Nova vest
Fudbal

Subota, 19.05.2012.

20:23

Drogba doneo Čelsiju Ligu šampiona!

Fudbaleri Čelsija osvojili su Ligu šampiona prvi put u istoriji kluba pošto su u finalu u Minhenu pobedili Bajern sa 4-3 posle boljeg izvođenja penala.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Heroj pobede ’plavaca’ je Didije Drogba koji je prvo izjednačio u samom finišu regularnog toka, a onda je i pogodio odlučujući penal za titulu.

Prethodno je Mata prvi promašio penal, a na drugoj strani neprecizni su bili Olić i Švajnštajger.

Bajern je dominirao tokom 120 minuta na svojoj Alianc areni, ali je i pored brojnih promašaja bio nadomak petog najvradnijeg trofeja u istoriji kluba nakon pogotka Milera u 83. minutu. Međutim, samo pet minuta kasnije Drogba je doneo Čelsiju produžetke, a nakon toga je i rešio meč pogodivši penal u petoj seriji.

Osim Drogbe heroj pobede Čelsija je i Peter Čeh koji osim što je skinuo penal Oliću, u prvom produžetku je dobranio udarac sa bele tačke i Arjenu Robenu.

Bajern je bio favorit u finalu, ne samo zbog činjenice da igra na svom stadionu. Nemački gigant ima mnogo veće evropsko iskustvo, a i gosti iz Londona će biti znatno oslabljeni neigranjem Terija, Ivanovića, Meireleša i Ramireša.

Utakmica je počela oštrim startom Ešlija Kola na Gomesu i žutim kartonom Švajnštajgera kji je rukom prekinuo kontru Čelsija. Upravo je Švajnštajger u četvrtom minutu imao prvu priliku, ali njegov pokšaj sa ivice kaznenog prostora je izblokiran. Minut kasnije šutirao je i Toni Kros pored gola.

Bajern je prema očekivanjima imao veliku inicijativu, dok su se Englezi slično kao i protiv Barselone, odlučili da čekaju priliku iz kontra napada. Mario Gomes je prvi put zapretio Čehu u 13. minutu, posle cantaršuta sa leve strane pokušao je glavom ali za malo pored gola.

Napadi Bajerna bivali su sve opasniji što je meč više odmicao, u 21. minutu Roben je nakon odličnog solo prodora naterao Čeha da špagom brani, a Čelsi je u tim trenucima bio u potpuno podređenom položaju.

Veliku šansu tim Jupa Hajnkesa imao je u 36. minutu. Tomas Miler bio je u idealnoj situaciji u srcu šesnaesterca, zahvatio je loptu volej udarce, ali je ona otišla za malo pored gola. Međutim, dva minuta kasnije uzvratio je Čelsi u jednom od retkih napada. Posle akcije Drogbe i Mate, Kalu je šutirao u sam ugao, ali je Nojer bio odlično postavljen.

Iako u 39. minutu Bajern nije uputio udarac na gol imao je najbolju priliku za vođstvo. Riberi je loptu zahvatio cevanicom, ona se odbila do Gomesa koji je bio u idealnoj situaciji, ali je očajnim prvim kontaktom dozvolio odbrani Čelsija da reaguje. Ove sezone fantastični napadač Bavaraca novu idealnu priliku imao je u 43. minutu ali je veoma loše šutirao i prebacio je gol.

Ipak, na poluvremenu je ostalo 0:0, rezultat kojim je Čelsi bio mnogo zadovoljniji.

Početak drugog poluvremena nije doneo ništa novo. Bajern je nastavio da vrši ozbiljan pritisak, u 47. minutu Kole je u poslednjem trenutku intervenisao ispred Robena, a u 54. minutu nemački vicešampion je i postigao gol, meutim on je opravdano poništen zbog ofsajda. Ešli Kol je svoj tim spasao i u 59. minutu. Ponovo je Roben imao priliku, ali požrtvovani levi bek Čelsija odlično je uklizao i ostalo je 0:0.

Nastavio je Bajern da pritiska, ali mreža Čeha je bila začarana za njih. Fantastični Kol intervenisao je i u 70. minutu. Roben je proigrao Krosa, ali udarac mladog fudbalera Bajerna zaustavio je Kol. Čelsi je imao retke izlete na polovinu Bajerna, u 73. minutu Drogba je otresao Timoščuka na levoj strani, lukavo je pokušao da pošalje loptu na drugu stativu ali u poslednjem trenutku ispred Mate intervenisao je Kontento.

Nepisano fudbalsko pravilo da se promašaji uvek kažnjavaju kao da je visilo nad Alianc arenom, ali Čelsi je premalo uradio da bi kaznio Bavarce. Domaći sastav nastavio je sa velikim pritiskom i napokon je došao do vođstva u 83. minutu. Gol je postigao Tomas Miler i to posle dva promašaja. Miler je prvo šansu imao u 79. minutu, ali je loše šutirao, zatim je pokušao i u 82. ali do gola je stigao minut kasnije.

Reprezentativac Nemačke sačekao je na drugoj stativi centaršut upućen sa leve strane od Švajnštajgera i glavom je zakucao loptu u zemlju, a onda se od prečke odbila u mrežu Čeha.

Čelsi je odmah krenuo znatno ofanzivnije, Di Mateo je ubacio Toresa, i posle prvog korenra na utakmici u 89. minutu Englezi su izjednačili. Mata je sa desne strane centrirao, Drogba je poslao glavom loptu snažno pod prečku, a Noje nije uspeo da je zaustavi.

Do kraja meča uzdrmani Bajern mogao je čak da primi još jedan gol, ali Nojer je uspeo da se odbrani u 92. minutu, a dva minuta kasnije Drogba je očajno izveo prekid iz sasvim solidne pozicije.

Čelsi je u produžetke ušao sa psihološkom prednošću, a u 94. minutu dobio je dodatnu injekciju samopouzdanja. Didije Drogba napravio je veliku glupost, potpuno bespotrebno oborio je Riberija u šesnaestercu, ali Peter Čeh je čitao Robena i odbranio je udarac sa 11 metara.

Do kraja prvog produžetka nije bilo više uzbuđenja, a u 108. minutu Bajern je imao novu veliku šansu. Rezervista Olić dobio je odličnu loptu na levoj strani, Van Bujten je bio sam ispred praznog gola, ali hrvatski reprezentativac uputio je nešto između dodavanja i udarca i prilika je propala.

To je međutim bilo sve u produžecima, u nastavku su obe ekipe igrale opreznije i posle dva sata fudbala u Minhenu pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

Prvi je loptu uzeo kapiten Bajerna Filip Lam i uz malo sreće pogodio je iako je Čeh zakačio loptu. Prvi Čelsijev izvođač bio je Huan Mata, loše je šutirao i Nojer je bez većih problema odbranio. Na 2-0 ili 3-1 povećao je Gomes, iako je Čeh ponovo ’čitao’ gde će šutirati.

Luiz je smanjio, a onda je loptu uzeo Nojer na iznenađenje svih na stadionu i pogodio je iako je Čeh ponovo pogodio stranu. Veoma sigurasn bio je Frenk Lampard, a četvrti izvođač kod Bavaraca bio je Ivica Olić. Ponovo je golman Čelsija pročitao protivnika, ali ovoga puta je i odbranio i tako dao priliku Ešliju Kolu da izjednači. Levi bek Engleske savršeno je šutirao u ugao pa Nojer nije imao šanse iako je pročitao stranu.

Švajnštajger je bio peti izvođač kod Bajerna, zastao je za trenutak i pogodio stativu, a kao da je bilo suđeno da utakmicu odluči Didije Drogba. Napadač iz Obale Slonovače poslao je Nojera u pogrešnu stranu i tako doneo prvi trofej Lige šampiona Čelsiju ali i gradu Londonu.

Bajern:
Nojer, Boateng, Lam, Kontento, Timoščuk, Kros, Miler, Švajnštajger, Riberi, Roben, Gomes
Čelsi: Čeh, Bosingva, Kol, Luiz, Kejhil, Bertrand, Lampard, Mikel, Mata, Drogba, Kalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

334 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve