Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 13.09.2012.

19:32

Otkud Sporting među 23 kažnjena?

Odluka UEFA da suspenduje nagrade za 23 kluba, koja nisu izmirila dugovanja do 30. juna, izazvala je pomešane reakcije u Portugalu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sporting iz Lisabona jedini je klub iz te zemlje na spisku kažnjenih.

Iako na spisku prednjače klubovi sa Balkana (10 iz bivše SFRJ, još šest iz ostalih balkanskih zemalja) na spisku su i neka od velikih evropskih imena, kao madridski Atletiko, ali i dva odnedavno bogata kluba – Malaga i Rubin Kazanj.

Reakcije iz Lisabona bile su neobično šarolike.

Sporting sve račune plaća na vreme, nikome ništa ne dugujemo”, rekao je u prvoj reakciji predsednik Luiš Godinjo Lopeš. Samo četiri sata kasnije potpredsednik fiskalno disciplinskog veća kluba Žoze Marija Rikijardi otkrio je kako stoje stvari:

Dug Sportinga je blizu milion evra. Učinićemo sve da ga isplatimo što pre. Žao nam je samo zbog toga što je UEFA javno obznanila listu dužnika iako imamo vremena do 14. oktobra da raščistimo dugove”.

Sporting, koji je svetskom fudbalu dao neke od najskupljih igrača u istoriji, kakvi su Kristijano Ronaldo i Figo, prošle godine je izgubio neverovatnu sumu od 45,947.000 evra, što je porast minusa od 4,4 posto u odnosu na prethodnu sezonu (43,991.000).

I tu nije kraj njihovih problema – Krivični sud u Lisabonu osudio je bivšeg reprezentativca Žoaa Pinta i biznismena Žozea Veigu za pranje novca, a još dva bivša člana uprave za saučesništvo u utaji poreza. Svaki od njih morao je da plati po 169.629 evra, uz dugogodišnje uslovne kazne.

Osuđeni zbog transfera kojim je Žoao Pinto stigao iz najvećeg rivala Benfike u leto 2000. Pinto je po tadašnjem pisanju portugalskih medija imao godišnju platu od oko 1,25 miliona evra, ali je tokom ugovora dobio i dodatnih 4,2 miliona evra preko britanske kompanije Gudstoun, na koje nije plaćen porez.

Među 23 kluba, koja do izmirenja dugova neće dobiti bonuse za evrokupove, nalaze se Vojvodina i Partizan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve