto je Tores u 56. minutu iskoristio asistenciju Azara za svoj drugi gol.

Do kraja meča pogotke su dali Mata i Oskar, pa je Čelsi izjednačio svoju najubedljiviju pobedu u istoriji LŠ. Ipak, to je slaba uteha za ’Plavce’, s obzirom da su postali prvi branilac titule u istoriji koji nije prošao prvu fazu.

Branislav Ivanović igrao je svih 90 minuta za Čelsi na poziciji desnog beka.

U prvom poluvremenu u Donjecku uzbuđenja su bila retka – Juve je tražio penal nakon što je lopta pogodila Fernandinja u ruku, a dobru šansu imao je Vučinić.

Drugi deo igre bio je znatno sadržajniji. U 50. minutu Bufon je odbranio udarac Rakitskog, nedugo zatim solidnu priliku imao je i Pirlo, a zatim Miktarijan i Aleks nisu uspeli da zatresu mrežu Torineza.

To je bio uvod u 56. minut i vođstvo Juventusa. Posle kombinacije Vučinića i Lihštajnera, potonji je prošao po desnoj strani i centrirao, a Kučer nije najspretnije reagovao i poslao je loptu u sopstvenu mrežu. To je bio tek drugi autogol Šahtjora u istoriji Lige šampiona.

Šahtjor je jedini put bio blizu izjednačenja u 67. minutu, kada je Rac pogodio stativu. Do kraja meča viđeno je samo još jedna lepa šansa, kada je Pogbin šut izblokiran – to nije koštalo Juventus, koji je takmičenje završio na prvom mestu u grupi.

Tabela:
1. Juventus 6 3 3 0 12:4 12
2. Šahtjor 6 3 1 2 12:8 10
3. Čelsi 6 3 1 2 16:10 10
4. Nordsjeland 6 0 1 5 4:22 1

Grupa F: Bajern ubedljiv za prvo mesto

Bajern - BATE Borisov 4:1
Gomes 22, Miler 54, Šaćiri 66, Alaba 83 - Filipenko 89
Lil - Valensija 0:1
Žonas 36 (pen)

Bajern je u 22. minutu došao u vođstvo protiv BATE Borisova – Šaćiri je odlično prošao po levoj strani, ušao je u šesnaesterac i centrirao, a Gomes je na vreme utrčao i golom je obeležio svoj povratak u startnu postavu.

Iako su Bavarci početkom drugog poluvremena ostali sa igračem manje zbog grubog starta Boatenga na Kontsevoju, domaći su vrlo brzo uspeli da dupliraju prednost. Posle duge lopte Kontenta izvrsno je reagovao Švajnštajger, a Miler je iz blizine pogodio gol za 2:0.

U 66. minutu Bajern stiže i do trećeg pogotka, kada je Gomes centrirao, a Šaćiri glavom pogodio gol, mada je utisak da je napadač domaćeg tima bio u ofsajdu. Nedugo zatim i Belorusi ostaju sa desetoricom na terenu posle drugog žutog kartona Poljakova.

Do kraja meča Alaba je dao četvrti gol nakon dodavanja Riberija, počasni gol za goste dao je Filipenko, ali Bajern se u potpunosti revanširao BATE Borisovu za poraz u prvom krugu.

Bivši fudbaler OFK Beograda Marko Baša u 35. minutu meča u Lilu oborio je napadača Valensije Žonasa, a sudija je svirao penal. Brazilac se oglušio o nepisano fudbalsko pravilo, ali je pogodio gol za vođstvo ’slepih miševa’.

Pre vodećeg gola gostiju iz Španije Lil je imao dve-tri solidne šanse preko Baše, Mavube i Delmonta, a do kraja meča Valensija je uspela da sačuva trijumf. Ipak, on joj nije mnogo značio jer je Bajern svojim trijumfom prvo mesto učinio nedostižnim.

Tabela:
1. Bajern Minhen 6 4 1 1 15:7 13
2. Valensija 6 4 1 1 12:5 13
3. BATE 6 2 0 4 9:14 6
4. Lil 6 1 0 5 4:13 3

Grupa G: Seltik prošao, nula u Barseloni

Grupa G:
Barselona – Benfika 0:0

Seltik - Spartak Moskva 2:1
Huper 21, Ari 39, Komons 81

Prvi gol postignut je u Glazgovu, gde je poveo domaćin Seltik golom Hupera u 21. minutu. Insauralde je presekao loptu koja je išla ka Samarasu, do nje je stigao Huper, koji je prošao kroz protivničku odbarnu i niskim udarcem savladao golmana.

Moskovljani su do izjednačenja stigli u 39. minutu, a strelac je Brazilac Ari, nakon asistencije Emenikea. Ari je ’ćušnuo’ loptu iz golmana, a Vilson sa gol linije nije uspeo da spreči pogodak.

Seltik je ponovo u 81. minutu, a siguran sa bele tačke bio je Komons.

Posle prvih 45 minuta nije bilo golova na Nou Kampu, iako su obe ekipe imale nekoliko prilika. Kod domaćina neprecizan je bio Rafinja, dok su u portugalskoj ekipi šanse propustili Lima i Ola Džon.

Mesi je imao veliku priliku u 85. minutu, ali je svoju mrežu spasio Artur Moraeš. Argentinac je nakon šuta nezgodno stao i povredio se, pa je morao da napusti teren.

Tabela:
1. Barselona 6 4 1 1 11:5 13
2. Seltik 6 3 1 2 9:8 10
3. Benfika 6 2 2 2 5:5 8
4. Spartak Moskva 6 1 0 5 7:14 3

Grupa H: Galatasaraj prošao, Kluž u Ligi Evrope

Grupa H:
Mančester junajted - CFR Kluž 0:1

Albert 56
Sporting Braga – Galatasaraj 1:2
Mosoro 32, Jilmaz 58, Jilmaz

Braga je povela na domaćem terenu protiv Galatasaraja u 32. minutu. Alan je zadavao dosta problema turskoj ekipi po desnoj strani, asistirao je Mosoru koji je bio precizan sa 15 metara.

Galatasaraj je izjednačio u 58. mintu golom Jilmaza. Asistirao mu je rezervista Amrabat, a on loptu smestio u donji desni ugao. Turska ekipa stiže do potpunog preokreta desetak minuta pre kraja, a strelac je ponovo Jilmaz.

Kluž je slavio minimalnim rezultatom na gostovanju u Mančesteru. Jedini gol na meču postignut je u 56. minutu, nakon sjajnog udarca Alberta iz daljine.

Tabela:
1. Mančester Junajted 6 4 0 2 9:6 12
2. Galatasaraj 6 3 1 2 7:6 10
3. Kluž 6 3 1 2 9:7 10
4. Braga 6 1 0 5 7:13 3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve