Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 13.09.2012.

15:26

Bundesliga i Merkel za integraciju

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržala je akciju “Idi svojim putem”, koju sprovode zajednički klubovi Bundeslige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Cilj akcije je integracija i više tolerancije u nemačkom društvu.

U akciji učestvuje svih 18 prvoligaških klubova, koji će tokom vikenda na terene izaći sa dresovima na kojima standardne reklame zamenjuje parola “Idi svojim putem”, što je druga takva akcija u istoriji. Svi klubovi složili su se da ostanu bez oko tri posto godišnjih prihoda da bi podržali akciju, odnosno oko 3,6 miliona evra.

Teško je naći jačeg sportskog, a posebno fudbalskog partnera od Bundeslige”, rekla je Merkelova.

Bundesliga ima povlašćenu poziciju, i zbog toga je još veća obaveza da vratimo nešto društvu kroz ovakve akcije”, izjavio je Rajnhard Raubal, predsednik Udruženja bundesligaša.

Da bi akcija bila moguća, morali su da se uključe sponzori i klubovi – svi klubovi odrekli su se 1/34 svojih prihoda od reklama, dok su se sponzori saglasili sa tim da na nedelju dana nestanu sa dresova.

Bitno jeda svi shvate da fudbaleri nisu samo multimilioneri u šortsićima. To su ljudi koji dobro razumeju svoju društvenu odgovornost”, kaže Raubal.

Gotovo deset posto stanovništva Nemačke čine gastarbajteri i njihovi potomci, čije doseljavanje je počelo sredinom šezdesetih.

Njihova integracija tekla je dobro u početku, ali se u međuvremenu to promenilo, pa su sve češće getoizirani, a sve je više netolerancije između različitih zajednica, za šta su krivci nesumnjivo na obe strane.

Angela Merkel je pretprošle godine ocenila da je integracija ultimativno nesupešna, što je dodatno podgrejalo atmosferu.

Čak je i reprezentacija trpela velike kritike, a mnogi su nedostatak nacionalnih osećanja oličen u nepevanju himne, okrivili za neuspeh na Evropskom prvenstvu.

Prvi put Bundesliga je sličnu akciju sprovela 1992, kada su svi klubovi nosili majice sa natpisom “moj prijatelj je stranac”, posle jednog napada na imigrante u Rostoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve