Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 24.09.2012.

20:01

Oskar je nova fudbalska zvezda

Nova fudbalska sezona širom Evrope startovala je pre malo više od mesec dana a već je dobila novu senzaciju u vidu brazilskog igrača Oskara.

Izvor: NS

Autor: NS

Default images

Fudbaler Čelsija, koji je u ekipu sa “Stamford bridža” stigao iz Internasionala u letnjem prelaznom roku za 32 miliona evra, na samom startu sezone je ekspresnim putem stigao do epiteta zvezde kluba.

U prvoj utakmici grupe E Lige šampiona protiv Juventusa postigao je svoja prva dva gola u dresu Čelsija i postao miljenik navijača.

21-godišnji Brazilac je svoju seniorsku karijeru započeo u ekipi Sao Paula 2008. godine, a u sezoni 2009/2010 je odigrao 11 mečeva ali nije postigao gol.

Nakon toga prelazi u Internasional za koji je na 36 utakmica postigao 11 golova i privukao pažnju na sebe.

Tokom 2011. godine ostavio je fantastičan utisak na prvenstvu Južne Amerike za igrače do 20 godina koje je Brazil osvojio. Nejmar i Lukas Moura bili su najbolji igrači finalnog turnira ali je Oskar bio u centru svih akcija brazilske reprezentacije u tom trenutku.

Kasnije je briljirao na Svetskom prvenstvu za mlade, gde je zajedno sa Mourom i Nejmarom promovisao Brazil, i u finalu protiv Portugala postigao het-trik, međutim najveći utisak ostavilo je to što je bio potpuni univerzalni igrač koji podjednako dobro igra i u odbrani i u napadu.

Protiv Juventusa postigao je dva fantastična pogotka i tako pokazao navijačima šta mogu da očekuju od njega.

Jači nego što izgleda on može vrlo lako da oduzme loptu protivnicima, da predribla protivničkog igrača bez problema, da podeli odličan pas, asistira napadačima i na kraju da postiže golove kao pravi vrhunski golgeteri.

„Poseduje ogroman talenat, fudbalsku inteligenciju, podjednako je dobar sa obe noge, on je univerzalni igrač sredine terena u pravom smislu te reči i zbog toga bi ga svaka ekipa poželela u svojim redovima“, reči su novinara Bi-Bi-Sija Tima Vikerija.

Novi brazilski "univerzalci" su rođeni

Brazil, koji je dugo godina bio prepoznatljiv po igranju u formaciji 4-2-4 i dominirao svetom zapao je u krizu univerzalnih igrača na sredini terena i počeo je dosta da zavisi od ofanzivnih bekova. Međutim i njih je trebao neko da „pokriva“ u igri.

Zatim je reprezentacija Brazila u formaciji 4-4-2 u svom timu imala Žilberta Silvu, igrača koji danas igra na poziciji na kojoj je započeo karijeru, na mestu štopera. Takođe u timu je i Kaka koji više predstavlja podršku napadačima nego igrača sredine terena. Bez obzira na to što su osvajali trofeje, Brazilci nisu uspevali da igraju na vrhunskom nivou kao nekada.

Jako loša igra „Karioka“ u poslednje dve godine razočaralo je mnoge fudbalske stručnjake, međutim sada postoji razlog za optimizam jer su se univerzalni igrači vratili u reprezentaciju.

Oskar i Romulo iz moskovskog Spartaka su jedni od njih.

„Ako je Oskar ofanzivni vezni igrač koji može da igra i defanzivno onda je Romulo suprotno od njega. Oskar je to dokazao na utakmici protiv Juventusa, a Romulo protiv Barselone. Oni predstavljaju pravo osveženje za Brazil na mestu univerzalnih igrača“, objašnjava Tim Vikeri.

Neki od najpoznatijih „univerzalaca“ u brazilskoj reprezentaciji u vreme dok je igrala u formaciji 4-2-4 bili su: Didi, Zito, Klodoaldo, Gerson, Falkao i Toninjo Kerezo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve