Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 14.05.2012.

12:15

Orlovi: Krune za Kolarova, Subotića

Proteklog vikenda slavilo se u celoj fudbalskoj Evropi, a razloga za zadovoljstvo imali su i mnogi srpski internacionalci.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Najsrećniji je svakako bio Aleksandar Kolarov koji je osvojio Premijer ligu sa Mančester stijem, dok je do titule u Češkoj stigao Miloš Bosančić sa Slovanom iz Libereca.

Neven Subotić je sa Borusijom osvojio i Kup i tako stigao do “duple krune“. Ivan Obradović je u poslednjem kolu Primere izborio osptanak sa Saragosom, dok je Dušan Basta sa Udinezeom stigao do mesta u Ligi šampiona.

Engleska

Fantastična sezona u Premijer ligi imala je fantastičan kraj. Mančester siti je sa dva gola u sudijskoj nadoknadi vremena osvojio titulu kojoj se radiovao i Aleksndar Kolarov, iako je meč sa KPR-om presedeo na klupi.

U nedelju nisu igrali ni vezni igrači srpske reprezentacije Radosav Petrović i Nenad Milijaš čiji su se Blekburn i Vulverhempton oprostili porazima.

Na terenu je bio samo Branislav Ivanović koji je sa Čelsijem savladao upravo Roverse 2:1, u poslednjoj proveri pred finale Lige šampiona 19. maja u Minhenu.

Italija

Okončana je sezona i u Italiji gde je titulu posle devet godina osvojio Juventus. Trofeju se na nekin način radovao i Miloš Krasić, mada je poslednje minute za “staru damu“ odigrao još u januaru.

Udineze je rutinski potvrdio treće mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona, a Dušan Basta odigrao je ceo meč. Inter je bez Dejana Stankovića poražen u Rimu poražen 3:1 i ostao bez mesta u Evropi sledeće sezone.

Do Lige Evrope stigao je Napoli sa 2:1 protiv Sijene na čijem golu nije bilo Željka Brkića. On je meč presedeo na klupi za rezerve.

Opstanak je izborila Đenoa sa 2:0 protiv Palerma, a Boško Janković igrao je do 71. minuta.

Španija

Zanimljivo je bilo i u finišu Primere gde je dramatično bilo u borbi za opstanak. Saragosa je sa 2:0 kod Hetafea ostala u elitnom društvu, a Ivan Obradović bio je na klupi u ključnom trijumfu.

Osasuna je u poslednjem kolu i pored 4:2 u Santanderu ostala bez mesta u Ligi Evrope, ali ni jedan gol nije postigao Dejan Lekić koji je igrao od 68. minuta.

Nemačka

Nakon odbrane “salatare“ u Bundesligi Neven Subotić je sa Borusijom Dortmund osvojio i Kup Nemačke i to na spektakularan način, sa 5:2 protiv najvećeg rivala Bajerna iz Minhena. Srpski reprezentativac odigrao je svih 90 minuta u Berlinu.

Rusija

U Rusiji je poslednje kolo odlučivalo o drugom putniku u Ligu šampiona, upravo u poslednjih 90 minuta drugo mesto je osvojio Spartak iz Moskve.

Najveći gubitnik sezone bio je CSKA koji je porazom od Rubina u Kazanju sa 3:1 stigao tek do Lige Evrope. Zoran Tošić ovaj put nije uspeo da pomogne “armejcima“ .

Šampion Zenit je pomalo neočekivano slavio protiv Anžija 2:0, a Aleksandar Luković odigrao je ceo meč u Mahačkali.

Dinamo je igrao 1:1 kod Kubanja, a Marko Lomić je igrao 66. minuta.

U borbi za opstanak, po 90 minuta odigrali su Dušan Anđelković za Krasnodar, Jovan Golić u dresu Spartaka iz Naljčika koji je ispao iz Premijer lige, te Nikola Mijailović u Amkaru. Njegovi saigrač Marko Blažić igrao je poslednja četiri minuta, dok je Predrag Mijič ostao na klupi.

Francuska i Belgija

Kolo pre kraja u Francuskoj Monpelje je na korak od titule, dok se sedam ekipa bori za opstanak. Među njima je i Nica Nemanje Pejčinovića koji je doneo bod svom timu protiv Evijana (1:1).

Završeno je i prvenstvo u Belgiji gde je Milan Jovanović osvojio titulu sa Anderlehtom. U poslednjem kolu razbijen je Standard sa 3:1, a srpki reprezentativac nije bio strelac tokom 90 minuta.

Iako nije bilo Bojana Jorgačevića, Vladan Kujović nije branio u pobedi Klub Briža nad Kortijkom 3:2. Dalibor Veselinović bio je 60. minuta na terenu za goste.

Ostali

U poslednjem kolu portugalske lige Benfika je sa 3:1 slavila kod Setubala, a Nemanja Matić je za vicešampiona odigrao prvo poluvreme.

Milan Stepanov odigrao je prvih 45 minuta u ubedljivoj pobedi Burse kod Istanbula (4:0), čime je nekadašnji šampion obezbedio mesto u Ligi Evrope.

U Rumunije je žestoka borba za titulu, a Milan Borjan odigrao je svih 90 minuta u važnoj pobedi Vasluija za ostanak na prvom mestu.

Titulu u Austriji osvojio je Salcburg, a Milan Dudić odigrao je 90 minuta u remiju sada već bivšeg šampiona Šturma u Insbruku.U češkoj su slavili Miloš Bosančić i Miloš Karišik čiji je Slovan sa 2:1 protiv Dukle stigao do titule ispred Sparte. Bivši igrač Partizana igrao je 67. minuta, dok je Karišik ostao na klupi.

PAOK se u Grčkoj žestoko bori za mesto u Ligi šampiona, ali je porazom od direktnog rivala Panatinaikosa (2:0) ugrozio cilj. Vladimir Ivić je odigrao poslednjih 20 minuta u Atini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve