Nova vest
Fudbal

Utorak, 21.08.2012.

19:05

Adebajor konačno u Totenhemu

Togoanac Emanuel Adebajor potpisao je ugovor sa Totenhemom i nastupaće u predstojećem periodu za ekipu iz severnog Londona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Adebajor je za Spurse igrao i prošle godine na pozajmici iz Mančester Sitija, a njegov transfer koštao je samo 5 miliona funti.

Adebajor je prošle sezone bio odličan u Premijer ligi, sa 17 golova i 11 asistencija, a pregovori oko njegovog prelaska na Vajt Hart Lejn trajali su celog leta.

Ponikao u Mecu, gde je stigao sa 15 godina, Adebajor je poznat na tržištu postao posle odličnih nastupa za Monako. Posle svađe sa čelnicima kluba iz Kneževine preselio se januara 2006. za samo 4 miliona funti u Arsenal i već u prvoj godini pokazao ogroman potencijal, posebno briljantnom partijom protiv Mančester Junajteda, kada je najpre iznudio penal, a zatim postigao pobednički gol u velikom derbiju.

Sledeća sezona bila je još bolja, a Togoanac je završio sa 30 datih golova, ali će ubrzo početi sukobi sa Arsenom Vengerom, pa je u leto 2009. prodat Mančester Sitiju za sumu procenjenu na 25 miliona funti. Ipak, posle jedne i po neuspešne sezone postalo je jasno da nema mesta na Itihadu, pa su usledile pozajmice najpre u Real, pa u Totenhem.

Prošle sezone je u Spursima bio odličan, postigao 18 golova, uz 12 asistencija, a u dobrom delu sezone sa Garetom Bejlom predstavljao osovinu tima koji se bori za mesto u Ligi šampiona. Iako sticajem oklonosti (Čelsijeva titula) nisu do nje stigli, očekivalo se da Adebajor brzo bude otkupljen.

Međutim, kao i obično sa Sitijevim preplaćenim igračima, problem je bio u tome što londonski klub ne može da igraču iz Togoa garantuje ni sličan iznos plate, pa su se pregovori oko plate otegli tokom celog leta, čak i posle prvog kola Premijer lige.

Siti je odavno prihvatio da uzme simbolično obeštećenje za vrhunskog napadača, koji je godinama važio za problematičnu osobu, ali se čini da je u Totenhemu našao idealnu sredinu – nikada na terenu nije izgledao toliko fokusirano i posvećeno kao u poslednjih godinu dana.

Totenhem je na startu poražen u Njukaslu 2:1, a problem trenera Andrea Vilas Boaša je što je jedini pravi napadač kojeg je imao na raspolaganju Džermejn Defo.

Za Siti je odlazak Adebajora još jedan korak na putu ka svođenju klupskog budžeta u razumljive okvire, zbog čega je još prošlog meseca pristao da ga proda za prilično malu sumu novca.

Kada je nova uprava preuzela Siti krajem leta 2008. zatekla je slabašnu ekipu, koju je potpuno promenila za četiri sezone. Međutim, da bi ubedili kvalitetne igrače da se presele na Etihad, čelnici plavog mančesterskog kluba morali su i da plaćaju ogromne odštete (odavno prebacili Čelsijev učinak u devet godina Abramovičeve ere), ali i da igračima daju neverovatno velike plate, znatno iznad onih koje su isplaćivali rivali.

Zbog toga je sada, kada se plan UEFA o finansijskom fer pleju sasvim približio (start zakazan za sledeće leto) klub suočen sa velikim problemom, jer igrači ne žele da pređu u drugi klub da b igrali za manju platu. Šampion Engleske bi mogao da zapadne u velike teškoće, jer ni u snu ne može da prihode dovede do nivoa koji bi pokrili astronomske rashode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve