Nova vest
Fudbal

Sreda, 21.11.2012.

20:39

Rafa Benites novi trener Čelsija

Kao što je i najavljeno, Španac Rafa Benites preuzeće Čelsi, nakon što je šampion Evrope otpustio Roberta Di Matea.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Benites je sa čelnicima londonskog kluba postigao dogovor o saradnji do kraja sezone, pa će se posle dve godine pauze vratiti u Premijer ligu gde je vodio Liverpul.

Engleski mediji smatraju da će Benites biti samo privremeno rešenje na klupi Čelsija, jer se očekuje da će Roman Abramović na leto dovesti Đozepa Gvardiolu, koji je u sredu odbio ponudu Rusa.

Benites je posle sjajne epizode u Valensiji početkom veka, preuzeo Liverul sa kojim je 2005. godine osvojio Ligu šampiona. Međutim, u narednih pet godina "redsi" su beležili očajne rezultate, pa je Španac konačno dobio otkaz.

Međutim, ubrzo preuzima Inter, ali je već posle četiri meseca otpušten i iz milanskog kluba, neposredno posle osvajanja Svetsko klupskog šampionata. Od tada, od decembra 2010. godine Benites je bio slobodan.

Benites nije poznat kao trener koji je omiljen među fudbalerima. Preferira formaciju 4-2-3-1, koju je adaptirao tokom rada u Valensiji i Liverpulu. Istakao se kao sjajan taktičar, posebno u evropskim mečevima gde je maksimalno koristio slabosti rivala.

Svi i dalje pamte neverovatan preokret Liverpula u finalu Lige šampion 2005. godine, kada su "redsi" nadoknadili deficit od tri gola na poluvremenu protiv Milana i slavili na penale. Španac je veliki ljubitelj rotacije tima i zonskog pokrivanja terena.

Možda će dolazak Benitesa preporoditi i Fernanda Toresa koji je blistao u dresu Lievrpula dok je njegov zemljak bio trener "redsa". 52-godišnji Benites je deveti trener Čelsija otkako je Abramovič preuzeo klub 2003. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve