Nova vest
Fudbal

Nedelja, 02.12.2012.

01:11

Bekamov oproštaj od LA uz titulu

Dejvid Bekam oprostio se od fudbala u Severnoj Americi novom titulom MLS šampiona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U meču za MLS kup LA Galaksi ponovo je, kao i prošle godine, pobedio Hjuston Dajnamo, ovoga puta rezultatom 3:1 (0:1).

Zvezda engleskog i svetskog fudbala najavila je pre ovog meča da se oprašta od Galaksija i MLS, a trener Brus Arena izvadio ga je iz igre u sudijskoj nadoknadi, da bi navijači mogli da ga isprate ovacijama.

Hjuston je bolje počeo meč i vodio na poluvremenu golom Kejlena Kara, ali su u prvom delu drugog poluvremena preokrenuli igrač utakmice Omar Gonsales udarcem glavom i Lendon Donovan sa bele tačke.

U poslednjih pola sata ređale su se prilike pred oba gola, pre nego što je svakako najbolji igrač MLS ove sezne Robi Kin u prvom minutu nadoknade najpre zaradio, a zatim uspešno izveo penal kojim je potvrdio još jednu pobedu i titulu za Galaksi.

Ekipa iz Los Anđelesa tako je stigla do četvrtog naslova u MLS kupu (pobednik plej ofa; najbolji tim regularne sezone dobija MLS Supporters' Shield) i tako konačno dostigla DC Junajted, koji je dominirao u prvoj deceniji lige.

Galaksi je u poslednje četiri godine dominantna snaga u fudbalu na tlu Severne Amerike, i u svakoj od njih osvojio je bar po dva trofeja (šampion Zapadne divizije, Supporters shield ili MLS kup).

Svaka pobeda u finalu je bitna i posebna, a ova danas je dodatno posebna jer je ovvo kraj mojeg petogodišnjeg boravka u klubu i gradu. Uvek sam govorio da ću poštovati dogovor i ostati do krtaja ugovora koji sam potpisao, ovo je bilo lepih šest godina. Srećan sam jer sam bio deo ovog kluba tako dugo, posebno zbog svih uspeha u poslednje četiri sezone“, rekao je emotivni Bekam posle utakmice, pre nego što je kapiten i najbolji igrač u istoriji Galaksija Lendon Donovan podigao pehar.

Bekam je došao u MLS početkom 2007, kada je ta liga posrtala posle uspešnog sporta. Iako nije dočekan oduševljeno, dokazao je da osim harizme ima i izvanrednu radnu etiku, koja ga je krasila od najmlađih dana u Mančester Junajtedu, čime je stekao nepodeljeno podršku među navijačima u LA.

Pet i po godina kasnije on ostavlja MLS u mnogo boljem stanju, sa znatno povećanim brojem klubova (trenutno 19), i vrlo dobrom posetom i zainteresovanošću televizijskih gledalaca, a postalo je normalno da zvezde evropskog fudbala tamo idu da završe karijere.

Bekam je najavio da će potražiti novi klub, a za njegove usluge zainteresovane su desetine ekipa u Evropi i Aziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

6 h

U fokusu

Vidi sve