Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 20.09.2012.

20:56

LE: 2:2 na Meaci, sjajni Maribor!

Fudbaleri Intera iščupali su golom Nagatoma u nadoknadi vremena bod protiv Rubina, u prvom kolu grupe H Lige Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Posle remija u Humskoj sva četiri kluba u grupi H imaju po bod posle prve runde, u drugoj Partizan ide u Kazanj,a Inter u Baku.

Maribor je bez sumnje tim večeri, pošto je pregazio Panatinaikos 3:0, Genk je bio jednako ubedljiv protiv Videotona. Jedinu pobedu na strani izborio je Rosenborg u Beču, dok se Ironi Kirjat šmoni vraća iz Baskije a neočekivanim bodom.

Detalje sa utakmice jedinog srpskog predstavnika u grupama ove jeseni pratite na posebnom mestu, a ovde ćemo se koncentrisati na preostalih 11 mečeva.

Posle mečeva od 19 časova, u kojima je samo Jorgačević igrao od početka, a Basta ušao u nastavku, u večernjem terminu startovalo mnogo više srpskih igrača, ne samo zbog Partizana.

Dorćolac Dušan Matović je u startnoj postavi izraelskog prvaka Ironi Kirjat Šmone, Kruševljanin Nikola Mitrović igra od starta za Videoton, a Piroćanac Nikola Đurđić je standardan u Helsingborgu. Igraju i reprezentativci - Milan Biševac u Lionu, a Dušan Tadić u Tventeu.

Nagatomo spasao Nerazure

Na Meaci je Inter izašao sa prilično oslabljenim sastavom i to mu se umalo osvetilo. Rubin je dvaput vodio i praktično imao pobedu u rukama, ali na kraju nisu imali koncentracije i ostali su bez dva boda u nadoknadi.

Klub iz Tatarstana poveo je u 17. minutu, kada je Samir Handanović odbranio penal Natku (Džonatan srušio Karadeniza), ali je na loptu naleteo Aleksandar Rjazancev i zakucao je u mrežu. Rjazancev, koji očigledno uživa na velikoj sceni, jer je 2009. dao gol na Kamp Nou za pobedu Rubina 2:1, kasnije je pogodio i stativu.

Izjednačenje je stiglo posle sjajne akcije Interista u 38. minutu – Kasano je poslao odličan pâs Kambijasu, koji je pobegao jednom defanzivcu i centrirao, a “dalmatinski Runi”, 19.godišnji Marko Livaja, nadskočio je tri rivala za izjednačenje. Livaja je prethodno promašio iz slične prilike.

I u nastavku Rubin je pretio, a publika zviždala, zbog loše partije ekipe Andree Stramačonija. Četiri minuta pre kraja Rubin je opet poveo – igrač utakmice Roman Jeremenko poslao je loptu Hoseu Rondonu, a 13 miliona plaćeni Venecuelanac rutinski pogodio ugao.

Međutim, u nadoknadi vremena Dijego Milito, koji je ušao u drugom poluvremenu, centrirao je za Juta Nagatoma, a Japanac spasao nerazure.

Spor početak, uzbudljiv kraj

Večernji mečevi počeli su sporo, na početku oba poluvremena dugo se čekalo na golove, ali je u finišu bilo vrlo uzbudljivo.

U grupi G ranu oprednost stekao je Rasing Genk, koji je rutinski savladao Videoton 3:0, postižući golove u pravim trenucima, na pola prvog dela i na ulasku u finiš. Drugi meč te grupe na Alvaladeu nije doneo golove, ali jeste jedini crveni karton u večernjem terminu, pokazan Šandau početkom drugog poluvremena.

Finalista Lige Evrope iz prošlog maja nije uspeo da dođe do pobede na startu ovog izdanja takmičenja. Ironi Kirjat Šmona, šokantni šampion Izraela, poveo je zahvaljujući golu Lasla Lenčea posle četvrt sata igre, a najagilniji na terenu Susaeta izjednačio je pred istek prvog dela. U drugom meču grupe I Lion se mučio da probije otpor Sparte, a onda postigao dva gola u manje od dvesta seknudi. 20-godišnji Ladislav Krejči ušao je u igru 20 minuta pred kraj, a nekoliko minuta kasnije smanjio.

Heroji večeri bili su “ljubičasti” iz Ljudskog vrta. Odbranu Panatinaikosa probio je mladi slovenački reprezentativac Robert Berić, a pobedu je zapečatio Tetovac Agim Ibraimi posle jednog sata igre. Na kraju je kapitenu Markosu Tavaresu ostalo samo da potvrdi trijumf sa bele tačke i lansira maribor na čelo grupe J. U drugom meču nekadašnji osvajači evrotrofeja Totenhem i Lacio nisu uspeli da postignu gol. Spursi, koji su prošle godine pod Harijem Rednapom u ligu Evrope slali rezerve i juniore, ovog puta izašli su na teren u najjačem sastavu, ali im ni to nije bilo dovoljno.

Slično će se osećati i u Leverkuzenu, jer ni pored 90 minuta pritiska Bajer nije uspeo da probije odbranu Metalista iz Harkova, koji nosi bod u Ukrajinu. U drugom meču grupe K Rosenborg je izborio jedinu večernju pobedu na strani, posle vrlo dobre partije u Beču. Veliko pojačanje Rosenborga Tarik Eljunusi doneo je norveškom klubu prednost. Posle kornera u 60. minutu povisio je kapiten Mikael Dorsin, pre nego što je kacer uspeo da vrati neizvesnost. Zatim je zablistao i drugi Šveđanin u dresu RBK – Danijel Erlund odbranio je penal Deniju Alaru i obezbedio pobedu za tim iz Trondhajma.

U grupi L Levante je rutinski stigao do minimalne pobede golom Huanfrana u finišu prvog poluvremena i nije dozvolio igračima švedskog šampiona da iskoriste raspucanog Nikolu Đurđića. Meč u Enshedeu bio je još naelektrisaniji od onog u Humskoj, nekoliko puta izgledalo je da će izbiti tuča, a Tvente nije uspeo da sačuva prednost od 2:0.

Grupa G:
Rasing Genk – Videoton 3:0
Fosen 22, Bufel 78, De Kuler 91
Sporting – Bazel 0:0

Grupa H:
Inter – Rubin 2:2
Livaja 38, Nagatomo 92 - Rjazancev 17, Rondon 84
Partizan – Neftči 0:0

Grupa I:
Atletik Bilbao – Ironi Kirjat Šmona 1:1
Susaeta 40 - Lenče 14
Lion – Sparta Prag 2:1
Gomis 58, Lopes 61 - Krejcl 76

Grupa J:
Maribor – Panatinaikos 3:0
Berić 25, Ibraimi 63, Tavares 88p
Totenhem – Lacio 0:0

Grupa K:
Bajer Leverkuzen – Metalist Harkov 0:0
Rapid Beč – Rosenborg 1:2
Kacer 64 - El Junusi 17, Dorsin 60

Grupa L:
Tvente – Hanover 96 2:2
Jansen 7, Čadli 54 - Sobjeh 66, Fisherhof 73ag
Levante – Helsingborg 1:0
Huanfran 40

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve