Nova vest
Fudbal

Subota, 22.09.2012.

10:50

Šta fali plaćanju rivala da pobedi?

Menadžer Svonsija Mikael Laudrup istakao je da ne vidi u problem u tome da timovi plaćaju rivale da pobede na nekim utakmicama ako od toga mogu da profitiraju.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Danac je naglasio da je u potpunosti protiv nameštanja mečeva, ali da veruje da taj termin treba mnogo bolje definisati.

„Ako Svonsi igra poslednju utakmicu protiv nekog tima i treći tim plati Svonsiju da pobedi na toj utakmici, ja zaista ne vidim ništa loše u tome“, rekao je Laudrup.

Prema pravilima Fudbalske asocijacije Engleske i Premijer lige zabranjeno je prihvatati novac za uticaj na ishod mečeva.

Scenario koji Laudrup pominje mogao bi da uključuje klub u zoni ispadanja, koji drugom klubu nudi bonus u slučaju da pobede jednog od njihovih najbližih rivala, u cilju opstanka kluba u tom takmičenju.

Laudrupu, koji je odigrao 104 utakmice i postigao 37 golova za golova, to pitanje je postavljeno na konferenciji za štampu pošto je igrao za Lacio i Juventus osamdesetih godina, jer je italijanski fudbal i dalje u centru pažnje zbog nameštanja mečeva poslednjih godina.

Čak 13 italijanskih klubova se nalazi pod istragom zbog nameštanja. Trener Juventusa Antonio Konte već je kažnjen desetomesečnom suspenzijom zbog toga što navodno nije prijavio nameštanje dva meča u sezoni 2010/11 kada je vodio Sijenu. Konte je negirao svoju umešanost i žalio se na tu kaznu.

48-godišnji Laudrup rekao je da bi igrači za koje je utvrđeno da su bili plaćeni da bi izgubili utakmicu trebalo da budu izbačeni iz gudbala, umesto suspenzije na neko određeno vreme.

Reći da sam protiv nameštanja mečeva je kao da kažem da je danas četvrtak, a to je očigledno. Najgori slučaj za koji sam ja čuo se desio u Italiji još pre mog dolaska tamo početkom osamdesetih godina, kada je neko potkupio trojicu ili četvoricu igrača u timu da bi izgubili taj meč. To znači da su ostali igrači igrači da bi pobedili“, rekao je Laudrup.

Ipak, Laudrup ističe da nema problema sa bonusom koji bi ponudili rivalski timovi.

To je samo bonus. Za mene, nameštanje mečeva je kada neko plati nekome da izgubi utakmicu. U Španiji, kada ostanu kolo ili dva do kraja, uvek smo pričali o kovertama. Ali, koverte su tu u slučaju pobede, i ne vidim ništa loše u tome. Mislim da bi trebalo da definišemo šta je tačno nameštanje mečeva jer postoji nekoliko nivoa“, naglasio je Laudrup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve