Nova vest
Fudbal

Utorak, 08.05.2012.

22:42

B92: A. Madrid - A. Bilbao (20.45h)

U sredu uveče nas očekuje poslednji meč ovogodišnje Lige Evrope, finale u kome se u Bukureštu sastaju dva španska kluba - Atletiko Madrid i Atletik Bilbao.

Izvor:

Autor:

Default images

Utakmicu koja će se odigrati na stadionu Nacionalna Arena gledaćete u direktnom prenosu na televiziji B92, dok ćete na našem sajtu moći da pratite live blog.

Atletiko je Ligu Evrope osvajio pre dve godine, dok je najbolji strelac Madriđana sjajni Kolumbijac Radamel Falkao predvodio Porto do trofeja u ovom takmičenju prošle sezone.

Madriđani su u polufinalu eliminisali Valensiju, dok su Baskijci posle dve odlične utakmice i dve pobede nad Mančester junajtedom u polufinalu bili bolji od lisabonskog Sportinga.

Biće ovo sudar dvojice sjajnih napadača - Fernanda Ljorentea i Radamela Falkaa, kao i dvojice trenera, Agrentinaca, koji sa klupa vode finaliste.

Trener Madriđana je Dijego Simeone koga je kao igrača i reprezentativca Argentine trenirao sadašnji šef stručnog štaba Atletika Marselo Bijelsa .

Za vreme Bijelsinog mandata (1998-2004) na klupi "gaučosa" Simeone je postao rekorder po broju nastupa u dresu reprezentacije Argentine (106). Kasnije su njegov rekord dostigli i prestigli Roberto Ajala i Havijer Zaneti.

Na putu do finala Lige Evrope Ateltiko je postigao 30 golova, Baskijci dva manje, a ove sezone su u Primeri jedni druge pobeđivali kao domaćina. Atletiko je na "Visente Kalderonu" slavio sa 2:1 (dva gola postigao je Falkao), dok je Atletik na "San Mamesu" pobedio sa ubedljivih 3:0 (gol i asistencija Ljorentea).

Uoči poslednjeg kola španske Primere Atletiko je peti, dok su Baskijci deveti, a razlika između njih je četiri boda (53:49).

Falkao: "Gol u finalu se pamti"

Radamel Falkao je prošle sezone postigao 17 golova u dresu Porta u Ligi Evrope, dok je ove sezone postigao trećinu golova Atletika u istom takmičenju (10/30). Kolumbijac je istakao da je koncentrisan samo na utakmicu i da ne razmišljamo rekordu i činjenice da može postati prvi fudbaler koji je dve sezone u nizu osvajao evropsko klupsko takmičenje sa različitim klubovima.

"Svestan sam da mogu da uđem u istoriju ako dva puta uzastopno osvojim titulu sa dva različita kluba, ali se koncentrišem samo na ono što trener traži od mene i što tim očekuje".

Falkao je prošle sezone bio strelac u portugalskom finalu kada je Porto pobedio Bragu.

"Gol u finalu je nešto što se pamti, što obeleži igrača na pozitivan način. Imam iskustvo od prošle godine i to je nešto posebno. Nije važno ko će postići gol, važno je da pobedimo. Igraćemo mirnije i treba da kontrolišemo utakmicu. Ne postoji ključ kako pobedi, ali ovaj tim sigurno ima kvalitet za trijumf u finalu i još jedan trofej".

Ljorente: "Da završimo posao"

Igrači Atletika iz Bilbao nestrpljivo čekaju da izađu na teren u Bukureštu. Oni su ove sezone oduševili celu Evropu svojom otvorenom i napadačkom igrom.

"Jedva čekamo da utakmice počne, toliko dugo je čekamo. Svi razmišljamo samo o ovoj utakmici i ne možemo da sačekamo da izađemo na teren. Spremni smo i želimo pobedu", rekao je Ander Ituraspe.

19-godišnji Iker Muniain, koga već sada želi veliki broj bogatih evropskih klubova najavio da će istetovirati trofej Lige Evrope ako njegov tim pobedi. Ipak Munian možda neće početi utakmicu jer je zbog problema sa istegnućem mišića leve noge poslednjih dana trenirao smanjenim intezitetom.

Napadač Fernando Ljorente najavljuje da su on i njegovi saigrači spremni da osvoje trofej.

"Došli smo u Bukurešt da završimo posao. Želimo da ove godine pored nezaboravne noći u Mančesteru kada smo pobedili Junajted budemo zapamćeni i po osvajanju trofeja".

Simeone: "Nisam razgovarao sa Bijelsom"

Mladi trener Ateltika Dijego Simeone srećan je zbog činjenice da su dva španska kluba stigla do finala.

"Drago mi je što ću igrati protiv španskog tima, što dovoljno govori o španskom fudbalu. Posebno mi je drago što će se u evropskom finalu sastati dva argentinska trenera".

Argentinac je istakao i da veoma poštuje Marsela Bijelsu.

"To što se poznajemo nam obojici donosi prednost, ali finale je finale. Oba tima imaju istu šansu da pobede. Nisam pričao sa Bijelsom, ali mu se izuzetno divim".

Bijelsa: "Finala su uvek posebna"

Trener Baskijaca Marselo Bijelsa je istakao specifičnost finalnih utakmica.

"Finalne utakmice su uvek posebne i neponoviljive. To su uvek specifične utakmice."

Bivši selektor reprezentacija Argentine i Čilea je najavio i da će Bilbao i u finalu pokušati da igra ofanzivno.

"Mojim igračima sam savetovao da obrate pažnju na kontranapade Atletika. Probaćemo da ih napadnemo i da držimo loptu u svom posedu, jer smo napadačkim fudbalom stigli do finala".



Finalnu utakmicu koja počinje u 20.45 časova uz direktan prenos na televeziji B92 sudiće 42-godišnji nemački sudija Volfgang Stark. Starkovi pomagači na terenu biće takođe Nemci Jan-Hendrik Salver i Majk Pikl, koji će biti linijske sudije, dok će četvrti sudija biti Francuz Stefan Lenoj. Pomoćne sudije iza gola biće Starkovi sunarodnici Florijan Majer i Denis Ajtekin, dok će Mark Borš biti Starkova zamena u slučaju povrede ili nekih drugih nepredviđenih okolnosti.

U sredu uveče ćemo zajedno uživati u duelu dva španska kluba koja su zasluženo stigla do finala, uz komentarisanje Miloša Šaranovića i Milana Boškovića iz Bukurešta, a Vi nam pišite kakva su vaša očekivanja od finalne utakmice i za koga ćete navijati...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve