Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.09.2012.

20:06

Rapsodija Srbije, 6:1 protiv Velsa!

Reprezentacija Srbije deklasirala je Vels sa 6:1 (3:1) u Novom Sadu i ostvarila prvu pobedu u kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

U najboljoj partiji u poslednje tri godine golove je postiglo šest igrača, a Kolarov, Tošić, Đuričić, Tadić, Ivanović i Sulejmani bili su strelci levom nogom.

Ovom pobedom, prvom Siniše Mihajloviću kao selektora, Srbija ima četiri boda u Grupi A. Pošto su Belgija i Hrvatska remizirali u Briselu, tri selekcije su izjednačene na deobi prvog mesta.

U druga dva meča grupe A, Belgija i Hrvatska su igrali 1:1 u Briselu, dok Makedonija igra sa Škotskom u Glazgovu. Meč na stadionu "Karađorđe" pratilo je oko 11.000 navijača, među kojima je i oko 350 Velšana. Himnu Srbije izveo je operski pevač Oliver Njego.

Za razliku od meča u Glazgovu, selektor Siniša Mihajlović je napravio tri izmene, umesto Ninkovića, Mijailovića i Lazovića, starter su bili Ljubomir Fejsa, Dušan Tadić i Lazar Marković.

Prvih pet minuta na "Karađorđu" nije bilo uzbuđenja, ali su Velšani bili konkretniji i nekoliko puta prošli golu Stojkovića. Ganter je pretio sa distance, Vilijams posle kornera, ali bez rezultata.

U tom periodu napadi Srbije kretali su od poslednje linije, ali vezni red nije uspevao da probije liniju gostiju. U devetom minutu naš tim je prvi put krenuo brže u napadu, Marković je proigrao Tošičća u kaznenom, ali je izboren samo korner.

Nekoliko minuta kasnije zapretili su i "Orlovi". Brzonogi Marković je iznudio faul na ivici kaznenog prostora sa leve strane, posle centrašuta Tošića najbolje je skočio Nastasić, ali je njegov šut glavom pogodio Đuričića. A onda je usledila goleada u Novom Sadu.

Blagi pritisak doneo je prednost Srbiji u 15. minutu. Naš tim je dobio novi slobodan udarac, ovaj put na 20ak metara sa desne strane. Sjajno je šutirao Aleksandar Kolarov koji je preko živog zida loptu poslao u mrežu Majhila za 1:0.

Vrlo brzo "Orlovi" su ponovo zapretili, ali je šut Ignjovskog sa distance završio pored stative. U drugom duelu u našoj grupi u Briselu Hrvatska je povela protiv Belgije golom Ivana Perišića.

Već u 24. minutu Srbija je vodila 2:0. Ponovo je ključni čovek bio Kolarov koji je posle duplog pasa sa Tadićem ušao u kazneni prostor, njegov udarac je izblokiran, ali je bio uporan, sačuvao loptu pored dva rivala, šutirao iz mrtvog ugla, a lopta se od stativu i Majhila odbila na peterac do usamljenog Zorana Tošića koji je u padu ubacio u gol.

Naš tim je nastavio u istom tempu, da bi nekoliko minuta kasnije i Tadić bio u šansi. Posle kornera sa desne strane lopta se odbila do sjajnog igrača Tventea koji je šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je njegov udarac izblokiran ispred gola.

Ipak, u 30. minutu Vels se vratio u igru. Gosti su dobili slobodan udarac na 25 metara, a sjajno ga je izveo Geret Bejl koji je preko živog zida pogodio uz levu stativu, dok je Stojković u raskoraku uspeo samo pogledom da isprati loptu.

Novosadska publika je odmah reagovala zvižducima na račun Stojkovića, skandirajući rezervnom golmanu Željku Brkiću, inače bivšem fudbaleru Vojvodine.

Gol Velsa nije poremetio igru "Orlova". Naš tim je nastavio u svom ritmu, da bi pet minuta pre poluvremena vratio prednost od dva gola. Dugu loptu Kolarova na levoj strani smirio je sjajni Tadić koji je odmah proigrao Filipa Đuričića, ovaj je ušao u kazneni prostor, izdržao duel sa Metjuzom i iskosa sa leve strane zakucao loptu u mrežu. Đuričić je postigao prvi gol u reprezentativnom dresu.

U međuvremenu postignut je gol i na trećem meču u grupi A, Makedonija je preko Nikolčea Novekog povela protiv Škotske u Glazgovu.

U finišu poluvremena u Novom Sadu tempo igre je opao, a većina navijača na "Karađorđu" skandirala je predsedniku Fudbalskog saveza Srbije Tomislavu Karadžiću sa "Tole lopove".

U finišu prvog poluvremena u Briselu, Belgija je izjednačila preko Giljoma Žilea, a u tom momentu počelo je drugo poluvreme u Novom Sadu. Kris Kolmen je napravio dvostruku izmenu na poluvremenu, ali to nije mnogo uticalo na situaciju na terenu.

Srbija je krenula ofantivno, a Marković je iznudio novi slobodan udarac. Skoro sa iste pozicije iz koje je postigao gol ponovo je šutirao Kolarov, ali je ovaj put pogodio živi zid.

Srbija je nastavila da pritišće odbranu Velsa, naši brzi igrači su pravili mnogo problema gostima koji su nekoliko puta panično reagovali, ali su u 55. minutu ipak kapitulirali, četvrti put.

Ovaj put po desnoj strani je probio Branislav Ivanović, ušao u kazneni prostor i na desetak metara proigrao usamljenog Dušana Tadića koji je sjajnu partiju u Novom Sadu kruniosao golom za 4:1.

Sjajna igra Srbije, definitivno najbolja pod vođstvo Mihajlovića i jedna od najboljih predstava još od pobede nad Rumunijom 5:0 u kvalifikacijama za SP 2012. "Orlovi" su nastavili da dominiraju na terenu, lako su gušili igru rivala, a maksimalno koristili svaki slobodan prostor terena.

Tako je u 66. minutu umalo bilo 5:1. Đuričić je dobro prošao po desnoj strani, posle driblinga vratio loptu do Tošića čiji je udarac ipak izblokiran. Pet minuta kasnije Mihajlović je napravio prvu izmenu, umesto strelca Tošića u igru je ušao Miralem Sulejmani koji se tek pre nekoliko nedelja vratio na teren.

Sledeći dobar napad Srbija je imala u 76. minutu, Marković je zapretio sa 20ak metara, ali je njegov dobar udarac zaustavio oprezni Majhil. Ali, nekoliko minuta kasnije Srbija je povela 5:1.

Posle izgubljene lopte Nastasića u kaznenom Velsa, gosti su loše izneli loptu, stigla je do Biševca koji je izblokiran, ali je pala pravo ispred Branislava Ivanovića koji je levom nogom sa 18 metara poslao po zemlji uz desnu stativu.

Odmah posle gola Mihajlović je napravio još dve izmene, Dejan Lekić je zamenio Đuričića, a Srđa Mijailovića je ušao umesto Ignjovskog. To nije bilo sve od Srbije. Tačko na briljantnu partiju u Novom Sadu stavio je Sulejmani koji je zahvaljujući odbitku od noge rivala savladao Mahjila sa 20-ak metara za 6:1!

Sledeći meč Srbija igra protiv Belgije 12. oktobra u Beogradu, a četiri dana kasnije gostuje Makedoniji u Skoplju.

Kvalifikacije za SP 2014, grupa A:
Srbija – Vels 6:1 (3:1)
Kolarov 15, Tošić 24, Đuričić 39, Tadić 55, Ivanović 80, Sulejmani 90 – Bejl 30

Srbija: Stojković – Kolarov, Nastasić, Biševac, Ivanović - Fejsa, Ignjovski (Mijailović 84'), Tadić, Tošić (Sulejmani 70') – Marković, Đuričić (Lekić 80')

Vels: Majhil – Ganter, Blejk, Vilijams, Metjuz (Rikets') – Edvards (Vonan 46'), Alen (King 71'), Remzi, Bejl – Morison, Čurč

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

382 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve