Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.05.2012.

14:16

Fridrih: Smirite navijače, ili...

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hans-Peter Fridrih poslao je oštro upozorenje klubovima da drže navijače pod kontrolom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Povod za reakciju bio je skandal u plej of utakmici za prvu Bundesligu Fortuna – Herta, koju su navijači u Diseldorfu prekinuli utrčavanjem na teren.

Fortuna je na kraju izborila povratak u najviši rang posle 16 godina, ali je slika sa terena obišla svet. Fridrih, koji u vladi Angele Merkel vodi računa i o sportu, najavio je oštre mere protiv klubova koji ne ispune zahtev.

Sva 54 profesionalna kluba u Nemačkoj moraju da jasno poruče navijačima da se propisi ne mogu kršiti. Moraju jasno da im poruče da pirotehnici nema mesta na stadionu. I još jasnije – da će sve privilegije koje njihovi Ultrasi imaju biti momentalno ukinute, ukoliko oni na tribini ne mogu da sprovedu red i mir”, rekao je Fridrih za lokalne medije u Severnoj Rajni – Vestfaliji, pokrajini u kojoj se incident dogodio.

Fortuna je, posle pobede u Berlinu 2:1, igrala sa Hertom nerešeno 2:2 i izborila povratak u elitni rang priv put posle 1996. Međutim, u finišu meča navijači su, ubeđeni da je sudija umesto jednog prekida označio kraj meča, uleteli u teren, pa je utakmica prekinuta na pola sata, da se teren očisti.

Sudija je u toj situaciji bio prinuđen da igrače pošalje u svlačionicu. Uletanje se ponovilo kada je kraj zaista i označen. Meč je nekoliko puta prekidan zbog ubacivanja baklji u teren.

Fudbalski savez Nemačke pokrenuo je istragu o ovim incidentima, a Herta je zatražila ponavljanje utakmice.

Do početka sledeće sezone svi profesionalni klubovi moraju da usvoje ova pravila”, zaključio je Fridrih.

Nemačka ima konstantne probleme sa huliganima, posebno u rizičnim utakmicama klubova sa suprotnih strana političkog spektra, kao kada ekstremno levičarski Sankt Pauli igra sa nekim od klubova iz bivše DDR, čije najvatrenije pristalice su po pravilu naklonjene ekstremnoj desnici.

To je mračna strana inače sjajne fudbalske priče u zemlji, koja je uspela da potpuno podigne posustali fudbal, pa osim fantastične reprezentacije sada ima i kvalitetne klubove, izuzetno uzbudljivu ligu i daleko najveći broj gledalaca na tribinama.

Nemački huligani biće pod žestokom prismotrom tokom sledeća dva meseca, kada njihova selekcija u Ukrajini i Poljskoj nastupa na šampionatu Evrope. Kada su se Nemci i Poljaci sreli na dva turnira u poslednjih nekoliko godina (SP 2006. i EP 2008. godine) dolazilo je do velikih nereda u Nemačkoj i Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve