Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 01.10.2012.

22:59

LŠ: Favoriti na turneji

Drugo kolo Lige šampiona otvoriće u utorak mečevi u grupama E, F, G i H, a favorite očekuju nezgodna gostovanja po raznim krajevima Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Šampion Čelsi će prvu pobedu pokušati da ostvari u Danskoj protiv debitanta Nordšelanda, dok u drugom meču grupe Juventus dočekuje ambiciozni Šahtjor.

Barselona uoči El Klasika ide na noge Benfiki, dok će Seltik gostovati Spartaku u Moskvi. Mančester junajted putuje u Rumuniju ekipi CFR Kluža, a Galatasaraj čeka Bragu. U grupi F Bajern gostuje BATE-u, dok Valensija čeka Lil.

Liga šampiona, 2. kolo:

Grupa E:
20.45 Nordšeland – Čelsi
20.45 Juventus – Šahtjor

Tabela: Šahtjor 3, Čelsi 1, Juventus 1, Nordšeland 0

Grupa F:
20.45 BATE Borisov – Bajern Minhen
20.45 Valensija – Lil

Tabela: BATE 3, Bajern 3, Valensija 0, Lil 0

Grupa G:
18.00 Spartak – Seltik
20.45 Benfika – Barselona

Tabela: Barselona 3, Benfika 1, Seltik 1, Spartak 0

Grupa H:
20.45 CFR Kluž – Mančester junajted
20.45 Galatasaraj – Braga

Tabela: CFR Kluž 3, Mančester junajted 3, Galatasaraj 0, Braga 0

Grupa E: Juve čeka Šahtjor, Čelsi u Danskoj

Favoriti grupe Juventus i Čelsi posle podeljenog plena na premijeri sezone u odličnoj form ii raspoloženju ulaze u nastavak takmičenja. Oba tima su tokom vikenda slavila u derbijma u nacionalnim šampionatima, pa raspoloženi očekuju Šahtjor i Nordšeland. Ukrajinci su takođe slavili u derbiju, a ubedljiv trijumf u prvom kolu daje im pravo da bez pritiska istrče na teren u Torinu. Danci su debitanti, nemaju šta da izgube u ovakvoj grupi, pa će sigurno imati pregršt motiva da se dokažu na svom terenu protiv šampiona Evrope.

Juventus – Šahtjor Donjeck, “Juventus Arena“

Juventus ima visoke ambicije u Evropi ove sezone, što su i pokazali u prvom kolu kada su stigli deficit od dva gola na “Stamford bridžu“, a možda su mogli i do celog plena da je Kvaljarela bio malo precizniji deset minuta pre kraja meča. Masimo Karera, koji je v.d. trenera ekipe usled suspenzije Antonija Kontea, nema problema sa povređenim igračima, sem Simonea Pepea koji je tek nedavno počeo sa treninzima.

U subotu je demolirana Roma sa 4:1, uz odličan nastup celog tima. Očekuje se da će na teren istrčati najjači tim Juventusa, u nadi da se ostvari prva pobeda od povratka ’bjankonera’ u najkvalitetnije evropsko takmičenje, i pobede protiv Makabija iz Haife od 1:0 u grupnoj fazi, 21. oktobra 2009. godine .

Oni su odličan tim. Tehnički i fizički su izuzetno jaki i sigurno je da nam neće biti lako. Oni imaju puno Brazilaca u svom sastavu, i moramo biti oprezni, jer su izuzetno opasni i ne smemo ni u jednom trenutku dozvoliti da nam padne koncentracija. Koliko su jaki najbolje ilustruje činjenica da nisu izgubili poslednjih 25 mečeva, ali ja verujem u moje momke i smatram da možemo do pobede“, rekao je Masimo Karera.

Sa druge strane ekipa Mirčee Lučesku dolazi u Torino sa namerom da ostvari dobar rezultat. Iskusni rumunski trener, takođe, nema problema sa povređenim igračima i najavljuje ofanzivnu igru. Popularni ’rudari’ su u domaćem prvenstvu nanizali deset pobeda, iz isto toliko mečeva, i sigurno da imaju čemu da se nadaju.Mirčea Lučesku ima iskustva u mečevima sa Juventusom, a Andreu Pirla je trenirao za vreme svog mandata u Breši, doduđe kada je odlični vezista imao 15 godina. U devet mečeva protiv ’stare dame’, na klupama Pize, Breše, Ređine i Intera, ima jednu pobedu, uz po četiri remija i poraza.

“Andreu poznajem veoma dobro, sarađivali smo dok sam bio u Breši. Tada je imao samo 15 godina, ali se već tada videlo da ima nešto u sebi. Oni su odlična ekipa, radili su veoma naporno da dođu ovde i sigurno je da žele da pobede. Nalaze se u odličnoj formi, kao i mi, u Londonu su pokazali da su među najboljim klubovima u Evropi, ali mi se nećemo predati i nadamo se pozitivnom rezultatu“, rekao je Mirčea Lučesku.

Nordšeland – Čelsi, “Parken“

Debitant u elitnom društvu se nije obrukao u svom prvom meču, poraženi na gostovanju Šahtjoru 2:0, ali će u narednom meču imati mnogo teži zadatak, s obzirom da im u goste dolazi zvanični vladar Evrope, londonski Čelsi. Tim Kaspera Hjulmanda je u poslednjem ligaškom meću ubedljivo savladao Ejsberg, i u dobrom raspoloženju dočekuje ’plavce’. Trener domaćih nema problema sa povređenim igračima, a posebno ga raduje činjenica da je najbolji strelac ekipe Džošua Džon u odličnoj formi, postigao devet golova na poslednjih sedam mečeva.

“Mi jedva čekamo da meč počne. Ponosni smo što smo ovde, i naše prvo ’domaćinstvo’ će biti posebno. Mi smo mlada ekipa koja postoji deset godina. Polako se razvijamo i skupljamo iskustvo. Na njim ne bih previše trošio reči, prvaci su Evrope i prvi u Engleskoj, i sigurno su jedan od najboljih klubova na svetu. Ali, nećemo se predati, moramo da verujemo u sebe i da budemo hrabri“, konkretan je Kasper Hjulmand.

Danci zbog činjenice da njihov stadion ne ispunjava kriterijume UEFA rivale dočekuju u Kopenhagenu, ali njihov strateg dodaje da se njegovi momci osećaju kao kod kuće na ’Parken’ stadionu i da to neće predstavljati problem.

Ekipa Roberta Di Matea nastavlja u istom ritmu kao sa kraja prošle sezone. ’Plavci’ igraju odlično i prvi su u Premijerligi. Sve bolji i konstatniji Fernando Tores, i lucidni Huan Mata su minulog vikenda srušili ekipu Arsenala na ’Emirejtsu’ sa 2:1, i potvrdili odličnu formu svoje ekipe. Što se tiče kadrovskih pitanja, jedino je David Luiz pod znakom pitanja, iako je otputovao sa timom u Dansku , dok je Danijel Staridž već duže vreme van stroja. Zanimljivo je da ’plavci’ nisu dobili niti jedno od četiri gostovanja u grupi prošle godine, remizirali su sa Valensijom i Genkom, a poraženi su u Nemačkoj od Leverkuzena.

“Za nas je sutrašnji meč (utorak) najbitniji meč u grupi, posle remija sa Juventusom u prvom meču. Oni su odličan i čvrst tim, sa mladim trenerom koji se ne plaši da napadne, što je i pokazao protiv Šahtjor. Sa druge strane, mi znamo ko smo i šta smo, i idemo na pobedu, kao i u svakom meču“, iskren je Di Mateo.

Grupa F: Bajern u Belorusiji, Lil na "Mestalji"

U drugom kolu grupe F sastaju se pobednici i gubitnici. BATE Borisov je sve šokirao ubedljivom pobedom u Francuskoj, ali pravi ispit ga očekuje tek sada. U Belorusiju stiže vicešampiona Evrope, minhenski Bajern koji "melje" sve pred sobom u Bundesligi. U drugom meču Valensija, koja ove sezone igra po sistemu toplo-hladno želi bodove, a gost je Lil. Francuzi su takođe nepredvidljivi, ali su bliži lošem nego dobrom u ovom trenutku.

BATE Borisov – Bajern Minhen, "Dinamo stadion"

Trener Bavaraca, Jup Hajnkes, ističe da njegova ekipa, oslabljena izostankom povređenog Robena, nije favorit u na stadionu Dinamo u Minsku i da nikako ne sme da potceni BATE.

"Moramo da pristupimo utakmici veoma ozbiljno. Protivnici su u prednosti, s obzirom na domaći teren i fizičku spremu. Njihova sezona je u zamahu, dok mi imamo manje utakmica u nogama. Iznenađen sam načinom na koji su ostvarili pobedu protiv Lila. Siguran sam da nas očekuje težak meč.“

Hajnkes je iskoristio trenutak da istakne značaj Aleksandra Hleba u beloruskoj ekipi:

"Poštujem njegove sposobnosti, čini mi se da je pronašao formu iz dobrih dana u Štutgartu. Hleb je ključan za BATE".

Viktor Gončarenko, šef stručnog štaba beloruske ekipe, uveren je da njegovi igrači mogu do još jednog iznenađenja u grupnoj fazi:

"Nema pritiska. Već smo osvojili tri boda. Bajern ima devet uzastopnih pobeda, ali svaki niz se završava u jednom trenutku.“

Valensija – Lil, "Mestalja"

Maurisio Pelegrino mora da radi na samopouzdanju svojih igrača ukoliko želi rezultate bar približne prošlosezonskim. Valensija ima problema da se fokusira na pobedu, ali Argentinac je uporan u nastojanju da svoje igrače uveri da veruju i njihov sistem.

"Nedostaje nam nekoliko igrača, ali svi i dalje žele pobedu. Nije strašno ako ne uzmemo tri boda, biće vremena ako ne uspemo sad“ , rekao je trener "slepih miševa“, Maurisio Pelegrini.

On će u meč sa Lilom morati bez suspendovanog Ramija, kao i povređenih Matijea i Rikarda Košte, dok je Žoao Pereira i dalje pod znakom pitanja.

Posle neočekivanog poraza od BATE-a, samokritični su bili Rio Mavuba, kapiten Lila, a potom i trener Rudi Garsija.

"Gore nije moglo da počne. Sami smo krivi za neuspeh i moramo da ispravimo mnogo toga u igri“, izjavio je Mavuba.

"U narednim utakmicama nismo favoriti, biće jako teško. Radićemo na zadnjoj liniji, kao i realizaciji u napadu, to nas je koštalo u prvoj utakmici. Moramo da grizemo ukoliko želimo prolazak“, jasan je bio Garsija, čiji je tim bez pobede u prethodnih pet mečeva.

Grupa G: Luž čeka Barsu, Seltik u Moskvi

U prvom kolu grupe G nije bilo iznenađenja, Barselona je dobila svoj meč na “Kamp Nou” protiv moskovskog Spartaka dok su Seltik i Benfika odigrali bez golova. Barsa i dalje važi za apsolutnog favorite grupe dok će Spartak, Seltik i Benfika voditi tesnu borbu za drugo mesto koje vodi u nokaut fazu LŠ ali i za proleće u LE. U drugom kolu sastaju se Benfika – Barselona i Spartak Moskva – Seltik.

Benfika – Barselona, “Luž”

Benfika će pokušati da na svom stadionu sruši negativnu tradiciju staru 30 godina i pobedi Barselonu u utorak. Benfika je prethodnog vikenda uspela da pobedi Fereiru u gostima sa 2:1 dok je Barselona odigrala veoma težak meč protiv Sevilje i posle dva gola zaostatka uspela da preokrene rezultat i pobedi sa 3:2. Barselonu u nedelju 7. oktobra očekuje i prvi ligaški El klasiko na svom stadionu tako da će to sigurno malo uticati na igru Katalonaca.

“Presrećan sam zbog toga što sam pomogao ekipi da osvoji nova tri boda, Sevilja nas je baš namučila i iz te teške borbe smo mi izašli kao pobednici. Sada se okrećemo Ligi šampiona i utakmici sa Benfikom, i siguran da sam će nam opet biti teško. Za vikend nas čeka El klasiko ali ne smemo da se opustimo u meču sa Benfikom i moramo da idemo na sva tri boda”, rekao je David Vilja nakon meča sa Seviljom.

Barsa u Primeri za sada ima učinak od šest pobeda iz šest mečeva i svakako želi da nastavi sa ovim nizom. Sa druge strane Benfika na pet mečeva u ligi ima tri pobede i dva poraza i pokušaće da ostvari pozitivan rezultat protiv favorizovanih Katalonaca.

“Moraćemo mnogo da trčimo, Barselona će pokušati da kontroliše igru i mi ćemo morati da ih zaustavimo. Nažalost neće igrati Kardozo ali mislim da i dalje imamo šanse”, rekao je Žorž Žesus na konferenciji za novinare.

Za Benfiku sasvim sigurno neće nastupiti najbolji strelac ekipe Oskar Kardoso, dok će prvog špica najverovatnije igrati Rodrigo Lima. Sa druge strane Tijago će propustiti naredna dva meseca zbog povrede, dok se u ekipu verovatno vraćaju ključni igrači Inijesta, Pujol i Adrijano.

Spartak Moskva – Seltik, “Lužnjiki”

Spartak dočekuje Seltik u drugom kolu Lige šampiona i oba tima će pokušati da pobede kako bi se domogle nokaut faze i evropskog proleća. Moskovski tim je u prvom kolu umalo šokirao Barselonu na “Kamp Nou” pošto su posle Barsinih 1:0 uspeli da preokrenu rezultat i u jednom trenutku vodili sa 1:2, međutim Mesi i družina nisu dozvolili da se bilo kakvo iznenađenje desi i na kraju slavili sa 3:2.

Sa druge strane Seltik je odigrao 0:0 sa Benfikom na svom stadionu i sada želi da popravi svoj učinak protiv neugodnih Rusa. Spartak je uspeo da pobedi u samo jednoj od poslednjih 14 utakmica kod kuće, dok Seltik nije pobedio na strani u LŠ na poslednjih 26 mečeva. Tokom prethodnog vikenda Spartak je u gostima pobedio Amkar iz Perma i zauzima drugo mesto u Premijer ligi Rusije.

“Ovo je veoma bitan meč za nas, i nakon poraza od Barselone moramo da damo sve od sebe da pobedimo. Seltik je mlada ekipa sa par iskusnih igrača i tražiće svoju šansu protiv nas, sigurno će igrati agresivno. Čekaju nas teški i interesantni mečevi kako u Evropi tako i u domaćoj ligi i siguran sam da su svi spremni za ovaj težak period”, izjavio je Unai Emeri.

Seltik je u škotskoj Premijer ligi sa 2:0 savladao Madervil tokom vikenda, a igra i povratak na prvo mesto na tabeli zadovoljili su menadžera tima.

“Ovo je prva utakmica na strani u grupnoj fazi i svi smo veoma uzbuđeni. Želimo da damo sve od sebe kako bi pokušali da dobijemo tešku utakmicu koja nas čeka u Moskvi. Ipak, svesni smo toga da nismo favoriti u ovoj utakmici i ne osećamo nikavav pritisak pred ovaj meč”, rekao je Nil Lenon na konferenciji za novinare.

Bivši igrač Seltika Aiden MekGidi izjavio je da mu je jako čudno što igra protiv svog bivšeg kluba ali i da veruje da će biti jako interesantna utakmica.

Domaći tim na utakmici neće moći da računa na povređenog golmana Andrija Dikova, Romula, Velingtona i Sergeja Paršivljuka, dok će se štoper Sergej Persijakov vratiti u tim posle pozajmice u Rostovu. Dobre vesti za ekipu Seltika su povratak Gerija Hupera i Georgiosa Samarasa, dok će zbog povreda izostati Adam Mejtuz i Lasad Nuiui.

Grupa H: Junajted u Klužu, Galata čeka Bragu

U grupi H gledaćemo dva duela ekipa koje nikada nisu igrali međusobno. Rumunski CFR Kluž na svom terenu dočekuje veliki Mančester Junajted, koji želi da izbegne scenario "Bazel" od prošle sezone. Drugi meč igra se u Istanbulu, Galatasaraj je bio sjajan u Mančesteru, a da li je to bio samo dobar dan ili stvar velike motivacije, videćemo protiv portugalske Brage koja želi da se iskupi za debakl u prvom meču.

CFR Kluž – Mančester junajted, "Konstantin Radulesku"

U prvom kolu Mančester Junajted je savladao u neizvesnom meču Galatasaraj sa 1:0, dok je CFR Kluž iznenadio u Portugalu i pobedio Bragu sa 2:0.

Ekipa Aleksa Fergusona u poslednjem prvenstvenom meču neprijatno je iznenadila svoje navijače i na Old Trafordu izgubila od Totenhema sa 3:2. Međutim, ’crveni đavoli’ iako nikada nisu igrali sa CFR Klužom imaju odličan skor sa rumunskim ekipama, prošle sezone savladali su Ocelul sa 2:0. Na drugoj strani rumunski tim je u prošlom kolu zabeležio treću pobedu od kad učestvuje u Ligi šampiona i sa puno entuzijazma i optimizma dočekuje meč sa Englezima.

Menadžer Mančester Junajteda Aleks Ferguson je rekao da njegov tim respektuje protivnika ali da njegova ekipa ide u Rumuniju po novu pobedu.

"Igraćemo sa iskusnim timom protiv CFR Kluža. Oni su ozbiljna ekipa. Pobedili su Bazel u kvalifikacionom periodu. U prvom kolu su savladali Bragu u gostima. Sada misle da mogu da se kvalifikuju u sledeću fazu Lige šampiona. Mi nećemo puno kalkulisati sa velikom ozbiljnošću idemo u Rumuniju po novu pobedu", rekao je Ferguson.

Treba podsetiti da sem Ferdinanda i Evansa, menadžer Ser Aleks Ferguson trenutno nema nijednog štopera na raspolaganju, jer su van stroja Nemanja Vidić, Kris Smoling i Fil Džons.

Galatasaraj – Braga, "Ali Sami Jen"

Braga nikad nije izgubila na tlu Turske i ekipa Žozea Peseira želi da nastave sjajnu tradiciju. Galatasaraj je doživeo samo jedan poraz u poslednjih devet mečeva na svom terenu u evropskim takmičenjima. Turska ekipa u ovaj duel ulazi posle prvog poraza u prvenstvu, dok je Braga u portugalskoj ligi zabeležila novu pobedu.

Menadžer Galatasaraja Fatih Terim očekuje prvu pobedu u ovogodišnjoj Ligi šampiona.

"Igrali smo hrabro prvi meč protiv Junajteda. Mislim da nismo trebali da izgubimo. Ako budemo igrali u istom ritmu kao što smo igrali protiv Engleza pobedićemo Bragu", rekao je Terim.

Trener Brage Žoze Peseiro rekao je da se nada da će njegova ekipa samnjiti zaostatak koji su napravili posle poraza od CFR Kluža na svom terenu.

"Kluž nas je iznenadio u prvom kolu. Taj meč treba što pre zaboraviti i fokusirati se na Galatasaraj. Mi nikada nismo izgubili u Turskoj i takvu tradiciju treba da nastavimo. Lepo smo igrali u poslenjem ligaškom meču protiv Guimaraesa i mislim da sa takvom igrom možemo da savladamo i Turke", rekao je Peseiro.

Zbog lošeg starta ove sezone u Ligi šampiona oba kluba su u potrazi za prvim bodovima u ovoj grupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve