Nova vest
Fudbal

Utorak, 23.10.2012.

21:27

Srbin je najmlađi selektor na svetu

Srpski trener, 37-godišnji Nikola Kavazović trenutno je najmlađi selektor na planeti, pošto od avgusta predvodi nacionalnu selekciju Tadžikistana.

Izvor: NS

Autor: NS

Default images

Pored Tadžikistana, on radi i kao trener aktuelnog šampiona te zemlje Istikola, sa kojim je u prvih sedam meseci rada osvojio šampionat Tadžikistana, ali i AFC azijski kup.

Mladi Srbin je na mestu selektora ove azijske zemlje debitovao u meču protiv Katara, igranom u Nemačkoj. Tadžikistan je ovaj meč dobio sa 2:1, a navijači su bili oduševljeni prikazanom igrom, kao i borbenošću svog tima, velikom željom i ofanzivnim pristupom igri.

"Moja fudbalska filozofija je napadački fudbal, sa visokom kontrolom lopte i dubokim presingom. Uvek kažem igračima da kada izgubimo posed lopte, želim da je ponovo što pre osvojimo. Ako imamo loptu u posedu, tada nema načina da dođemo u opasnu situaciju po naš gol", rekao je Kavazović.

Nikola je u svojoj karijeri nastupao za OFK Beograd, međutim, zbog teške povrede posvetio se trenerskom poslu. Interesantno je da je predsednik Istikola ujedno i predsednik FS Tadžikistana, i posle odlično odrađenog posla na klupi Istikola usledio je poziv na klupu reprezentacije.

"Predsednik mog kluba je i predsednik fudbalskog saveza. Radi se o Emomali Rustamu, čoveku sa enormnom energijom, koji je napravio pravu malu revoluciju u fudbalu, i progres je vidljiv na svakom koraku u zemlji. Hteo je nekog mladog, energičnog, na poziciji u svom klubu. Konsultovao sam se sa svojim menadžerom Darkom Marićem, i istog dana i spakovao kofere", objasnio je mladi Srbin.

Inače, interesantan podatak je da Emomali Rustam ima samo 25 godina, i da je najstariji sin predsednika Tadžikistana. Kavazović i Rustam poznati su kao najmlađi predsednik fudbalskog saveza, i najmlađi selektor reprezentacije.

"Da, tačno je. Oboje imamo puno energije, i ja sam spreman da radim celi dan i noć da dostignemo naš prvi cilj, a to je plasman na Azijski kup 2015. u Australiji. Dugoročni cilj je da selektiram tim koji će za nekoliko godina biti ozbiljan takmac svima za odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine", ističe Kavazović.

Srbin je već uneo puno novina u tadžikistanskom fudbalu, i uverava da neće stati na tome. Takođe smatra da će uskoro evropski klubovi biti veoma zainteresovani za igrače sa prostora Tadžikistana.

"Moja ideja je da promenim stvari u tadžikistanskom fudbalu. Imam mnogo planova, predsednik me podržava, i siguran sam da ćemo napraviti uspeh. Već smo počeli da radimo na drugačiji način sa mlađim igračima, kao i u mom Istiklolu. Posle utakmice sa Katarom, Energi Kotbus je potpisao predugovor sa našim igračem veznog reda Davronovim, a još jedan veliki evropski klub je vrlo blizu da potpiše našeg najboljeg igrača Ergaševa. Uskoro ćemo imati još igrača za najveće klubove", zaključuje Kavazović.

Sledeći meč na klupi reprezentacije je 6. novembra protiv Irana u Teheranu. Kavazović tvrdi da taj duel očekuju sa nestrpljenjem i da se on i njegov tim nikoga ne plaše, kao i da su spremni za još jedno iznenađenje.

Vilas-Boaš najmađi selektor ikada

Selektor Tadžikistana svakako je ušao u istoriju svetskog fudbala kao jedan od najmlađih selektora ikada, međutim, aktuelni menadžer Totenhema, Andre Vilas-Boaš, najmlađi je selektor u istoriji.

Bivši trener Akademike, Porta i Čelsija je sa samo 21 godinom postao selektor Devičanskih Ostrva, i time svakako postao primer svim budućim trenerima.

Sada, 33-godišnji Vilas-Boaš ima iza sebe titulu Lige Evrope, portugalske lige, Kupa Portugala, ali i Superkupa Portugala, bio je trener Čelsija, a sada želi da sa Totenhemom ostvari nove uspehe.

Još jedan mladi selektor bio je Sajmon MekMenemi, koji je u 31 godini postao selektor Filipina tokom 2010. godine. Međutim, na toj poziciji bio je do januara 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve